Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΑναλαμβάνει η δικαιοσύνη

Αναλαμβάνει η δικαιοσύνη

|

Η πρώτη υπόθεση που θα συζητήσει το Συμβούλιο Επικρατείας είναι η αίτηση αναίρεσης που κατατέθηκε από την Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία εξέπεσε από περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου. Ο Νάσος Γιακαλής ζητάει εδώ και τώρα …επαναληπτικές εκλογές 

Η Τετάρτη 27 Αυγούστου είχε οριστεί ως η ημέρα Ορκωμοσίας της νέας Περιφερειακής Αρχής Βορείου Αιγαίου με επικεφαλής την Χριστιάνα Καλογήρου. Αντ’ αυτού είχαμε …κενό. Η πιο σωστά πήρε θέση ο απερχόμενος Περιφερειάρχης (χαμένος στις εκλογές του Μαΐου) κ. Νάσος Γιακαλής ο οποίος μέσω συνέντευξης Τύπου ζήτησε τη διεξαγωγή νέων εκλογών στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μετά την ακύρωση της Χριστιάνας Καλογήρου που ο συνδυασμός της υπερψηφίστηκε στις εκλογές του περασμένου Μαΐου. Σημείωσε δε ότι σέβεται πως εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ όπου έχει καταφύγει η κα  Καλογήρου, τίθεται όμως ένα ζήτημα με τυχόν αντικατάστασή της ότι θα μπορεί στο μέλλον ένα πολιτικό πρόσωπο με μεγάλη επιρροή να κατέρχεται ως υποψήφιος και αν κερδίζει τις εκλογές να παραιτείται.

Όπως καταλάβατε, στο Συμβούλιο της Επικρατείας έφτασαν οι πρώτες υποθέσεις για τα αποτελέσματα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών του περασμένου Μαΐου. Και πρώτη και καλύτερη, η αναίρεση κατά αποφάσεως Διοικητικού Εφετείου που αφορά τα αποτελέσματα νομαρχιακών εκλογών κατατέθηκε από την Χριστιάνα Καλογήρου (ΝΔ, με νομικό παραστάτη τον βουλευτή και πρώην υπουργό κ. Παυλόπουλο), η οποία εξέπεσε από περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, μετά από ένσταση τεσσάρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα η κ. Καλογήρου έχει νομικό παραστάτη τον βουλευτή και πρώην υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο. Η δεύτερη υπόθεση αφορά τον Δήμο Παγγαίου και η τρίτη τον Δήμο Αγράφων Ευρυτανίας.

Μένουμε όμως στην υπόθεση της κ. Καλογήρου, όπου το Πολυμελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης είχε ανακηρύξει την κ. Καλογήρου περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, αφού προηγουμένως «αναμετρήθηκε» με τον Αθανάσιο Γιακαλή. Στην συνέχεια, κατά της Χριστιάνας Καλογήρου κατατέθηκε στη Διοικητική Δικαιοσύνη ένσταση η οποία συνυπογραφόταν από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννη Ζερδελή, τον περιφερειακό σύμβουλο Βασίλη Τεντόμα και τα τοπικά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Μυτιλήνη, Παναγιώτη Λαμπρόπουλο και Δημήτρη Μάντζαρη.

Το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την ανακήρυξη της κ. Καλογήρου, καθώς διαπίστωσε κώλυμα εκλογιμότητας, επειδή κατείχε διευθυντική θέση το αμέσως προηγούμενο διάστημα των εκλογών. Δηλαδή ασκούσε καθήκοντα γενικής γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 18ης και 25ης Μαΐου 2014. Αναλυτικότερα, το Εφετείο αποφάνθηκε ότι η θέση του Γενικού Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εμπίπτει στις περιπτώσεις του εκλογικού κωλύματος. Από το ΣτΕ η κ. Καλογήρου ζητεί να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση με την οποία εξέπεσε του αξιώματός της. Στην αναίρεσή της υπογραμμίζει ότι το Εφετείο Πειραιά, με μια διασταλτική και πλημμελή ερμηνεία τόσο του εκλογικού νόμου όσο και της νομολογίας των δικαστηρίων, ερμήνευσε εσφαλμένα το ποιοι εκπίπτουν του αξιώματός τους λόγω εκλογικού κωλύματος. Ακόμη, επισημαίνει ότι το Εφετείο έκανε μια αυθαίρετη εξομοίωση της θέσης που κατείχε η κυρία Καλογήρου με αυτήν του προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης, κάτι που είναι αντίθετο στο πνεύμα του εκλογικού νόμου και στις αποφάσεις των δικαστηρίων.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μετάθεση της έναρξης του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Παρατείνονται οι προθεσμίες για την ψηφιακή αποστολή δελτίων αποστολής στο myDATA – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για Α' και Β' Φάση ανά κατηγορία επιχείρησης.

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Η Πορτάρα… Viral σε Ghibli style

Η Πορτάρα «ντύνεται» με τα χρώματα της φαντασίας και μεταμορφώνεται σε σκηνή βγαλμένη από ταινία του Studio Ghibli, μαγεύοντας το ελληνικό και διεθνές κοινό.

Κακοκαιρία – Μύκονος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το “νησί των Ανέμων”

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Μύκονος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Νάξος – Προστασία Αγριας Ζωής: Εβδομήντα φοινικόπτερα απολαμβάνουν την ηρεμία τους στην Αλυκή (video)

Απρόσμενη επίσκεψη φοινικόπτερων (Φλαμίγκ) στην Αλυκή της Νάξου - Δείτε το σχετικό video από τον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου

Ανάφη: Πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και το 2ο ενδοκυκλαδικό που αγνοείται

Προβλήματα και λύσεις στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Ανάφης - Τι συμβαίνει με τα δρομολόγια και οι υποσχέσεις που πήρε ο Δήμαρχος κος Ρούσσος

Γ. Πολυχρονάκος: Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Γ. Πολυχρονάκος: “Πάρος και Μύκονος στο έλεος των πλημμυρών – Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Πάρος: Κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Αποδεκτό το αίτημα για κήρυξη του Δήμου Πάρου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

Νάξος – Ε.ε.ε.ΕΚ.: Δράσεις με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού

Το Ειδικό Επαγγελματικό Σχολείο Νάξου διοργανώνει αύριο Τετάρτη (02/04) δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Νάξος – Φιλώτι: Οι μαθητές του ΕΠΑΛ “Μιχάλης Κατσάνης” χτίζουν ξερολιθιές (photos)

Μαθητές του ΕΠΑΛ Νάξου "Μιχάλης Κατσάνης" χτίζουν ξερολιθιές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (Photos)

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.