Επίσκεψη στο Βρετανικό Μουσείο από δικαστές για να δουν επιτύμβιο άγαλμα που θεωρείται αντικείμενο λαθρανασκαφής και έχει ζητηθεί η επιστροφή του στην Λιβύη
Μοναδικό στο είδος του, άγαλμα του 3ου αιώνα πΧ από την ελληνική αποικία της Κυρήνης στη Λιβύη, το οποίο θεωρείται ότι αποτέλεσε αντικείμενο λαθρανασκαφής και παράνομης εξαγωγής από τη χώρα το 2011, απασχόλησε δικαστήριο που για πρώτη φορά συνεδρίασε στο Βρετανικό Μουσείο.
Η είδηση, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα (30/03) στα βρετανικά ΜΜΕ όπου γίνεται λόγος για ένα μοναδικό επιτύμβιο άγαλμα, ανεκτίμητης αξίας (οι βρετανοί μιλούν για ποσό άνω των 2 εκατ. λιρών), με μοναδικό αντίστοιχο δείγμα στο Μουσείο του Λούβρου.
Απεικονίζει γυναίκα να φορά ένα πλούσιο σε πτυχώσεις ιμάτιο με κουκούλα και σε κάθε χέρι από ένα βραχιόλι σε σχήμα φιδιού, ενώ στο δεξί κρατά μια κούκλα.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ο δικαστής Τζον Ζάνι (John Zani) από το Ειρηνοδικείο του Ουεστμίνστερ, που συνοδευόταν από δικηγόρους και νομικούς συμβούλους, επιθεώρησε το άγαλμα και ενημερώθηκε λεπτομερώς για τα στοιχεία που αφορούν το εύρημα, από τους αρμόδιους του Μουσείου για τον επαναπατρισμό τού οποίου ενδιαφέρεται και η Λιβύη.
Το άγαλμα αποκαλύφθηκε σε μια αποθήκη του δυτικού Λονδίνου από τελωνειακούς υπαλλήλους το 2011, για να καταλήξει, δύο χρόνια αργότερα στο Βρετανικό Μουσείο, όπου αναμένει την απόφαση του δικαστηρίου επί του ιδιοκτησιακού. Ο «ιδιοκτήτης» του αγάλματος, Ιορδανός Ριάντ Αλ Κουσάς ισχυρίζεται ότι το άγαλμα το αγόρασε στην Τουρκία έναντι 60.000 λιρών και είχε διακοσμητικό ρόλο στο κήπο του σπιτιού του και δεν είχε καμία γνώση για την προέλευσή ή την πραγματική του αξία. Βέβαια λίγο αργότερα κατηγόρησε έναν επιχειρηματία από το Ντουμπάι ο οποίος υποστηρίζει ότι το άγαλμα ανήκει στην οικογένειά του από το 1977…
Σύμφωνα με τον επιμελητή των ελληνικών Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο, δρ. Πίτερ Χιγκς, το άγαλμα, που πιθανότατα απεικονίζει την Περσεφόνη ή την ίδια τη νεκρή, όταν ήρθε στο Μουσείο έδειχνε «φρέσκο» και «αρκετά πρόσφατα» ανασκαμμένο.
Η Κυρήνη αποτελεί από το 1982, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ από το 2011 η χώρα έχει υποστεί σοβαρές λεηλασίες και βανδαλισμούς στις αρχαιότητες της.