Πέμπτη, 31 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΕπιτέλους, ανελκύστε το

Επιτέλους, ανελκύστε το

|

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond μιλάει για το φράγμα της …Ντροπής και την ανάγκη να ανελκυστεί άμεσα το κουφάρι του κρουαζιερόπλοιου που προκαλεί ερωτηματικά στους ξένους για την καθυστέρηση 

Ανελκύστε το τώρα. Ακολουθείστε το παράδειγμα των Ιταλικών αρχών και δώστε λύση σε ένα πρόβλημα που αρχίζει να διαιωνίζεται…. Τι εννοούμε; Μα τι άλλο από το ναυάγιο του Sea Diamond που βρίσκεται στην Σαντορίνη, ρυπαίνει τη θάλασσα είτε με είδη πετρελαίου είτε με τα βαρέα μέταλλα και οι ξένοι επισκέπτες αναρωτιούνται «Γιατί δεν γίνεται η ανέλκυση του πλοίου;» και τι να απαντήσει κανείς; Ότι έχουν περάσει 7,5 χρόνια και τίποτα δεν έχει γίνει εκτός από το …φράγμα της ντροπής που στέκεται εκεί για να δείχνει σε όλους την ανικανότητα του κράτους;

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond μέσα από το τελευταίο της δελτίο Τύπου μιλάει για την αδιαφορία του κράτους και την ανάγκη για την ανέλκυση του Sea Diamond από τη θάλασσα της Σαντορίνης. Τι αναφέρει αναλυτικά;

«Δεν φαίνεται να αποτελεί θέμα στην ατζέντα των αρμόδιων πολιτικών το ναυάγιο του Sea Diamond. Παρόλο που μέχρι σήμερα όλες οι δικαστικές αποφάσεις αποδέχονται και τονίζουν την επικινδυνότητα και την εξακολουθητική ρύπανση που προκαλεί το ναυάγιο του Sea Diamond στην καλντέρα της Σαντορίνης, ουδείς αρμόδιος φορέας της πολιτείας κινεί κάποια διαδικασία προς την εξεύρεση μόνιμης λύσης. Ούτε καν συζητούν για το πρόβλημα, σαν να μην υπάρχει ή σαν να θέλουν να ξεχαστεί από την μνήμη μας. Όμως, ότι δεν βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει.

Έλαμψε διά της απουσίας του ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτης στο πρόσφατο συνέδριο, που έγινε στις 4/10 στη Σαντορίνη, με θέμα τη «Βιώσιμη θαλάσσια οικονομία στις νησιωτικές περιοχές». Αν και αρχικά είχε δηλώσει ότι θα παραστεί στο συνέδριο ως κεντρικός ομιλητής, τελικά δεν ήρθε λόγω της εορτής των 40 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας. Να τονίσουμε βέβαια ότι είναι ο μοναδικός από τους 6 υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας των τελευταίων 7 ετών από το ναυάγιο του Sea Diamond, που ουδέποτε θέλησε να συναντηθεί με την επιτροπή των πολιτών για την ανέλκυση του ναυαγίου, που ποτέ δεν απάντησε σε σχετικές επερωτήσεις στη Βουλή, ενώ όποτε ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το Sea Diamond που σαπίζει στην καλντέρα της Σαντορίνης, υποστήριξε τις θέσεις της πλοιοκτήτριας εταιρείας λέγοντας ότι: «το ναυάγιο είναι σε τέτοιο βάθος που δεν εμποδίζει σε τίποτα, ενώ υπάρχει διαρκής παρακολούθηση για θέματα ρύπανσης και ήδη έχει πληρωθεί ένα τεράστιο ποσό για τον καθαρισμό της περιοχής.»

Απαράδεκτο είναι επίσης το γεγονός ότι στην πρόσφατη συνάντηση του νέου Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκου με τον κ. Βαρβιτσιώτη, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα από τα ΜΜΕ, ουδείς αναφέρθηκε στο θέμα του ναυαγίου του Sea Diamond καθώς η ατζέντα της συζητήσεως περιορίστηκε στα θέματα για την ακτοπλοΐα, το μεταναστευτικό και τα άνυδρα νησιά, όχι βέβαια πως και αυτά δεν είναι προβλήματα.

Αλλά και εδώ στη Σαντορίνη, κανένας εκ των τοπικών αρμόδιων φορέων δείχνει να ενδιαφέρεται ή να ανησυχεί έστω, για την τύχη του τοξικού ναυαγίου μέσα στη θάλασσά μας. Πέρα από την πρόοδο των νέων επενδύσεων, τη δημιουργία ή όχι του δεύτερου ή και του τρίτου τελεφερίκ στην καλντέρα για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών μας, την αύξηση των τουριστικών ροών και του εισοδήματος των επιχειρηματιών του νησιού, ουδείς ενδιαφέρεται να προστατεύσει το μοναδικό οικοσύστημα της Σαντορίνης και μαζί με αυτό, το μέλλον των παιδιών του.

