Σάββατο, 7 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμός"Ακίνδυνος" ο Πύργος Σανούδου

“Ακίνδυνος” ο Πύργος Σανούδου

|

Η άμεση αντίδραση της 2ης Εφορείας Βυζαντινών μετά από έγγραφο της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου – Τήνου – Άνδρου – Μυκόνου πρόλαβε τα χειρότερα στο Πύργο Σανούδου στο Κάστρο της Χώρας αλλά χρειάζεται μελέτη για την σωτηρία και αξιοποίηση του μοναδικού αυτού πύργου 

Καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες – μιλάμε για την καλοκαιρινή περίοδο – ανεβαίνουν στο Κάστρο της Χώρας Νάξου με σκοπό να θαυμάσουν από κοντά την μοναδικής αρχιτεκτονικής καστρόπολη του νησιού. Μάλιστα, με δεδομένο ότι είναι μία από τις ελάχιστες στα νησιά του Αιγαίου που διατηρεί μόνιμους κατοίκους αυξάνει ακόμη περισσότερο τον θαυμασμό. Όμως, εάν το κράτος δεν προχωρήσει σε άμεσες παρεμβάσεις, ο κίνδυνος ακόμη και για καταρρεύσεις κτηρίων είναι αν όχι άμεσος, τουλάχιστον δεικτικός.

Τι θέλουμε να πούμε; Διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου – Άνδρου – Τήνου – Μυκόνου άρθρο με θέμα πτώση μικρών αλλά επικίνδυνων λίθων από τα τοιχώματα του Πύργου του Σανούδου και η αντιμετώπισή τους… Τι αναφέρει το άρθρο; «Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται πτώση μικρών επικίνδυνων λίθων από τα τοιχώματα του Πύργου του Σανούδου στην πλατεία της Καθολικής Μητρόπολης στο Κάστρο της Νάξου. Σ’ αυτό συμβάλλουν τα περιστέρια τα οποία βρίσκουν καταφύγιο στην κορυφή του, αλλά σκαλίζοντας για να βρουν λίγη τροφή δε «σκέπτονται» πως μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στους περαστικούς ανθρώπους.

Η Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου, ιδιοκτήτρια του Πύργου,  από καιρό είχε ενημερώσει εγγράφως το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω της 2ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ζητώντας τη βοήθεια της και την συμβουλή της για τον τρόπο προστασίας των χιλιάδων επισκεπτών που περνούν κάτω από τον Πύργο για να επισκεφθούν  και τους άλλους ιστορικούς χώρους του Κάστρου. Αυτές τις ημέρες η Καθολική Αρχιεπισκοπή, σε συνεργασία με τη 2η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, προχώρησε  σε μία προσωρινή λύση πλήρως ανατρέψιμη που θα προστατεύσει όμως τους επισκέπτες από κάθε κίνδυνο.

Ταυτόχρονα μελετά τη σύνταξη μελέτης από ειδικούς επιστήμονες για την αξιοποίηση του ιστορικού αυτού Πύργου. Το έργο όμως αυτό που θα απαιτήσει σοβαρή δαπάνη μπορεί να γίνει μόνο με την ένταξη του σε ειδικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Πολιτισμού. Αν αυτό συμβεί, τότε είναι βέβαιο ότι η επισκεψιμότητα του Κάστρου και της Νάξου γενικότερα, που σήμερα είναι απόλυτα ικανοποιητική κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι θα πολλαπλασιαστεί. Σ’ αυτό θα συμβάλει ο  ειδικός ανελκυστήρας  που εξασφάλισε η Καθολική Αρχιεπισκοπή για την ανάβαση στο Κάστρο και η αξιοποίηση του Πύργου του Σανούδου που είναι το άλλο όνειρό μας!

Ευχαριστούμε την κυρία Δελλαπόρτα Αικατερίνη, προϊσταμένη της 2ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού,  τους συνεργάτες της στη Νάξο για την όμορφη συνεργασία και μαζί μας και τους κυρίους Άρη και Μάνθο Καστορίνη για την λύση που μας πρόσφεραν».

