Η φύση έστειλε ξανά το δικό της μήνυμα στη Νάξο, καθώς καταγράφηκε η τέταρτη φετινή φωλιά θαλάσσιας χελώνας στο νησί, η δεύτερη στη Μικρή Βίγλα. Το περιστατικό καταγράφηκε από τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο, φέρνοντας συγκίνηση σε κατοίκους και επισκέπτες που είδαν τις μικρές χελώνες να ξεκινούν το ταξίδι τους στη θάλασσα.
31 χελωνάκια βρήκαν τον δρόμο τους
Όπως ανέφερε ο Σύλλογος, το πρωί της Παρασκευής υπήρξε ειδοποίηση από τουρίστες για νεογέννητες χελώνες στην ακτή. Στο σημείο βρέθηκαν εθελοντές και λιμενικοί, οι οποίοι εντόπισαν τα ίχνη της φωλιάς. Το ίδιο βράδυ, 31 μικρά χελωνάκια ξεπρόβαλαν από την άμμο και κατευθύνθηκαν με ασφάλεια στη θάλασσα.
Η φωλιά περιφράχθηκε για να προστατευτεί, ενώ οι παρατηρήσεις θα συνεχιστούν έως την ολοκλήρωση της εκκόλαψης.
Ο κίνδυνος του αποπροσανατολισμού
Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, τα προηγούμενα βράδια αρκετά μικρά χελωνάκια αποπροσανατολίστηκαν από δυνατούς προβολείς επιχείρησης και κινήθηκαν προς την ξηρά, αντί για τη θάλασσα. Με παρέμβαση του Συλλόγου, ζητήθηκε από την επιχείρηση να σβήνει τα φώτα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Ένα νησί-καταφύγιο, αλλά και μια πρόκληση
Η φετινή παρουσία τεσσάρων φωλιών στη Νάξο δείχνει ότι το νησί παραμένει σημαντικός τόπος αναπαραγωγής για τις θαλάσσιες χελώνες. Την ίδια στιγμή, όμως, αποκαλύπτει πόσο δύσκολες έχουμε κάνει τις συνθήκες επιβίωσης αυτών των ειδών, λόγω τουρισμού, φωτισμού και ανθρώπινης πίεσης στις παραλίες.
Όπως σημειώνει ο Σύλλογος:
«Είναι ενθαρρυντικό ότι είχαμε τόσες φωλιές φέτος στο νησί, αλλά αντιλαμβανόμαστε πόσο αφιλόξενη και δύσκολη έχουμε κάνει την επιβίωση των άγριων ζώων. Η στήριξη οργανώσεων και εθελοντών είναι απαραίτητη για να συνεχίσουν να ζουν δίπλα μας».
Η Μικρή Βίγλα, γνωστή για τη φυσική της ομορφιά, μας θυμίζει ότι η συμβίωση τουρισμού και φύσης είναι εφικτή μόνο με σεβασμό και υπευθυνότητα.
Η πλήρης ανάρτηση στη σελίδα του Συλλόγου Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου
“4η φωλιά θαλάσσιας χελώνας στην Νάξο φέτος, η δεύτερη στην Μ. Βίγλα! Χθες το πρωί ενημερωθήκαμε από επισκέπτες του νησιού για την ύπαρξη νεογέννητων θαλασσίων χελωνών στην παραλία Μικρή Βίγλα.
Μαζί με στελέχη του Λιμεναρχείου Νάξου μεταβήκαμε στο σημείο και από φωτογραφίες που μας έστειλαν, αλλά και τα ίχνη που υπήρχαν προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε την φωλιά.
Αργότερα, οι υποψίες μας βγήκαν αληθινές και είδαμε τα κεφαλάκια να ξεπροβάλλουν απο την άμμο και συνολικά 31 μικρά πήγαν με ασφάλεια στην θάλασσα μόνο χθες το βράδυ.
Η φωλιά έχει περιφραχθεί και θα παρακολουθούμε την διαδικασία μέχρι την ολοκλήρωσή της.
Σύμφωνα με μαρτυρίες αλλά και τα ίχνη, τις δύο προηγούμενες νύχτες, τα περισσότερα χελωνάκια αποπροσανατολίστηκαν κατευθυνόμενα προς προβολείς επιχείρησης στην αντίθετη κατεύθυνση, και ελπίζουμε να μην χάθηκαν κάποια από αυτα.
Από την επιχείρηση έχει ζητηθεί να σβήσει τους εξωτερικούς προβολείς όσο διαρκεί η διαδικασία.
Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι είχαμε τόσες φωλιές φέτος στο νησί, αλλά έχουμε αντιληφθεί πόσο αφιλόξενη και δύσκολη έχουμε κάνει την επιβίωση των άγριων ζώων, κάτι που καθιστά απαραίτητη την ύπαρξη και στήριξη των οργανώσεων που τα φροντίζουν”.
#Νάξος #ΘαλάσσιαΧελώνα #CarettaCaretta #ΜικρήΒίγλα #Περιβάλλον #Κυκλάδες