Τουλάχιστον 6.000 νεκροί έχουν… λάβει ειδοποιητήριο για να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ και οι κληρονόμοι τρέχουν και δεν φτάνουν
Στην Αμερική λένε ότι από δύο πράγματα δεν μπορείς να ξεφύγεις: από το θάνατο και την Εφορία. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν μπορείς να ξεφύγεις μόνο από την εφορία καθώς και οι νεκροί πολλές φορές βρίσκονται αντιμέτωποι με την εφορία που τους βρίσκεται ακόμη και στον άλλο κόσμο. Και το τελευταίο κρούσμα… επιτυχίας των Ελλήνων εφοριακών (σ.σ. αδυνατούν να ανακαλύψουν ζωντανό πολίτη με οφειλή άνω των 100.000 ευρώ, αλλά βρίσκουν πεθαμένους ακόμη κι εάν χρωστούν ένα σεντς) είναι το γεγονός ότι έχουν στείλει ειδοποιητήριο για πληρωμή ΕΝΦΙΑ σε 6.000 νεκρούς (!!!)
Ούτε γραφείο Εφορίας στον άλλο κόσμο να είχε δημιουργήσει το Ελληνικό δημόσιο δεν θα είχε τόσους πελάτες… Είναι χαρακτηριστικό δε ότι ακόμη και σε ιδιοκτήτες που έχουν «φύγει» πριν από 6 χρόνια καταφτάνουν «ραβασάκια» για τον φόρο, με τους κληρονόμους να κατακλύζουν τις Εφορίες για να βρουν άκρη. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» οι κληρονόμοι που συνειδητοποιούν τι έχει συμβεί, προσέρχονται στις εφορίες για να βρουν το δίκιο τους, όμως, αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να ακολουθήσουν -πολλοί από αυτούς για δεύτερη φορά- όλη τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για τη δήλωση ενός θανάτου στο μητρώο της εφορίας, προκειμένου στη συνέχεια να αιτηθούν και τη διαγραφή του φόρου, η οποία τους έχει ήδη καταλογιστεί.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, υπάρχουν περιπτώσεις που το ίδιο ακίνητο έχει φορολογηθεί δύο φορές με ΕΝΦΙΑ, καθώς ο φόρος έχει καταλογιστεί και στο όνομα του κληρονόμου και στο όνομα του εκλιπόντος. Το πρόβλημα ήρθε στην επιφάνεια μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο σύστημα Taxis. Έχουν ήδη εντοπιστεί περίπου 400 περιστατικά «υπόχρεων» που κλήθηκαν να πληρώσουν φόρο παρά το γεγονός ότι έχουν αποβιώσει από το 2005 ή το 2006, 1.500 περιστατικά ανθρώπων που πέθαναν στη διετία 2011-2012 και πάνω από 2.000 περιστατικά που απεβίωσαν μέσα στο 2013.
Για όλους όσοι απεβίωσαν μέσα στο 2014 έχει επίσης εκδοθεί εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ στο όνομά τους, καθώς ελήφθησαν υπόψη οι συνθήκες κατά την 1/1/2014. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η υποχρέωση καταβολής του φόρου παραμένει στο όνομα του ιδιοκτήτη που απεβίωσε και η υποχρέωση μεταφέρεται στους κληρονόμους.
Και για όσους την έχουν πάθει, η «Καθημερινή» προσφέρει και έναν μίνι οδηγό για το πώς θα νικήσει κάποιος την γραφειοκρατία…. Διαδικασία, η οποία περνάει από τον δήμο, το ειρηνοδικείο ή το πρωτοδικείο και καταλήγει στην εφορία. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:
– Ληξιαρχική πράξη θανάτου.
– Πιστοποιητικό κοντινών συγγενών (η διαδικασία γίνεται στον δήμο και απαιτεί ένορκη βεβαίωση από συμβολαιογράφο ή υπεύθυνη δήλωση δύο μαρτύρων).
– Βεβαίωση περί μη δημοσίευσης διαθήκης ή αποδεικτικό δημοσίευσης, εφόσον υπάρχει διαθήκη, και αντίγραφο αυτής. Το συγκεκριμένο έγγραφο εκδίδεται από το ειρηνοδικείο ή το πρωτοδικείο (ανάλογα με την ημερομηνία του θανάτου), ενώ η έκδοσή του απαιτεί την υποβολή τη σχετικής αίτησης και φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.
Υ.γ. Πάλι καλά που δεν ζητούν και υπεύθυνη δήλωση από τον τεθνεώτα για την μόνιμη νέα κατοικία του… Η οποία – παρεμπιπτόντως – δεν γνωρίζουμε εάν δεν εμπίπτει στο καθεστώς ΕΝΦΙΑ