Εβδομήντα φάκελοι με παράνομες ενοικιάσεις πολυτελών κατοικιών που ανήκουν σε γνωστούς επιχειρηματίες βρέθηκαν στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ
Το κόλπο παλιό και όπως αποδεικνύεται …διαχρονικό. Όπως αναφέρουν τα στελέχη του ΣΔΟΕ «μόνιμη επωδός των ελλήνων κατόχων των σπιτιών περί φιλικής σχέσης με τους διαμένοντες στα σπίτια με επίκληση του Ξένιου Διός. Όμως τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί από τους ενοικιαστές αλλά και από το σύστημα διαφήμισης αυτών των σπιτιών στο εξωτερικό ήταν καταλυτικά. Οφείλουμε όμως να πούμε ότι αυτές οι παράνομες ενέργειες δεν προέκυψαν από την κρίση, με τους τάχα απελπισμένους πλούσιους που ψάχνουν απεγνωσμένα ένα εισόδημα από τα πολυτελή σπίτια τους. Αυτό το κόλπο προϋπήρχε της κρίσης και είναι πολύ πιο εκτεταμένο».
Και η ώρα της κρίσης έφτασε. Κάλλιο αργά παρά ποτέ… Εβδομήντα φακέλους με παράνομες ενοικιάσεις πολυτελών κατοικιών – ορισμένες από τις οποίες ανήκουν σε γνωστούς επιχειρηματίες – σε έλληνες και ξένους τουρίστες έχει σχηματίσει το τελευταίο χρονικό διάστημα το ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί και παρουσιάζονται στην εφημερίδα «Το Βήμα», στη συντριπτική πλειονότητα των ελέγχων εντοπίστηκαν παρανομίες, με τους ιδιοκτήτες των επαύλεων να εισπράττουν ποσά της τάξεως των 3.000 ως 7.000 εβδομαδιαίως και να μη δηλώνουν στην Εφορία ούτε ευρώ.
Και όπως ήταν αναμενόμενο από τη στιγμή που ξεκίνησε η έρευνα, θα έφτανε και στα νησιά που κάνει …μπαμ. Στο στόχαστρο, Μύκονος, Πάρος και κυρίως η Πάτμος, όπου φέρεται να υπήρχε σημαντική ζήτηση και «προσφορά» για ενοικίαση πολυτελών κατοικιών από το διεθνές τζετ σετ. Μάλιστα ανάμεσα στα άλλα ο έλεγχος του ΣΔΟΕ εντόπισε και «ευχαριστήριες» αναρτήσεις στο Διαδίκτυο από ξένους ενοικιαστές των πολυτελών κατοικιών – αντίστοιχες αυτών για ξενοδοχεία -, οι οποίοι εξεδήλωναν τον ενθουσιασμό για την επιλογή τους. Με αυτόν τον τρόπο κατέρριπταν τους ισχυρισμούς των ιδιοκτητών των κατοικιών περί «φιλοξενίας» τους…
Το θέμα με τις παράνομες ενοικιάσεις πολυτελών εξοχικών κατοικιών, και όχι μόνο, σε τουριστικά θέρετρα αναδείχθηκε κυρίως το καλοκαίρι του 2013 ύστερα από σχετικές αναφορές του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ). Οι βίλες και τα σπίτια που ενοικιάζονται παράνομα χωρίς να έχουν επίσημη άδεια και σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ υπολογίζονται σε 70.000, την ίδια στιγμή που τα ξενοδοχεία τα οποία λειτουργούν στην Ελλάδα ανέρχονται σε 9.670 με 771.271 κλίνες. Ως εκ τούτου τα διαφυγόντα έσοδα για τον τουρισμό της χώρας και το Ελληνικό Δημόσιο από την παράνομη μίσθωση εξοχικών και πολυτελών κατοικιών ετησίως κυμαίνονται μεταξύ 500 εκατ. και 1 δισ. ευρώ, βάσει στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος και εκτιμήσεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου.
Οι υπεύθυνοι του ΣΔΟΕ στόχευσαν ορισμένες από αυτές τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις με βάση ενημέρωση από τοπικές υπηρεσίες. Ωστόσο αναζήτησαν στοιχεία από διαδικτυακούς τόπους ξένων τουριστικών πρακτόρων και μεσιτών που διαφήμιζαν τις ενοικιαζόμενες πολυτελείς κατοικίες με σειρά φωτογραφιών. Ακόμη διαπιστώθηκε ότι πολλοί από τους ενοίκους αργότερα αναφέρονταν στο Internet με κολακευτικά σχόλια για τις κατοικίες και τη διαβίωσή τους σε αυτές, προχωρώντας και σε αντίστοιχες συγκρίσεις τιμών κ.λπ. Κλιμάκια του ΣΔΟΕ πήγαν στις βίλες – πολλές από τις οποίες ήταν σε απομακρυσμένες περιοχές με «ασαφείς» διευθύνσεις – όπου ήλθαν σε επαφή με τους ξένους ενοικιαστές τους, οι οποίοι επιβεβαίωσαν την οικονομική συναλλαγή και την υπενοικίαση του πολυτελούς οικήματος, μη έχοντας βέβαια καμία διάθεση να εμπλακούν στο «κόλπο» της φοροδιαφυγής των ιδιοκτητών τους.
Και οι ιδιοκτήτες των πολυτελών καταλυμάτων θα κληθούν να καταβάλουν μεγάλα ποσά ως φόρους, σχεδόν αντίστοιχα των παράνομων εσόδων τους. Τα πρόστιμα θα είναι της τάξης των 50.000 ευρώ σε όσους αποδεδειγμένα ενοικιάζουν παράνομα τις βίλες και επαύλεις τους…