Σε Γαλλία και Ελληνικό Κοινοβούλιο (με ερωτήσεις Κακλαμάνη, Συρμαλένιου) τα έργα και ημέρες του Νοσοκομείου Σαντορίνης που έχει κοστίσει ουκ ολίγα χρήματα αλλά παραμένει κλειστό…
Αυτό που συμβαίνει με το νέο γενικό νοσοκομείο Θήρας δεν έχει προηγούμενο. Και το χειρότερο είναι ότι σε μειονεκτική θέση είναι οι περίπου 15.000 μόνιμοι κάτοικοι του νησιού αλλά και οι χιλιάδες επισκέπτες που έρχονται καθημερινά στο νησί την καλοκαιρινή περίοδο… Αν και από το 2011 είναι έτοιμο, πλήρως εξοπλισμένο και με το κόστος να έχει αγγίξει ακόμη και τα 14 εκατομμύρια ευρώ, όμως οι πόρτες είναι κλειστές. Η καλύτερα ανοιχτές για τους εργάτες της ανάδοχης εταιρίας, που αυτή η περίοδο κατασκευάζει δρόμους στην Σαντορίνη και οι εργάτες χρησιμοποιούν γραφεία και χώρους του νοσοκομείου προς ίδιον όφελος.
Αυτό αναφέρεται στην ερώτηση που κατέθεσε στις 28 Αυγούστου ο βουλευτής της Α’ Αθηνών Νικήτας Κακλαμάνης προς τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη αλλά απάντηση δεν πήρε. Μία ημέρα νωρίτερα είχε ξεκινήσει ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών, με πρωτοβουλία κατοίκων του νησιού, για το άνοιγμα του νοσοκομείου. Πριν από τρεις ημέρες, σειρά πήρε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Συρμαλένιος ο οποίος αφού παρουσίασε σε σύντομο ιστορικό τι έχει συμβεί έως σήμερα, στην ερώτηση που κατέθεσε προς τον κ. Βορίδη ζητάει να μάθει: Πότε επιτέλους θα αποφασίσουν να λειτουργήσει το νοσοκομείο; Και Με δεδομένο ότι δεν απαιτείται περαιτέρω κρατική χρηματοδότηση, πέραν αυτής που δίδεται για την κάλυψη των αναγκών του Κέντρου Υγείας, ποια είναι τα προβλήματα που καθυστερούν την οριστική λήψη απόφασης για τη λειτουργία του νοσοκομείου με δημόσιο χαρακτήρα;
Υπάρχει όμως και το …εξωτερικό. Πριν από μία εβδομάδα στο τηλεοπτικό κανάλι France24 και στην εκπομπή «Observers» (αναδεικνύει διάφορα θέματα με τη βοήθεια των πρωταγωνιστών τους ή αυτοπτών μαρτύρων) ασχολήθηκε με την ιστορία της Γεωργίας Νομικού, σαντορινιάς μητέρας, η οποία διηγήθηκε την περιπέτειά της. Τίτλος του ρεπορτάζ «Η οδύσσεια ενός τοκετού στη χτυπημένη από τη λιτότητα Ελλάδα». Η νεαρή μητέρα αφηγείται την περιπέτειά της (όταν έμεινε έγκυος έμαθε ότι πάσχει από διαβήτη), καθώς όπως τονίζει το 50 κλινών νοσοκομείο που άρχισε να κατασκευάζεται το 2008, δεν έχει λειτουργήσει ακόμα και η ίδια είναι αναγκασμένη να μεταβαίνει συχνά στην Αθήνα, προκειμένου να αποφύγει επιπλοκές στην κύησή της. «δεν κατάφερα ποτέ να γεννήσω στη Σαντορίνη. Πίστευα ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί στο επόμενο παιδί μου. Τώρα, τέσσερα χρόνια μετά, είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί μου, το περιμένουμε τον Ιανουάριο του 2015. Το νοσοκομείο στη Σαντορίνη ακόμα δεν έχει ανοίξει εξαιτίας των περικοπών στη δημόσια υγεία και την έλλειψη γιατρών. Επειδή το πρόβλημα με τον διαβήτη μου παραμένει πρέπει να κάνω εξετάσεις κάθε τρεις εβδομάδες. Έτσι αναγκάζομαι να παίρνω το πλοίο ή το αεροπλάνο για Αθήνα για να κάνω τις εξετάσεις. Το έχω υπολογίσει: κάθε παιδί μου κοστίζει περίπου 5000 ευρώ μέχρι να γεννηθεί»
Και οι Γάλλοι ολοκληρώνουν το ρεπορτάζ αναφέροντας «το Νοσοκομείο της Σαντορίνης, είναι ένα σύμβολο των περικοπών του προϋπολογισμού της χώρας. Η Ελλάδα είναι στην πράξη μια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη χαμηλότερη δαπάνη ανά κάτοικο στο χώρο της υγείας. Η Σαντορίνη δεν είναι το μόνο νησί που αντιμετωπίζει προβλήματα στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών Υγείας, αλλά είναι το μόνο που διαθέτει ένα ολοκαίνουργιο Νοσοκομείο, που ποτέ δεν άνοιξε».