Με βάση τα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού η Ελλάδα είναι η πρώτη δύναμη στην Ευρώπη και 5η σε παγκόσμιο επίπεδο
Κάθε ημέρα που περνάει η Ελλάδα εισπράττει τη παγκόσμια αναγνώριση όσον αφορά τον τουρισμό με επιδόσεις που θυμίζουν Ολυμπιονίκη σε παρατεταμένη φόρμα… Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, που αποκάλυψε χθες η ιστοσελίδα tornosnews.gr, η Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους πέτυχε την πέμπτη υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση στον κόσμο σε ότι αφορά τις αφίξεις ξένων τουριστών. Στην αντίστοιχη σύγκριση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών ο ελληνικός προορισμός καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Η Ελλάδα σε παγκόσμιο επίπεδο μοιράζεται την πέμπτη θέση με την Αργεντινή, πετυχαίνοντας ποσοστό αύξησης 16,7%.
Στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται η Ταιβάν, που πέτυχε ποσοστό αύξησης 26,7% στον αριθμό ξένων τουριστών. Ακολουθούν στη δεύτερη θέση η Ιαπωνία με ποσοστό αύξησης 26,4%, στην τρίτη το Μεξικό με ποσοστό αύξησης 19,8% και στην τέταρτη η Nότια Κορέα με 18,5%. Τις πρώτες δέκα θέσεις συμπληρώνουν το Βιετνάμ με ποσοστό αύξησης 15,6%, η Πολωνία με 13% η Πορτογαλία με 12,2%, το Χόνγκ Κονγκ με 10,5% και η Μαλαισία μαζί με τη Σουηδία με 10,1%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, οι διεθνείς αφίξεις κατά το πρώτο εξάμηνο αυξήθηκαν κατά 4,6%, φθάνοντας σε 517 εκατ. Στην Ευρώπη οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 5%.
Σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές, τα στοιχεία του ΠΟΤ δείχνουν αύξηση κατά 16% των ταξιδιωτικών δαπανών στο εξωτερικό των Κινέζων (έναντι 26% στο σύνολο του 2013) και αύξηση κατά 4% των Ρώσων (έναντι 25% το περασμένο έτος). Στην έκθεση του ΠΟΤ γίνεται μνεία στην αύξηση κατά 10% των εσόδων που πέτυχε η Βραζιλία, λόγω της διοργάνωσης του Μουντιάλ, η οποία μόνο στο δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου έφθασε στο 60%.
Η ανάπτυξη προορισμών της Νότιας και Βορειοανατολικής Ασίας (όπως η Ιαπωνία, η Δημοκρατία της Κορέας και η Μαλαισία) αποδίδεται στην οικονομική άνθιση, τις συνεχείς επενδύσεις σε υποδομές και στα μέτρα των διευκολύνσεων για την έκδοση βίζας.
Η αύξηση στην Ευρώπη, κατά τον ΠΟΤ, αντανακλά τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στη γηραιά ήπειρο και στην ανάκαμψη σημαντικών παραδοσιακών ευρωπαϊκών αγορών στον τουρισμό. Ο Οργανισμός σημειώνει ότι ο τουρισμός στην Αφρική, αν και παρουσιάζει αύξηση στο πρώτο εξάμηνο, θα μπορούσε να επηρεασθεί στη συνέχεια λόγω των παρανοήσεων σχετικά με τη μετάδοση του Ιού Έμπολα.