Σάββατο, 24 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΔονούσα, ένα μοναδικό μαργαριτάρι

Δονούσα, ένα μοναδικό μαργαριτάρι

|

Μέσα από την προσωπική εμπειρία της Λίνας Καπετάνιου γνωρίζουμε την Δονούσα, στο βορειότερο σημείο των Μικρών Κυκλάδων 

“Εδώ στη Δονούσα συνειδητοποίησα το εξής: η απομόνωση είναι κατάσταση, ενώ η μοναξιά είναι συναίσθημα. Είμαστε απομονωμένοι, αλλά μοναξιά δεν αισθανόμαστε”, μου λέει η Λίτσα. Έχει τρία χρόνια που άφησε την Αθήνα για να έρθει στο μικρό νησί με τους 150 κατοίκους. “Στο Μερσήνι είμαστε 15 κάτοικοι, 100 περίπου στο Σταυρό και στην Καλοταρίτισσα 3 χωρίς τον κούκο”. Και όντως κυριολεκτεί. Στον οικισμό της Παναγιάς της Καλοταρίτισσας μένουν 3 άτομα, ηλικιωμένα: η κυρία Φανή και ο μπαρμπά Γιώργης με τη γυναίκα του τη Μαρία. Όλο όμως το νησί είναι γνωστοί, πολλοί είναι συγγενείς, μια τεράστια οικογένεια. Και ο χειμώνας; Ο χειμώνας είναι δύσκολος. Πρίν λίγα χρόνια το καράβι έκανε 3 εβδομάδες να πιάσει γιατί το λιμάνι της Δονούσας είναι δύσκολο, είναι στο “μάτι του νοτιά”. Αλλά με παρέα, με χαρτί το βράδυ ως αργά και με κουβέντα, περνάει ο καιρός. Τα ίδια και χειρότερα γινόντουσαν βέβαια παλιότερα, τότε που στη γραμμή ήταν ακόμα το θρυλικό καράβι “Ευαγγελίστρια”. Γυρνούσανε φορτωμένοι πράγματα από την Αθήνα οι ντόπιοι, αφού στο νησί δεν υπήρχε τίποτα. Το καράβι όμως συχνά δεν μπορούσε να δέσει και έμενε αρόδου στα ανοιχτά. Ερχόταν τότε η λάντζα και σιγά σιγά ξεφόρτωνε ανθρώπους και πραμάτειες.

Η λάντζα κάνει το ίδιο τώρα και στο Λιβάδι. Αντί να ακολουθήσουν την άσφαλτο ή το δύσκολο μονοπάτι από το Σταυρό, πολλοί παίρνουνε το καραβάκι για Λιβάδι. Και μόλις φτάνει στην παραλία, βλέπεις παντελόνια να σηκώνονται και ανθρώπους να βουτάνε μέχρι το γόνατο για να κουβαλήσουν τα καφάσια με τα τρόφιμα.

Το καλοκαίρι βέβαια ο κόσμος αυξάνεται. Από τον Ιούνιο αρχίζουν να έρχονται οι ξένοι, Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί και Ολλανδοί. Από τον Ιούνιο έρχονται και οι ελεύθεροι campers που πάνε κατευθείαν στο Λιβάδι για να προλάβουν να στήσουν τη σκηνή τους κάτω από τα λιγοστά δέντρα της παραλίας. Τον Αύγουστο μπορεί να δεις και 100 σκηνές στο Λιβάδι και άλλες τόσες στον Κέδρο. Αναχωρητές της ζωής στο κλεινόν άστυ, παίρνουν το sleeping bag, σκηνή, κατσαρολικά, λάμπες και φακούς και ζουν κάθε μέρα δίπλα και μέσα στη θάλασσα. Οι περισσότεροι δε φοράνε μαγιό, κάνουν γυμνισμό. Προμηθεύονται τα απαραίτητα τρόφιμα από το Σταυρό και από τις ταβέρνες στο Μερσήνι που βρίσκεται πάνω ακριβώς από το Λιβάδι. Όσο για νερό, να είναι καλά η πηγή. Κάτω από τον πλάτανο, τρέχει συνέχεια το δροσερό νερό, που φέτος, λόγω και των πολλών βροχών, είναι πολύ. Εκεί στην πηγή, συναντιούνται όλοι. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες του χωριού με τους “χίπηδες” του ελεύθερου camping, οι γερμανοί που μόλις βγήκαν από ένα γνωστό μόνο σε αυτούς μονοπάτι και οι ντόπιοι που έρχονται με τα παιδιά τους για κρύο νερό.

