Την προσεχή Πέμπτη 28 Αυγούστου αναμένεται να αναρτηθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά και τα ονόματα των επιτυχόντων
Η αγωνία έφτασε στο τέλος της… Βέβαια, οι ημερομηνίες (από 26 έως και 29 Αυγούστου) παίζουν αλλά η εβδομάδα που ξεκινάει οριοθετεί και το τέλος μίας εποχής για χιλιάδες μαθητές οι οποίοι περνούν από τη Δευτεροβάθμια στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μάλιστα, αναμένουν με αγωνία την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και όπως όλα δείχνουν η ημέρα λύτρωσης δεν είναι άλλη από την Πέμπτη 28η Αυγούστου, μία ημέρα νωρίτερα από πέρυσι, αν και φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκίνησαν μία εβδομάδα αργότερα. Η Μηχανογραφική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας κάνει προσπάθειες, ώστε οι βάσεις να ανακοινωθούν την Πέμπτη. Οι πιθανότητες να ανακοινωθούν την Παρασκευή είναι μικρές.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Έθνος της Κυριακής”, μέχρι 500 μόρια αναμένεται να φτάσει η άνοδος στις ιατρικές και πολυτεχνικές σχολές, ενώ μικρή αυξομείωση αναμένεται στις νομικές. Κατακόρυφη πτώση αναμένεται στα περιφερειακά πανεπιστήμια του 5ου πεδίου (οικονομικές σχολές), καθώς δεν αποκλείεται να ξεπεράσει και τα 1.000 μόρια. Πάντως, η γενική εικόνα των βάσεων στο πλήθος των βάσεων, διαμορφώνεται ανοδικά. Αυτό αναμένεται να επιβεβαιώσει η ανακοίνωσή τους που με αγωνία περιμένουν οι 100.000 και πλέον υποψήφιοι για την ανώτατη εκπαίδευση. Η αύξηση στους αριστούχους της φετινής χρονιάς, έφτασε το 37,3% σε σχέση με το 2013. Φέτος 7.428 μαθητές αρίστευσαν, συγκεντρώνοντας πάνω από 18.000 μόρια, ωστόσο είναι πιθανόν να δουν το όνειρο τους να απομακρύνεται για είσοδο στην πρώτη τους προτίμηση.
“Σφαγή” αναμένεται να γίνει στη θετική και την τεχνολογική κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι τις 1.150 θέσεις εισακτέων στις 7 ιατρικές σχολές, θα διεκδικήσουν φέτος σχεδόν οι διπλάσιοι υποψήφιοι (2.079). Πέρσι για τις ίδιες θέσεις, τα μόρια είχαν πιάσει μόλις 1.384 υποψήφιοι. Μικρότερη αύξηση των αριστούχων είχαμε στη θεωρητική κατεύθυνση, καθώς η αύξηση των αριστούχων ήταν μικρότερη από τις υπόλοιπες κατευθύνσεις. Οι τρεις νομικές σχολές σε Αθήνα, Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη προσφέρουν συνολικά 1.200 θέσεις. Από τη στιγμή όμως που σχεδόν όλοι οι αριστούχοι της θεωρητικής θα δηλώσουν ως πρώτη προτίμηση τη νομική Αθήνας, η οποία θα απορροφήσει 425 φοιτητές, γίνεται σαφές ότι η εισαγωγή στις πιο περιζήτητες σχολές θα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.
Πάντως, φέτος παρά το γεγονός ότι κάποιοι μαθητές έπιασαν πολύ υψηλές βαθμολογίες, αναμένεται να προτιμήσουν σχολές με λιγότερα μόρια. Γιατί αυτό; Λόγω της οικονομικής κρίσης πολλοί είναι εκείνοι που θα προτιμήσουν να πάνε σε σχολές κατώτερες των μορίων τους για να βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Εξάλλου, οι σχολές με εύκολη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, αναμένεται να εκτοξευτούν φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Πολλά θα κριθούν από τις επιλογές της πλειοψηφίας των υποψηφίων στα μηχανογραφικά και από τις αποφάσεις των ειδικών κατηγοριών, όπως για παράδειγμα είναι οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και οι ορφανοί που θα έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης μετεγγραφής.
Να σημειώσουμε τέλος ότι για τις Μετεγγραφές, οι διαδικασίες που θα τηρήσουν οι φοιτητές , όπως και τα δικαιολογητικά που θα χρειαστούν για την μετεγγραφή του θα ρυθμιστούν με υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί μετά την ανακοίνωση των βάσεων. Και τέλος, το υπουργείο Παιδείας θα ορίσει στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ τις ημερομηνίες ελέγχου, ενώ θα υπάρξει προς τις Γενικές Συνελεύσεις των τμημάτων χρονικό όριο ολοκλήρωσης διαδικασιών για να μην χάσουν οι φοιτητές το πρώτο εξάμηνο των σπουδών τους. Πέρσι, οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών έγιναν από 11 μέχρι και 27 Σεπτεμβρίου, και κάτι ανάλογο αναμένεται να γίνει και τη φετινή χρονιά..