Το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο αναδεικνύει μέσω έκθεσης με θέμα το σώμα στην τέχνη στην Αρχαία Ελλάδα
Οι Βρετανοί αρνήθηκαν την πρόσκληση της της Unesco για έναρξη της διαδικασίας διαμεσολάβησης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, η ελληνική πλευρά μιλά για «συνέχιση της προσπάθειας της με κάθε δυνατό τρόπο» και την πρόθεση της να θέσει «εκ νέου το ζήτημα στη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, αναμένοντας τις αντιδράσεις για τους χειρισμούς της Βρετανίας», όμως η Ελλάδα κυριαρχεί στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου καθότι …πουλάει…
Τι θέλουμε να πούμε; Ότι το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο εξερευνά σε μια έκθεσή του την εξέλιξη των κανόνων του ωραίου στην αρχαία Ελλάδα και τις επιρροές τους, συγκεντρώνοντας εμβληματικά αγάλματα που περιλαμβάνονται στη συλλογή του καθώς και «θαυμαστά» δάνεια από άλλα μουσεία.
Με τίτλο «Ο ορισμός του ωραίου: το σώμα στην τέχνη στην αρχαία Ελλάδα», η έκθεση παρουσιάζει τις διάφορες απεικονίσεις του σώματος στην αρχαία Ελλάδα. Από το ιδεατό και παγκόσμιο του καιρού των μεγάλων γλυπτών της Αθήνας κατά τον 5ο αιώνα π.Χ., γίνεται πιο προσωπικό και ρεαλιστικό την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο τέλος του 4ου αιώνα π.Χ..
Στην έκθεση περιλαμβάνονται και έξι από τα περίφημα γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία διατηρούνται στη Βρετανία από τις αρχές του 19ου αιώνα παρότι η Ελλάδα ζητεί μάταια την επιστροφή τους εδώ και 40 χρόνια, καθώς και «θαυμαστά» δάνεια, σύμφωνα με την έκφραση του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Νιλ ΜακΓκρέγκορ. Μεταξύ των δανείων αυτών είναι ένα εκπληκτικό μπρούτζινο άγαλμα το οποίο ανασύρθηκε από τα νερά της Μεσογείου το 1999 και πλέον ανήκει στην Κροατία (!!!!)
«Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων 30 ετών», εξήγησε ο ΜακΓκρέγκορ. «Είναι ένας εθνικός θησαυρός και μια ευκαιρία για εμάς να δούμε πώς έμοιαζαν πραγματικά τα ελληνικά, μπρούτζινα αγάλματα», πρόσθεσε.
Πραγματικά, πολλά από τα μπρούτζινα αγάλματα έχουν εξαφανιστεί, καθώς καταστράφηκαν κατά την αρχαιότητα επειδή είχαν μεγαλύτερη αξία ως μέταλλο παρά ως έργα τέχνης. Η πλειονότητα τους έχει φτάσει ως την εποχή μας μέσω μαρμάρινων, ρωμαϊκών αντιγράφων.
Η έκθεση αυτή, η πρώτη μιας σειράς που έχει στόχο να επιδείξει τις μόνιμες συλλογές του Βρετανικού Μουσείου, θα διαρκέσει ως τις 5 Ιουλίου 2015.
Πηγή: Έθνος, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