Συνάντηση με αντιπροσωπεία παράκτιων αλιέων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (ανάμεσά τους και από Άνδρο, Πάρο, Κουφονήσι) είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Καρασμάνης ώστε να ακούσει τα προβλήματά τους
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες ψαράδες και δη αυτοί που ασχολούνται με την παράκτια αλιεία είναι ουκ ολίγα. Αυτό που τους ενοχλεί είναι κυρίως η αντιμετώπιση που τυγχάνουν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως σημειώνεται στην εφημερίδα «Ροδιακή» πριν από μερικές ημέρες. Τι είχε γίνει; Σε έγγραφο που είχαν στείλει οι παράκτιοι αλιείς που πρόσκειται στη «Συνδικαλιστική Οργάνωση Παράκτιας Αλιείας νήσου Ρόδου» (αρ.πρωτ.6242/102856/12-8-2014) είχαν ζητήσει μεταξύ άλλων τη λήψη μέτρων για την προστασία του μαγιάτικου. Ποια ήταν η απάντηση του Υπουργείου; «ότι έχουν ληφθεί μέτρα για … την προστασία της σαρδέλας και του γαύρου» και δίκαια τότε είχαν χαρακτηρίσει τη πολιτική που ασκεί το Υπουργείο ως «Επικίνδυνη και άκρως εξοντωτική»
Γιατί η αναφορά; Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Συρμαλένιος συναντήθηκε πρόσφατα αντιπροσωπεία παράκτιων αλιέων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Καρασμάνη. Από την πλευρά των αλιέων τέθηκαν με μεγάλη οξύτητα τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και τονίστηκε η σημασία της αλιείας στην πρωτογενή παραγωγή. Κεντρικό αίτημα τους αποτέλεσε η εξαίρεση των αλιέων με σκάφη μεταξύ 12 και 15 μέτρων, από την τοποθέτηση του δορυφορικού συστήματος VMS, το οποίο πέραν από το κόστος αγοράς που επιδοτείται εκ των υστέρων, έχει υψηλό κόστος συντήρησης αλλά και συνδρομής, που σε ετήσια βάση ανέρχεται στο ύψος των 1.500 €. Τόνισαν μάλιστα ότι, η δυνατότητα εξαίρεσης τους επιτρέπεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, αλλά δεν προχωρά λόγω κυβερνητικής ακαμψίας. Το ίδιο τονίστηκε σχετικά και με τη χρήση του ηλεκτρονικού ημερολογίου ERS, το οποίο αδυνατούν να το χρησιμοποιήσουν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Επίσης ζητήθηκε να μην επιβάλλονται πρόστιμα από τις κατά τόπους λιμενικές αρχές, έως ότου διευθετηθεί το συνολικό ζήτημα.
Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε, είναι η αντιπροσώπευση των αλιέων, που από την ψήφιση του ν. 1415, υποχρεώνονται να συγκροτήσουν ομοσπονδίες μαζί με τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους κλπ, με αποτέλεσμα να έχουν διαλυθεί τα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά τους όργανα.
Άλλα δύο ζητήματα που συζητήθηκαν είναι η μικρή ποσόστωση στο ψάρεμα του τόνου, καθώς και οι αποζημιώσεις από τις καταστροφές των αλιευτικών εργαλείων από τα θαλάσσια θηλαστικά (δελφίνια, φώκιες).
Από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, ειπώθηκε ότι τα θέματα, ειδικά των δορυφορικών συστημάτων, θα μελετηθούν και θα αντιμετωπιστούν με τη μεγαλύτερη δυνατή κατανόηση. Επίσης ότι η ποσόστωση στο ψάρεμα του τόνου, θα επιδιωχθεί να μεγαλώσει, ενώ το θέμα των αποζημιώσεων από τις ζημιές των θηλαστικών, θα αντιμετωπιστεί από τη νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο μόνο θέμα που υπήρξε ρητή δέσμευση, είναι η μη επιβολή προστίμων από τα λιμεναρχεία, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2014.
Το παρών έδωσε όπως είναι αυτονόητο και ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Συρμαλένιος ο οποίος όπως αναφέρεται στο ΔΤ «Από την πλευρά μας, επιβεβαιώσαμε τη συνέχιση της στήριξη μας στα εύλογα αιτήματα των παράκτιων αλιέων, που σήμερα λόγω της κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών, έχουν περιέλθει σε δεινή θέση». Στη συνάντηση να σημειωθεί ότι έδωσαν το παρών από τους αλιείς οι: Δ. Ζάννες (Άνδρος), Δ. Σκιαδάς (Πάρος), Γ. Πλατής (Κουφονήσι), ο Γ Μπιασάκος (Εύβοια) και Χ. Καραβέλας (Πειραιάς), ενώ από την πλευρά του υπουργείου, ο Γ.Γ. Μ. Κορασίδης, καθώς και η γενική διευθύντρια αλιείας Μ. Πέτρου.