Στο Σταυρό είναι συγκεντρωμένη όλη η “τουριστική” κίνηση του νησιού. Ταβέρνες, καφενεία, μίνι μάρκετ, φούρνος και 1-2 μπαρ. “Που να κατέβω; Στο Σταυρό; Απαπαπα, πολύς κόσμος”, έλεγε ένας παππούς από το Μερσήνι και ο Στράτος, που έρχεται πολλά χρόνια στο νησί, μου διηγείται την ιστορία. “Για αυτούς, ο Σταυρός είναι σαν την Ομόνοια” μου λέει και χαμογελάει τρυφερά και καθόλου κοροϊδευτικά.

Ο προβολέας του γεμάτου φεγγαριού και τα μικρά λαμπάκια από τα αστέρια διαταράσσονται μόνο από τα κόκκινα θολά φωτάκια των αεροπλάνων. Το νησί έχει ησυχάσει. Στις παραλίες, μαυρισμένα κορμιά στριμώχνονται στις σκηνές, αναπνέοντας το θαλασσινό αεράκι μαζί με τις βαριές μυρωδιές από τα κεριά και τα αρωματικά sticks. Οι ντόπιοι κοιμούνται εδώ και ώρα έχοντας πάντα το κρεβάτι τους κάτω από βορινό παράθυρο για δροσιά.

Μερικές Προτάσεις για Φαγητό και Ποτό

Αποσπερίτης στον Σταυρό

Από το 1987 ο Αποσπερίτης, μπροστά στην παραλία του Σταυρού, αποτελεί εγγύηση για καλό σπιτικό φαγητό. Η μαμά μαγειρεύει, ο μπαμπάς ψαρεύει και ψήνει και τα παιδιά σερβίρουν και βοηθάνε. Στη μεγάλη πλακόστρωτη αυλή με τον πάγκο γύρω γύρω και την αιγαιοπελαγίτικη ατμόσφαιρα και μουσική, δοκιμάσαμε το μπριάμ, το παστίτσιο και το ιμάμ, αλλά και τα φρέσκα ψητά λιθρίνια και μελανούρια από τους ντόπιους ψαράδες.

Μας άρεσε: Η ρακή και το κρασί και τα δύο φερμένα από την Κρήτη Συμβουλή: Προτιμήστε το για απογευματάκι που έχει πολλή δροσιά από το θαλασσινό αεράκι

Μήτσος στην Καλοταρίτισα

Το μοναδικό ανοιχτό μαγαζί στην Καλοταρίτισσα δέχεται τους φίλους του από όλο το νησί. Η Σοφία βάζει κατσαρόλα κάθε μέρα αλλά οι ντόπιοι εκθειάζουν τα ψητά μπιφτέκια της: ζουμερά και μεγάλα, σερβιρισμένα με κρεμμύδι και ψητή ντομάτα. Ντόπια γραβιέρα, ξινομυζήθρα, φάβα, πανσέτα και κρεατικά αλλά και γαρίδες και καλαμαράκια.

Μας άρεσε: Το πατατάτο, ντόπια συνταγή: αρνί με πατάτες κοκκινιστές στην κατσαρόλα

Συμβουλή: Ξεκινήστε για την Καλοταρίτισσα από νωρίς, κάντε μπάνιο στην παραλία και επιστρέψτε μετά για φαγητό στο Μήτσο.

Τζι τζι στο Μερσίνι

Η θάλασσα απλώνεται μπροστά μας και απέναντι φαίνεται η Αμοργός. “Να σ’ αγναντεύω θάλασσα, να μη χορταίνω”, αναφέρει το δίστιχο του Βάρναλη η ξύλινη καλαίσθητη πινακίδα που κρέμεται πάνω από τον πέτρινο πάγκο και τα ξύλινα τραπέζια. Με αυτό στο μυαλό και ελληνική μουσική να παίζει δοκιμάζουμε ντάκο με ξινομυζήθρα από το νησί, τυροπιτάρια (τοπική συνταγή με ζύμη και τυρί), καβουροσαλάτα, λουκάνικο, μπιφτέκι και φιλέτο κοτόπουλο.

Μας άρεσε: Η λαχταριστή, τραγανή και μεγάλη καπνιστή μπριζόλα

Συμβουλή: Καθίστε στη στρογγυλή γωνιά με μαξιλάρια, δίπλα στην αγράμπελη, όπως μπαίνετε δεξιά

Η κόρη του Μιχάλη στο Μερσίνι 

Παλιές συνταγές, συνήθειες που διηγούνται οι γιαγιάδες, μακρινά κιτρινισμένα φύλλα που φτάνουν από την Ανατολή και άλλα πολλά χρησιμοποιεί η Κυριακή για να φτιάξει το μενού της με απαραίτητα συστατικά βέβαια το μεράκι και τις αγνές πρώτες ύλες. Στο μπαλκόνι πάνω από τη θάλασσα με καλή ρεμπέτικη μουσική ταξιδέψαμε στη Μύκονο με τη σαλάτα με λούζα και ρόκα, στην Τουρκία με το κεμπάπ με ταμπουλέ και ακόμα πιο βαθιά στην Ανατολή με τις πίτες Καισαρείας με κασέρι Μυτιλήνης και χειροποίητο φύλλο. Όλα είναι φτιάγμενα στο χέρι, τα λαχανικά είναι από τον κήπο και τα υπόλοιπα από επιλεγμένους παραγωγούς.

Μας άρεσε: το δονουσιώτικο φιρμάνι: κατσικίσιο τυρί με σουσάμι τυλιγμένο σε φύλλο ε βούτυρο γάλακτος

Συμβουλή: Διαλέξτε έναν από τους άνετους καναπέδες, αντίγραφα παραδοσιακών ναξιώτικων του 18ου αιώνα

Μερικά πράγματα που πρέπει να δοκιμάσετε

Να πιείτε και να φάτε στον Κέδρο, στην ομώνυμη παραλία της Δονούσας. Τα δυο αδέρφια έχουν στήσει με πολύ ωραίο τρόπο το μαγαζί πίσω από την παραλία: μαξιλάρες και χτιστοί πάγκοι, τραπεζάκια και μπαρ, σκιά, τάβλι και περιοδικά. Πίνουμε στην αρχή παγωμένο freddo και συνεχίζουμε με αράβικη πίτα με γαλοπούλα, σαλάτα του σεφ, σπαγγέτι paezana με κρέμα γάλακτος και μανιτάρια και για το τέλος ψημένη ρακή και παγωτό με σοκολατένιο κέικ. Η κουζίνα κλείνει στις 8 αλλά ο Κέδρος μένει ανοιχτός ως αργά για ποτό.

Να πιείτε παγωμένη μπίρα στο Σκαντζόχοιρο μπροστά στο λιμάνι της Δονούσας. Πάνω από τις πέτρινες κερκίδες, το ξύλινο μπαρ παίζει χαλαρή καλοκαιρινή ξένη μουσική: από reggae και dub μέχρι Lauryn Hill και διασκευές της δεκαετίας του 90. Ξένοι κάθονται αναπαυτικά στα πεζούλια και παραγγέλνουν συνεχώς μπύρες, ενώ μεγάλες παρέες καταλαμβάνουν το μπαρ και κερνάνε μεταξύ τους σφηνάκια.

Να ξυπνήσετε πρωί και να κάτσετε για καφέ στο Κύμα στο κέντρο της Δονούσας το οποίο λειτουργεί ως καφενείο, ταβέρνα και παντοπωλείο. Γύρω στις 8 θα δείτε το χωριό να ξυπνάει και τον ήλιο να ανεβαίνει σιγά σιγά καθώς πίνετε τον καφέ σας.

Να ψωνίσετε από το μοναδικό φούρνο στο Σταυρό, στη Δονούσα. Ζεστό κουλούρι (αν πάτε πρωί), τυρόπιτα, πίτσα και λαχταριστό κρουασάν, σοκολάτας. Ο φούρνος βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, κοντά στο Κύμα.

Κείμενο: Λίνα Καπετάνιου

Πηγή: exploring-greece.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Δεύτερη ευκαιρία για μια πράσινη χελώνα, συγκινητική διάσωση στον βυθό της Αγίας Άννας

Μέλος του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου απεγκλώβισε νεαρή θαλάσσια χελώνα από πετονιές – Σοβαρά τραυματισμένη αλλά ζωντανή, δίνει τη μάχη της με τη στήριξη του ΑΡΧΕΛΩΝ

Nάξος: Ερχεται (18/05) διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

Απόφαση για φιλοξενία παιδιών στον 1ο Βρεφονηπιακό Σταθμό και σημαντικά θέματα για ύδρευση, στάθμευση, οχλούσες δραστηριότητες και πολιτιστικούς χώρους στην ημερήσια διάταξη