Επιτελούς ΦΤΑΝΕΙ! Ας ενημερώσουν το Θηραϊκό λαό όλοι οι αρμόδιοι που δήθεν φροντίζουν για την προστασία, όχι μόνο τη δική μας αλλά και του περιβάλλοντος, ότι δεν υπάρχει διάθεση από μέρους τους να ανελκυστεί το κουφάρι του ναυαγίου και να διατηρηθούν καθαρά τα νερά της καλντέρας και υγιείς οι κάτοικοι της Σαντορίνης. Φτάνει πια η υποκρισία. Δεν θα μας σώσουν τα συνέδρια υπό την αιγίδα του Δήμου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στα οποία, κάπου προς το τέλος τους, αναφερόμαστε μεταξύ άλλων και στο ναυάγιο του Sea Diamond, συμφωνούμε μεταξύ μας ότι κάτι πρέπει να κάνουμε, αλλά εφτάμισι χρόνια μετά, τίποτα δεν φαίνεται να μας οδηγεί προς τη λύση του προβλήματος. ΝΤΡΟΠΗ!!

Παρά τις δυσκολίες, την αδιαφορία της πολιτείας και όλων των αρμοδίων, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond, δεν παραδίδει τα όπλα. Δεν παραιτούμαστε και δεν ξεχνάμε το περιβαλλοντικό έγκλημα που κάποιοι διέπραξαν στον τόπο μας και που κάποιοι άλλοι το αφήνουν να εξελίσσεται. ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΕΔΩ, ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΙ, ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥ SEA DIAMOND».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Σαντορίνη των ηφαιστείων τιμά τη δική της φωνή της επιστήμης. Τιμά τη Βοθωνιάτισσα Εύη Νομικού!

Η Σαντορίνη τιμά την καθηγήτρια Εύη Νομικού για την προσφορά της στην επιστήμη και τον τόπο που δεν ξέχασε ποτέ

Η Νάξος «απογειώνεται»: Ανάμεσα στους Top 5 παγκόσμιους προορισμούς για Αμερικανούς ταξιδιώτες

Με αύξηση +327% στις αναζητήσεις από τις ΗΠΑ, η Νάξος καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο στον διεθνή τουριστικό χάρτη, δίπλα στην Κρήτη και κορυφαίους ισπανικούς προορισμούς.

Γκιντίκι live στη Μονή Νάξου, ένα πανηγύρι γεμάτο ρυθμό και ελευθερία! (αφίσα)

Το αγαπημένο σχήμα της σύγχρονης παραδοσιακής σκηνής «Γκιντίκι» έρχεται την Πέμπτη 7 Αυγούστου στο Δημοτικό Σχολείο Μονής, για μια αξέχαστη βραδιά μουσικού αυτοσχεδιασμού και αυθεντικής γιορτής.

Αντ. Σέργης: “Πορτάρα χωρίς φύλαξη, Κούροι υπό μετακίνηση, ποιος φυλάει την πολιτιστική κληρονομιά της Νάξου;”

Όταν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σιωπά μπροστά στη βεβήλωση της Πορτάρας και επιμένει στη μεταφορά των Κούρων από τον φυσικό τους τόπο, γεννώνται κρίσιμα ερωτήματα για τον ρόλο και τις προτεραιότητές της.

Μάρκος Καφούρος για την Πορτάρα Νάξου: “Ανεπίτρεπτες εικόνες βεβήλωσης, απαιτείται άμεση προστασία”

Ο βουλευτής Κυκλάδων ζητά από την Υπουργό Πολιτισμού την άμεση ενίσχυση της φύλαξης στον αρχαιολογικό χώρο, μετά από καταγγελίες πολιτών και δημοσιεύματα για βανδαλισμούς και ανευθυνότητα επισκεπτών.

Ελ. Ψυχογιού: ” Λευτεριά στην Παλαιστίνη και Λευτεριά στην Αμοργό γιατί χουντιάσαμε!”

Σε μια εκτενή και άκρως αιχμηρή τοποθέτηση, η δημοτική σύμβουλος Αμοργού Ελευθερία Ψυχογιού τοποθετείται δημόσια σχετικά με τα θλιβερά επεισόδια που σημειώθηκαν στο πανηγύρι της Ψημένης Ρακής στο νησί

Νάξος (Δαμαριώνας): ΗΧΟ-ΤΟΠΙΑ 2025 στη βρύση Αδησαρού, ένα μουσικό και ιστορικό ταξίδι

Μια βραδιά γεμάτη πολιτισμό, ξενάγηση και jazz ήχους σε έναν μοναδικό τόπο της Νάξου

Ακυβερνησία σκάφους με επτά αλλοδαπούς στο στενό Πάρου – Αντίπαρου

Άμεση παρέμβαση των αρχών – Προσάραξε με ασφάλεια το σκάφος στο λιμάνι Αντίπαρου χωρίς τραυματισμούς ή θαλάσσια ρύπανση

Εγκαινιάζεται η έκθεσης ζωγραφικής «Ταξιδεύοντας…» στο Κάστρο Νάξου

Η ART ARK Gallery φιλοξενεί τα έργα των Μάρθας Κορίτσογλου και Κάλλιας Παπαθεοδώρου από 1 έως 15 Αυγούστου

Αναφορά για τα πνευματικά δικαιώματα στη μουσική στη Σαντορίνη κατέθεσε ο Φ. Φόρτωμας

Αίτημα επιχειρηματιών για ενιαίο φορέα διαχείρισης και δίκαιη τιμολόγηση των δικαιωμάτων χρήσης μουσικής

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Οι ψίθυροι της πέτρας: Η γλυπτική …ποίηση του Γιάννη Φραντζέσκου στον Καλόξυλο

Ο πολυδιάστατος Ναξιώτης δημιουργός σε μια μοναδική έκθεση γλυπτικής, ακολουθώντας το κάλεσμα των λίθων και της μνήμης – 26 και 27 Ιουλίου στην αίθουσα «Δρακούλη»

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν