Χρειάστηκαν έντεκα χρόνια από τη «σύλληψη» της ιδέας μέχρι αυτή να γίνει αποδεκτή από την Πολιτεία και να μιλάμε με κάθε επισημότητα για το “Amorgorama”. Αυτό που έγινε στην Αμοργό, η προσπάθεια των ίδιων των ψαράδων του νησιού να τεθούν περιορισμοί στην αλιεία ώστε να ανακάμψουν οι πληθυσμοί των ψαριών, αποτελεί μια μοναδική για τη χώρα μας περίπτωση παρέμβασης «από κάτω προς τα επάνω».
Πριν από δύο ημέρες, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 73Α) το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο ρυθμίζεται η αλιεία στην παράκτια ζώνη της Αμοργού. Το διάταγμα θα τεθεί σε εφαρμογή από τον προσεχή Νοέμβριο και προβλέπει:
-
Απαγόρευση αλιείας για πέντε χρόνια σε όλη την περιοχή των Καταπόλων, καθώς και στις νησίδες Γραμβούσα και Νικουριά.
-
Εποχική απαγόρευση (Απρίλιο – Μάιο κάθε έτους) στη θαλάσσια ζώνη περιμετρικά του νησιού, μέχρι απόσταση 1,5 μιλίου από τις ακτές, περίοδος που συμπίπτει με την αναπαραγωγή πολλών ειδών ψαριών.
Οι ίδιοι οι ψαράδες της Αμοργού εφαρμόζουν εθελοντικά αυτόν τον περιορισμό εδώ και χρόνια, αξιοποιώντας την περίοδο της «παύσης» για να καθαρίζουν με τα καΐκια τους δυσπρόσιτες παραλίες.
Δηλώσεις των πρωταγωνιστών
Ο Μιχάλης Κρόσμαν, πρόεδρος του Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Αμοργού «Η Χοζοβιώτισσα», δηλώνει:
«Έχουν περάσει 11 χρόνια προσπάθειας, πολλές φορές με μεγάλα κενά στα οποία δεν υπήρχε καμία πρόοδος, παρά μόνο απογοήτευση. Είναι λογικό να είμαστε πολύ χαρούμενοι. Το ζητούμενο τώρα είναι η φύλαξη. Πώς δηλαδή θα προστατευθούν οι τρεις περιοχές και θα περιφρουρηθεί η χρονική απαγόρευση της αλιείας γύρω από το νησί. Χωρίς φύλαξη, η προστασία θα μείνει στα χαρτιά».
Η Άννυ Μητροπούλου, εκτελεστική διευθύντρια του Cyclades Preservation Fund (CPF), τονίζει:
«Είμαστε περήφανοι για τους αλιείς της Αμοργού. Η επιτυχία αυτή είναι όλη δική τους. Το “Αμοργόραμα” είναι ένα πρότυπο συνεργασίας φορέων και ανθρώπων. Δείχνει πως αν οι άνθρωποι ενώσουν τις δυνάμεις τους, μπορούν να διεκδικήσουν αυτό που θέλουν. Βέβαια το πλοίο τώρα “βγαίνει από το λιμάνι”. Η φύλαξη και η επιστημονική παρακολούθηση της περιοχής θα εξασφαλίσουν την επιτυχία του σχεδίου».
Ο Στέφανος Καλογήρου, επίκουρος καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπογραμμίζει:
«Υπάρχουν πολλά παραδείγματα και στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο και αλλού, στα οποία με έναν περιορισμό της αλιείας υπήρξε εντυπωσιακή ανάκαμψη του πληθυσμού των ψαριών. Είναι πολύ σημαντικό η πολιτεία να φροντίσει για τη φύλαξη των περιοχών και την επιστημονική παρακολούθησή τους, ώστε να αξιοποιήσει την ευκαιρία να παρουσιαστεί ως παράδειγμα».
Το «Αμοργόραμα» ως παράδειγμα
Η πρωτοβουλία δεν είναι μόνο μια νίκη για την Αμοργό αλλά και για όλο το Αιγαίο. Αποδεικνύει ότι οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να πρωτοστατήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος και να δείξουν τον δρόμο για βιώσιμη ανάπτυξη. Το στοίχημα τώρα είναι η αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου, η επιστημονική παρακολούθηση και η ανάδειξή του ως πρότυπο για όλη τη Μεσόγειο.
Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Καθημερινή”
#Αμοργός #Αμοργόραμα #Αλιεία #ΠροστασίαΘάλασσας #Αιγαίο #Cyclades #BlueEconomy #FishingBan #CycladesPreservationFund #BlueMarineFoundation #Greece