Νάξος: Κλείνει τμήμα δρόμου στην Αγία Άννα λόγω ασφαλτόστρωσης

Από τη Δευτέρα 26 Μαΐου έως και την Πέμπτη 29 Μαΐου 2025 δεν θα επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων στο τμήμα μεταξύ Αγίας Άννας και Αλυκής λόγω έργων βελτίωσης της αγροτικής οδού

«Οι Τέσσερις Εποχές»: Η Αιγιάλη χορεύει μέσα στον χρόνο

Μια μοναδική παράσταση κλασικού και σύγχρονου χορού από τους μικρούς μαθητές της Αιγιάλης, υπό την καθοδήγηση της Μαργαρίτας Τσιγγού και του Motus Dance Studio

Attica Group: Έκπτωση 30% για οικογένειες και παρέες με Ι.Χ., ισχύει από 23 Μαΐου

Η νέα προσφορά αφορά ομαδικές μετακινήσεις με ταχύπλοα στις γραμμές Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο, με ταυτόχρονη κράτηση επιβατών και αυτοκινήτου

ΠΝΑΙ – “Οι Κηπουροί του Αιγαίου”: Ανθίζουν στις Κυκλάδες με διανομή φυτών σε σχολικές μονάδες

Με στόχο τη βιωματική επαφή των μαθητών με τη φύση, το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου μοίρασε υλικά κηπουρικής σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σε 13 νησιά των Κυκλάδων

Με στιλ και καρδιά: “The Distinguished Gentleman’s Ride” ένωσε ξανά τη Σαντορίνη για καλό σκοπό

Κλασικές μηχανές, καλοντυμένοι αναβάτες και 520€ για την ανδρική υγεία – Η 8η διοργάνωση του DGR στη Σαντορίνη άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις

ΕΛΙΜΕ – Σαντορίνη: Γενική Συνέλευση παρουσία και του Δημάρχου Τήνου

Στη Σαντορίνη ο Δήμαρχος Τήνου στην Έκτακτη Συνεδρίαση της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ)

ΠΑΣΟΚ – Αεροδρόμια: Χωρίς ηλεκτρονικό μηχανικό και με μονή βάρδια (!!!)

«Νέα ‘’Τέμπη’’ στα σκαριά»: Αεροδρόμια της χώρας χωρίς ηλεκτρονικό μηχανικό και με μονή βάρδια!, τι ισχύει στις Κυκλάδες

ΠΝΑΙ: Δράσεις 1,6 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας στα νησιά

Δράσεις 1,6 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας στα νησιά

Νάξος – Αποχαιρετισμός με αγάπη: Η Ιωάννα Καραμανή – Φραγκίσκου αποχαιρετά τη μητέρα της, Κυριακή Δημητροκάλλη

Η Κυριακή Δημητροκάλλη «έφυγε» σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω της βαθιά αγάπη, μνήμες και αξιοπρέπεια – Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Νάξος – Στ. Φουτάκογλου: Μια γιαγιά, μια σφαίρα, μια συγγνώμη, είναι όμως αρκετή;

Η άγρια εκτέλεση της Μαρίας Δημητροκάλλη από τους Γερμανούς στη Νάξο – Μνήμη και καθήκον απέναντι στην Ιστορία

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στη Νάξο, πότε και που;

Την Δευτέρα 11 Αυγούστου στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Μουσική, μνήμες και νέες αγάπες με το συγκρότημα-σύμβολο της ελληνικής ροκ σκηνής

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η έξυπνη διαχείριση του νερού, ξεκινούν εργασίες στο φράγμα Τσικαλαριού” (video)

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ανακοινώνει την επαναλειτουργία υλοποίησης του τρίτου φράγματος στο νησί και υπογραμμίζει την ανάγκη βιώσιμων λύσεων για το νερό στον νησιωτικό χώρο (video)

Εκτακτο: Σεισμός 6 R ανοιχτά της Κρήτης, αισθητός σε όλο το Νότιο Αιγαίο

Σεισμική δόνηση μεγάλης διάρκειας λίγο μετά τις 6 το πρωί, με επίκεντρο το κρητικό πέλαγος

Οδός Παπαβασιλείου: Ένας δρόμος που περνάει από την καρδιά της Νάξου

Μια βιωματική αφήγηση για τη γλυκιά καθημερινότητα, τις μνήμες, τις ευγένειες και τις αξίες που ζουν ακόμη σ’ έναν δρόμο φτιαγμένο στο μέτρο του ανθρώπου

FNL Best Restaurant Awards 2025: Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος (πίνακας)

Τιμητική Παρουσία των Κυκλάδων στα FNL Best Restaurant Awards 2025 - Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος