Μόλις το 2% των γιατρών στην Ελλάδα δραστηριοποιείται στην Νησιωτική Ελλάδα όταν στην Αθήνα αναλογεί ένας γιατρός ανά 140 κατοίκους
Τα παράδοξα της Ελλάδα συνεχίζονται… Η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση σε αριθμό γιατρών μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ. Αναλογούν 6,2 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους, όταν στην Πορτογαλία αναλογούν 4,1 γιατροί, στη Γερμανία 4, στην Ιταλία 3,9 και στην Ισπανία 3,8 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους. Αυτό όμως δεν ισχύει σε όλη την έκταση της Ελλάδας. Τα στοιχεία των ιατρικών συλλόγων δείχνουν ότι στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στα Γιάννενα αναλογεί ένας γιατρός για 140 κατοίκους, όταν στη Χαλκιδική η αναλογία είναι ένας προς 750 κατοίκους και στη Βοιωτία ένας προς 1.500 (!!!)
Και η κατάσταση όσο προχωράμε στην υπόλοιπη ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Παράδειγμα; Από τον έναν στους δύο γιατρούς που δραστηριοποιείται στην Αττική και το 17% στην Κεντρική Μακεδονία, φτάνουμε στη Στερεά Ελλάδα, όπου κατοικεί το 8% του πληθυσμού και δραστηριοποιείται μόλις το 3% των γιατρών, ενώ το χειρότερο όλων είναι το ποσοστό στη νησιωτική χώρα το οποίο είναι κοντά στο 2%. Και όπως σημειώνει το «Έθνος» η κατάσταση επιδεινώνεται χρόνο με τον χρόνο, καθώς την τελευταία τριετία έχουν συνταξιοδοτηθεί ή έχουν αποχωρήσει από το ΕΣΥ 4.000 άνθρωποι.
Η ίδια λογική παρατηρείται στη στελέχωση των νοσοκομείων. Οι γιατροί «κυνηγούν» τις θέσεις στα μεγάλα κεντρικά νοσοκομεία, αδιαφορώντας για την περιφέρεια και τα μικρότερα νοσηλευτικά ιδρύματα. Στο Νοσοκομείο «Ερυθρός» εγκρίνεται και δεύτερη θέση συντονιστή διευθυντή αναισθησιολόγου, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), όταν στο Κέντρο Υγείας της Πάρου δεν υπάρχει παιδίατρος. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Νάξου, όπου χρειάζονται δύο παθολόγοι, καρδιολόγος, ορθοπεδικός, χειρουργός και παιδίατρος. Ελλείψεις γιατρών (παιδίατρος, ψυχίατρος) καταγράφονται και στο Νοσοκομείο Βόλου και στην Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική του Νοσοκομείου Λάρισας.
Στο σύνολο των νοσοκομείων της περιφέρειας, λιγότερες από τις μισές οργανικές θέσεις γιατρών είναι πλέον καλυμμένες. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο περισσότεροι από 5.000 ασθενείς διακομίζονται από την επαρχία σε νοσοκομεία της Αττικής. Οι περισσότεροι προέρχονται από τις Κυκλάδες και ακολουθούν η Πρέβεζα, η Εύβοια, η Βοιωτία και η Φθιώτιδα. Πέραν του ποσοτικού, όμως, το σύνολο των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων αντιμετωπίζει και ένα σοβαρό ποιοτικό πρόβλημα: το σύστημα Υγείας δεν μπορεί να ανανεωθεί και οι περισσότεροι από τους υπηρετούντες γιατρούς είναι κοντά ή πάνω από την ηλικία των 60 ετών. Από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι ξεπαγώνουν οι διαδικασίες κρίσης γιατρών, προκειμένου να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες. Για τον ίδιο λόγο σχεδιάζει και την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου για τους νέους γιατρούς πριν από την απόκτηση ειδικότητας.
Τέλος, να σημειωθεί ότι αντιστρόφως ανάλογη με τους γιατρούς είναι η κατάσταση της χώρας μας σε νοσηλευτές. Η Ελλάδα διαθέτει μακράν το λιγότερο νοσηλευτικό προσωπικό στην Ευρώπη και την τρίτη χειρότερη θέση στο σύνολο των 34 χωρών του ΟΟΣΑ. Πιο κάτω από εμάς βρίσκονται μόνο η Τουρκία και το Μεξικό. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η εικόνα έχει επιδεινωθεί, καθώς έχουν συνταξιοδοτηθεί 15.000 εργαζόμενοι, οι περισσότεροι των οποίων ήταν νοσηλευτικό προσωπικό. Το προεδρείο της Ομοσπονδίας εκτιμά ότι οι κενές θέσεις στα νοσοκομεία ανέχονται πλέον σε 30.000.