Παρασκευή, 13 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΠεριουσία 1 τρις στο στόχαστρο

Περιουσία 1 τρις στο στόχαστρο

|

Η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων παρά την εντυπωσιακή πτώση των τελευταίων ετών αγγίζει το 1 τρις ευρώ και αποτελεί το μεγάλο «λαβράκι» για τους ξένους επενδυτές 

Η Ελλάδα και δη οι Έλληνες στο στόχαστρο. Ο λόγος; Μα τι άλλο από την ακίνητη περιουσία των συμπολιτών μας που αξίζει περίπου 1 τρις ευρώ. Όχι δεν είναι αστείο. Και αποτελεί ένα μοναδικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ρεκόρ, καθότι οι έξι στους δέκα έχουν στην κατοχή τους κάποιο ακίνητο, μικρής ή μεγάλης αξίας. Η συνολική αξία της περιουσίας τους να φθάνει τα 520,5 δισ. ευρώ με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες. Σύμφωνα με την Ημερησία η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων αγγίζει το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ αν συνυπολογισθεί η αξία και των αγροτεμαχίων, των οικοπέδων που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος καθώς και των ακινήτων που διαθέτουν οι επιχειρήσεις.

Και να σκεφτεί κανείς ότι η απαξίωση της ακίνητης περιουσίας μέσα σε 5-6 χρόνια είναι τόσο μεγάλη που οι απώλειες δεν μπορούν να συγκριθούν ούτε με αυτές του μεγάλου κραχ των μετοχών την περίοδο 2000 – 2001. Κι αυτό γιατί τα τελευταία 20 χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών επένδυε το 85% της περιουσίας του σε ακίνητα και το υπόλοιπο 15% σε μετοχές, ομόλογα, χρυσό κ.λπ. Η κατάρρευση των εμπορικών τιμών των κατοικιών δεν συνέπεσε με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Ξεκίνησε περίπου 3 χρόνια νωρίτερα και για πολλούς ήταν το πρώτο σημάδι για το τι θα ακολουθούσε. Ακολούθησε το αναπόφευκτο σπάσιμο της φούσκας στην κτηματαγορά που κράτησε από το 1998 και μέχρι το 2006 ανεβάζοντας τις τιμές των ακινήτων ακόμη και πάνω από 150%. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και την ευφορία που επικρατούσε καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας ήταν εντυπωσιακοί, κτίστηκαν χιλιάδες σπίτια προκειμένου να καλύψουν την εντυπωσιακή ζήτηση.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται στο φως της δημοσιότητας μέσω της ανάλυσης των στοιχείων του Ε9. Η πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων και συγκεκριμένα οι επτά στους δέκα διαθέτει κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ, ενώ μόλις το 2% των ιδιοκτητών ή 114.793 άτομα διαθέτει αστικά ακίνητα που η αντικειμενική αξία τους υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ. Έτσι με δεδομένο ότι τα έσοδα που θα βεβαιωθούν φέτος από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων φθάνουν τα 3,2 δισ. ευρώ, το συνολικό ύψος των επιβαρύνσεων από τον νέο φόρο ανέρχεται στο 0,3% της αξίας των ακινήτων των Ελλήνων.

Από την επεξεργασία των στοιχείων των ακινήτων που έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9 οι φορολογούμενοι προκύπτουν τα εξής:

– 5.569.336 άτομα διαθέτουν κτίσματα (κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες κ.λπ.) και οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμού που η συνολική αντικειμενική αξία τους υπερβαίνει τα 520,49 δισ. ευρώ. Κατά μέσο όρο η αξία των ακινήτων τους ανέρχεται σε 93.456,65 ευρώ.

– Ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων ή 2.769.177 φορολογούμενοι έχει στην κατοχή του μικρή ακίνητη περιουσία που δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ. Η συνολική αξία των ακινήτων που έχουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 63,56 δισ. ευρώ, με τη μέση αξία να φθάνει τις 22.954,80 ευρώ.

– Κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα αξίας από 50.000 έως 100.000 ευρώ διαθέτουν 1.356.081 φορολογούμενοι. Το συνολικό ύψος της περιουσίας τους φθάνει τα 96,83 δισ. ευρώ ή 71.404,53 ευρώ κατά μέσο όρο.

– Ακίνητη περιουσία από 100.000 έως 200.000 έχουν στην κατοχή τους 881.698 φορολογούμενοι με τη συνολική αξία των ακινήτων τους να φθάνει τα 122,27 δισ. ευρώ ή 138.680,15 ευρώ κατά μέσο όρο.

– Κτίσματα εντός και εκτός σχεδίου και οικόπεδα εντός σχεδίου αξίας από 100.000 έως 200.000 ευρώ διαθέτουν 447.587 φορολογούμενοι ή το 8% των ιδιοκτητών ακινήτων. Το συνολικό ύψος της ακίνητης περιουσίας των συγκεκριμένων φορολογούμενων ανέρχεται σε 132,46 δισ. ευρώ ή 125.957,29 ευρώ κατά μέσο όρο.

– 291.322 ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός από τον ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν φέτος και συμπληρωματικό φόρο αφού η αντικειμενική αξία των αστικών ακινήτων τους υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.

– Αστικά ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ έχουν δηλώσει μόλις 114.793 άτομα που αντιπροσωπεύουν μόνο το 2% του συνόλου των ιδιοκτητών. Η συνολική αντικειμενική αξία των αστικών ακινήτων που δήλωσαν οι εν λόγω φορολογούμενοι ανέρχεται σε 105,3 δισ. ευρώ και καλύπτει το 20,24% της συνολικής αξίας όλης της αστικής ακίνητης περιουσίας την οποία έχουν δηλώσει συνολικά οι 5,57 εκατ. ιδιοκτήτες. Καθένας από αυτούς τους «μεγαλοϊδιοκτήτες» έχει δηλώσει κατά μέσο όρο αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 917.779,04 ευρώ.

– 27.198 είναι οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν αστικά ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ.

– Μόλις 492 ιδιοκτήτες διαθέτουν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 5 εκατ. ευρώ. Η αξία των ακινήτων τους αυτών ανέρχεται στα 4,1 δισ. ευρώ.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κέα: Με δράσεις για όλες τις ηλικίες γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλασίας

Η Κέα γίνεται το επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλασίας με συμμετοχή, χαρά και περιβαλλοντικό μήνυμα

Σαντορίνη: Μαθήματα ανακύκλωσης για ένα καθαρό μέλλον

Ενημερωτική δράση του Δήμου Θήρας και της ΑΝΑΚΕΜ στο Δημοτικό Σχολείο Καρτεράδου για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών

Κουφονήσι: Σε πλήρη λειτουργία και οι δύο Μονάδες Αφαλάτωσης

Με παρέμβαση του Δημάρχου Δημήτρη Λιανού και του Αντιδημάρχου Ύδρευσης Φώτη Μαυρομμάτη αποκαταστάθηκε η κρίσιμη βλάβη — Προχωρά και η προμήθεια νέων αντλιών

Κουφονήσι – Εκδήλωση: Η Κέρος και το Δασκαλιό στο φως της τιμής και της επιστήμης

Ο Dr Michael Boyd αναγορεύτηκε Επίτιμος Δημότης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων — Τιμήθηκε η μνήμη του Λόρδου Colin Renfrew και το έργο της ΕΡΤ για την Κέρο

Ποιες ουσίες στο νερό βρύσης προκαλούν αλλεργίες & πώς να τις αντιμετωπίσετε με φίλτρο νερού

Το νερό είναι πηγή ζωής, όμως δεν είναι τόσο ωφέλιμο όσο νομίζουμε. Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό; Σημαίνει ότι πρέπει να πίνουμε εμφιαλωμένο νερό; Φυσικά και όχι!

Σαντορίνη: Εκπαιδεύοντας τον τουρισμό για να προστατεύσουμε την Ποσειδωνία

Το Cyclades Preservation Fund σε συνεργασία με την easyJet holidays ξεκινούν καμπάνια ευαισθητοποίησης για την προστασία των θαλάσσιων λιβαδιών – Εκπαιδεύσεις, ψηφιακή ενημέρωση και snorkeling δράσεις στο νησί.

«Έφυγε» η Κατερίνα Γιουλάκη, Το γλυκό πρόσωπο της ελληνικής κωμωδίας

H αγαπημένη ηθοποιός που χάρισε γέλιο και ζεστασιά σε γενιές θεατών έφυγε σε ηλικία 87 ετών – Η πορεία της στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

«Φτάνει πια»: Διαδηλώσεις κατά του υπερτουρισμού σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία

Κάτοικοι και ακτιβιστές από Βαρκελώνη μέχρι Βενετία ενώνουν τις φωνές τους για έναν τουρισμό πιο δίκαιο για τις πόλεις και τους ανθρώπους τους.

Hellenic Seaways – Κρήτη: 50% έκπτωση στην επιστροφή με ταχύπλοα από/προς Νάξο και Κυκλάδες!

Από 13 Ιουνίου ξεκινά το νέο πακέτο προσφοράς για τα ταχύπλοα HIGHSPEED 3 & 4 – Ισχύει σε όλες τις θέσεις και για ΙΧ, με έκπτωση και στη μετάβαση για οικογένειες και γκρουπ.

Αμοργός: Πρόγραμμα δωρεάν φροντίδας για γαϊδούρια, άλογα και μουλάρια – 13 έως 15 Ιουνίου

Η Animal Action Hellas, με την υποστήριξη του Δήμου και της Animal Zone International, προσφέρει ιατρική, πεταλωτική και οδοντιατρική φροντίδα σε όλα τα ιπποειδή του νησιού – Δωρεάν μικροτσίπ για ασφάλεια και νομική κάλυψη.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – “Emerald Azzurra”: Η πολυτέλεια “έδεσε” στο νησί των Κυκλάδων

Με 110 μέτρα μήκος και 50 πολυτελείς καμπίνες, το υπερσύγχρονο "Emerald Azzurra" πραγματοποιεί μία ακόμη επταήμερη κρουαζιέρα στο Αιγαίο και φέρνει τη Νάξο στο χάρτη των VIP προορισμών

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Μια ιστορική βραδιά: Οι Κονιτοπουλαίοι επανενώνονται στο Άλσος Βεΐκου

Στις 22 Ιουλίου, η οικογένεια-σύμβολο της νησιώτικης μουσικής ανεβαίνει ξανά στη σκηνή, σε μια γιορτή της παράδοσης και των ριζών μας

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

«Το Γλέντι»… αλλιώς! ONIRAMA & Νίκος Οικονομίδης ενώνουν κόσμο, βιολί και καλοκαίρι (video)

Η πιο feel-good διασκευή του καλοκαιριού είναι εδώ: Νησιώτικο βιολί, ηλεκτρική ενέργεια και ρυθμός που δεν κάθεται ποτέ

Τραγωδία στην Πάρο: Συνελήφθησαν οι γονείς βρέφους 5 μηνών που έχασε τη ζωή του

Υπόθεση θανάτου βρέφους συγκλονίζει την Πάρο – Σε εξέλιξη η έρευνα των Αρχών για τις συνθήκες του περιστατικού και τις ευθύνες των γονέων.

Νάξος – Σύλλογος Φιλωτιτών: Προσκύνημα στο Άγιον Όρος, μία πνευματική διαδρομή

Από το Φιλώτι στην «καρδιά» της Ορθοδοξίας – Ένα ταξίδι κατάνυξης και πνευματικής σύνδεσης με τις ιερές ρίζες της πίστης μας