Πέμπτη, 21 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΔέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές (photos)

Δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές (photos)

|

Αρραγές το μέτωπο της πολιτικής ηγεσίας του Αιγαίου σχετικέ με το ζήτημα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά – Τι λέει ο υπουργός κ. Μάρδας 

Την κατηγορηματική διαβεβαίωση από τους παριστάμενους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα ψηφίσουν σε καμία περίπτωση ρύθμιση που θα προβλέπει την αύξηση του ΦΠΑ σε Μύκονο και Σαντορίνη, απέσπασε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου στην Αθήνα (πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο στο Σύνταγμα), παρουσία πλήθους βουλευτών (δεν παρέστη λόγω υποχρεώσεων ο κ. Κρεμαστινός που όμως έστειλε επιστολή συμπαράστασης), δημάρχων και σύσσωμων των παραγωγικών φορέων των νησιών.

Μάλιστα, αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εκφράστηκαν έντονα αρνητικά για τον κ. Μάρδα και την κα. Βαλαμβάνη, “οι οποίοι εκφράζουν προσωπικές τους απόψεις”, ενώ όπως τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Συρμαλένιος, στο κείμενο που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών, ουδεμία αναφορά υπάρχει σε αύξηση του ΦΠΑ των νησιών.

Στην τοποθέτησή του ο Γιώργος Χατζημάρκος τόνισε ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε μεταβολή στο καθεστώς του ΦΠΑ, ενώ υπογράμμισε ότι το Νότιο Αιγαίο, πληρώνει το ότι βρίσκεται στην πρωτοπορία της οικονομίας και του τουρισμού, δίνοντας το παράδειγμα. Αναφερόμενος δε στις αιτιάσεις περί φοροδιαφυγής ο περιφερειάρχης τόνισε ότι είναι δουλειά του κράτους να έχει τους κατάλληλους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Φώτης Χατζηδιάκος, έκανε μια λεπτομερή αναφορά στο ιστορικό της θέσπισης χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, αναφέροντας μάλιστα μια ιστορική ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου που είχε πει: ” Το Αιγαίο κοστίζει ακριβά, αλλά είναι μονάκριβο”.

Επιμονή

Την ίδια ώρα μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στη Μύκονο και Σαντορίνη, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο μαζικής αύξησης του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και τα τρόφιμα. Είπε συγκεκριμένα: «Έχει γίνει μια συζήτηση για δύο νησιά, θα δούμε πως θα καταλήξει. Έχει γίνει μια συζήτηση για δύο νησιά που είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη, θα δούμε πως θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις». Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εκτιμά ακόμη πως υπάρχουν και άλλοι κωδικοί, που δεν είχαν αγγιχτεί έως σήμερα, και μπορούν να αποδώσουν έσοδα 5 δισ. ευρώ στο δημόσιο.

Κρεμαστινός

Όπως αναφέραμε ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός δεν μπόρεσε να δώσει το παρών στην έκτακτη συνεδρίαση, όμως έστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Θωμά Σωτρίλη στην οποία αναφέρει – εκτός από τους λόγους που τον εμπόδισαν να παρευρεθεί στην έκτακτη συνεδρίαση για την προστασία του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου- και τη διαβεβαίωση προς εκείνον της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη για μη μεταβολή του ισχύοντος καθεστώτος κατά τη σημερινή συνάντησή τους στη Βουλή και κατέληξε λέγοντας «σας γνωρίζω ότι την Πέμπτη 2 Απριλίου πρόκειται να συζητηθεί στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτησή μου προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Βαρουφάκη, οπότε θα του ζητήσω να μας απαντήσει ποια είναι η επίσημη θέση της Κυβέρνησης όσον αφορά αυτό το φλέγον για τα νησιά του Αιγαίου ζήτημα και αναμένω να έχουμε μια οριστική απάντηση».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟΚ: Νέα συνεργασία με τον προπονητή Γιάννη Κουκή στις ακαδημίες

Με εμπειρία άνω των 30 ετών στην εκπαίδευση και την προπονητική, ο Γιάννης Κουκής ενισχύει το τεχνικό επιτελείο του Πανναξιακού, αναλαμβάνοντας ρόλο στις ακαδημίες του συλλόγου.

«Τα ακανόνιστα» ζωντανεύουν στο Μεγαλοχώρι – Μια βραδιά γεμάτη ελληνική μουσική παράδοση

Η Κεντρική Πλατεία Μεγαλοχωρίου υποδέχεται την παράσταση «Τα ακανόνιστα» την Παρασκευή 22 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Στρογγύλη On The Road.

ΑΜΣ Φιλωτίου: Συνεχίζει με τον Δημήτρη Τσακωνιάτη στα τμήματα βόλεϊ

Ο «δικός του άνθρωπος», Δημήτρης Τσακωνιάτης, παραμένει στην τεχνική ηγεσία, συνεχίζοντας με αφοσίωση και πάθος το έργο του στα τμήματα πετοσφαίρισης.

Αμοργός: Μια βραδιά κάτω από τον έναστρο ουρανό στον Ασφοντυλίτη

Ξενάγηση στους αστερισμούς του καλοκαιριού με ουρανογραφία, μουσική και αφήγηση – Πέμπτη 21 Αυγούστου, ώρα 21:00.

Kitesurfing & Windsurfing: Γιατί η Νάξος είναι το νέο «hotspot» του 2025

Η Νάξος στο επίκεντρο του θαλάσσιου αθλητισμού

Μήλος: Στον εισαγγελέα ο δήμαρχος και υπάλληλοι καθαριότητας, «Φάντασμα» πίσω από τις καταγγελίες

Κρίση στην αποκομιδή απορριμμάτων μετά από καταγγελία πολίτη που δεν εντοπίζεται – Δικαστική διερεύνηση και σκληρές δηλώσεις Μ. Μικέλη.

Πάρος: Διάρρηξη-μαμούθ σε πολυτελή κατοικία, χάθηκαν μετρητά και κοσμήματα 78.000 ευρώ

Στόχος διαρρηκτών πολυτελές διαμέρισμα στη Χρυσή Ακτή – Στο μικροσκόπιο της αστυνομίας πιθανή δράση οργανωμένης σπείρας.

ΕΛΜΕ Νοτίων Κυκλάδων: Συγκέντρωση αλληλεγγύης (24/08) στη Χώρα Νάξου για τον λαό της Παλαιστίνης

Η ΕΛΜΕ Νοτίων Κυκλάδων καλεί την Κυριακή 24 Αυγούστου σε κινητοποίηση ενάντια στη γενοκτονία στη Γάζα. (αφίσα)

Μ. Λυκουρόπουλος: «Η προσωρινή διαταγή για την Πορτάρα είναι δικαίωση για κάθε Ναξιώτη»

Νάξος: Ο Εμμανουήλ Λυκουρόπουλος σχολιάζει την απόφαση για την απομάκρυνση της περίφραξης στην Πορτάρα, κάνοντας λόγο για δικαίωση των πολιτών και επικρίνοντας την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.