Μήπως να αναλάβει ο Δήμος την προώθηση αυτής της μελέτης (και βέβαια να βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορεί την υλοποίησή της) προς την Περιφέρεια για ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ώστε να βγουν όλοι κερδισμένοι;θα είναι κρίμα να χαθεί ένα κάστρο από …περιστέρια που αναζητούν τροφή όταν έχει αντέξει εκατοντάδες χρόνια τόσο με αντίπαλο το χρόνο όσο και με αντιπάλους είτε βομβαρδιστικά αεροπλάνα, κουρσάρους είτε πολεμικά πλοία με βολές κανονιών…  


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργιανό Φεστιβάλ 2025: Τιμώντας την Παναγία και τους Ήρωες της Κινάρου

Η Αμοργός γιορτάζει με τέχνη, μουσική και μνήμη — Ένα τριήμερο πολιτιστικής συγκίνησης από 7 έως 9 Ιουνίου

«Το Μυστικό του Αρχιπελάγους»: Ιστορικό μυθιστόρημα με την υπογραφή του Γ. Καστελλάνου

Μια πρώτη συγγραφική εμφάνιση που εντυπωσιάζει με ιστορικό βάθος και λογοτεχνική ωριμότητα

«Το Γλέντι»… αλλιώς! ONIRAMA & Νίκος Οικονομίδης ενώνουν κόσμο, βιολί και καλοκαίρι (video)

Η πιο feel-good διασκευή του καλοκαιριού είναι εδώ: Νησιώτικο βιολί, ηλεκτρική ενέργεια και ρυθμός που δεν κάθεται ποτέ

Μια ιστορική βραδιά: Οι Κονιτοπουλαίοι επανενώνονται στο Άλσος Βεΐκου

Στις 22 Ιουλίου, η οικογένεια-σύμβολο της νησιώτικης μουσικής ανεβαίνει ξανά στη σκηνή, σε μια γιορτή της παράδοσης και των ριζών μας

Ο Μικρός Πρίγκιπας ζωντανεύει στη Θήρα μέσα από τα μάτια των παιδιών

Το προσχολικό θεατρικό τμήμα «Εν Οδώ» παρουσιάζει μια παράσταση-ύμνο στην αγάπη και τη φαντασία, την Κυριακή 8 Ιουνίου στη Μεσαριά

Γιάννης Βρούτσης: Ταξίδι στην Κύθνο για τον εορτασμό της Αγίας Τριάδας

Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού τιμά την Πολιούχο της Χώρας Κύθνου και συναντά αθλητικούς και τοπικούς φορείς, συνοδευόμενος από Θάνου και Παυλακάκη

Πρόταση Ημέρας: Αλμύρα τσιγαριαστή με αυγό μάτι και φέτα

Η αλμύρα — ένα από τα πιο νόστιμα χόρτα της άνοιξης και του καλοκαιριού — δεν είναι μόνο για σαλάτα. Η πρόταση της ημέρας από τον "Γαστρονόμο"

Αμοργός: Δημόσια παρουσίαση του Τοπικού Πολεοδομικού σχεδίου, ο λόγος στους πολίτες

Την Τρίτη 10 Ιουνίου στην Αιγιάλη παρουσιάζονται τα πρώτα εναλλακτικά σενάρια του ΤΠΣ του Δήμου Αμοργού – Ανοίγει η διαδικτυακή πλατφόρμα συμμετοχής για όλους τους πολίτες

Όταν οι τοίχοι μιλάνε στη Σχοινούσα, μιλούν με ρυθμό και παράδοση (video)

Μια νέα τοιχογραφία εμπνευσμένη από το πανηγύρι και τη συλλογική μνήμη του νησιού μάς καλωσορίζει στην καρδιά της Σχοινούσας — με την Αναπτυξιακή Κυκλάδων να καλεί κι άλλους καλλιτέχνες να γεμίσουν τα νησιά με φωνή και χρώμα

6 + 1 ταινίες που μας θυμίζουν τι σημαίνει “Πατέρας”

Με αφορμή την Ημέρα του Πατέρα, επτά συγκινητικές, τρυφερές και ανθρώπινες ιστορίες για τον ρόλο του πατέρα στη ζωή μας — στη μεγάλη οθόνη και στην καρδιά μας

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις