Η «Συνταγή της Ημέρας» στο Naxos Press έρχεται με την υπογραφή της αγαπημένης συνεργάτιδας Μαριέττας Γαλάνη, που με καταγωγή από την Απείρανθο και ρίζες από τη Μικρά Ασία αναδεικνύει την τοπική κουζίνα και τα μυστικά της παραδοσιακής μαγειρικής.
Η ερευνήτρια και λάτρης του καλού φαγητού αξιοποιεί τα ποιοτικά προϊόντα του πρωτογενή τομέα της Νάξου – και ειδικά τα γαλακτοκομικά του Τυροκομείου Πιτταρά – για να μας παρουσιάσει ένα πιάτο που «μυρίζει» Ελλάδα: Γεμιστούς κεφτέδες με ξινομυζήθρα Νάξου και σάλτσα κύμινου.
Υλικά για τον κιμά
-
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
-
1 αυγό
-
2 φέτες ψίχα ψωμιού (μουλιασμένες σε γάλα και στημένες)
-
2 κ.σ. γάλα
-
1 κ.γλ. αλάτι
-
2 τσιμπιές μπούκοβο
-
1/2 κ.γλ. κανέλα
-
1 χούφτα φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
-
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
1/2 κ.γλ. πιπέρι
-
1/2 κ.γλ. κύμινο
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
(προαιρετικά τριμμένο ξινότυρο ή κεφαλοτύρι για το σερβίρισμα)
Για τη γέμιση
-
280 γρ. ξινομυζήθρα Νάξου Πιτταρά (κατεψυγμένη για 1 ώρα)
Για τη σάλτσα
-
5 κ.σ. ελαιόλαδο
-
5 κ.σ. πελτέ
-
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
-
1 ποτήρι νερό
-
1 κ.γλ. κύμινο
-
λίγο κόλιανδρο
-
λίγη ζάχαρη
-
3 φύλλα βασιλικού
-
6 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
-
1 φύλλο δάφνης
-
1 σφηνάκι ρακή
Για το σερβίρισμα
-
100 γρ. τριμμένο αρσενικό, ή γραβιέρα Πιτταρά
Εκτέλεση
Για τους κεφτέδες:
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά του κιμά και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά. Πλάθουμε μπαλάκια, ανοίγουμε μια λακκούβα σε κάθε ένα και γεμίζουμε με λίγη ξινομυζήθρα. Κλείνουμε και ψήνουμε σε ταψί με λίγο νερό, κάτω από δυνατό γκριλ. Μόλις ροδίσουν, τα γυρίζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Για τη σάλτσα:
Σοτάρουμε σε τηγάνι το σκόρδο με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τον πελτέ, την ψιλοκομμένη ντομάτα και λίγο μετά το νερό. Συνεχίζουμε με ζάχαρη, μπαχαρικά και μυρωδικά, αφήνοντας να δέσει για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τη ρακή και αποσύρουμε.
Σερβίρισμα:
Βάζουμε τους κεφτέδες στη σάλτσα, πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και απολαμβάνουμε!
Ένα πιάτο που ενώνει την παράδοση της Νάξου με την έμπνευση της Μικράς Ασίας, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως η τοπική κουζίνα μπορεί να γίνει γαστρονομική εμπειρία πρώτης γραμμής.
Φωτογραφίες: Μαρία Κατεινά
#ΣυνταγήΤηςΗμέρας #Νάξος #Ξινομυζήθρα #ΤοπικήΚουζίνα #Πιτταρά