Ο Νικόλας Πιτταράς γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κουρουνοχώρι, έναν παραδοσιακό οικισμό στις Μέλανες της Νάξου. Η οικογένεια του ξεκίνησε από μια μοσχίδα που αγόρασε ο πατέρας του για να έχουν γάλα τα παιδιά. Από εκεί, με κόπο και επιμονή, κατάφεραν να φτιάξουν μια από τις μεγαλύτερες φάρμες με αγελάδες στις Κυκλάδες.
Η μητέρα του έφτιαχνε παραδοσιακά τυριά, όπως αρσενικό και κεφαλοτύρι, ενώ ο πατέρας, αγωγιάτης στο επάγγελμα, πάλευε για να μεγαλώσει τα παιδιά του και να τους δώσει μόρφωση. «Θα πουλούσα και την τελευταία φουχτιά χώμα για να σπουδάσουν τα παιδιά μου», έλεγε. Έτσι ο ένας αδερφός έγινε κτηνίατρος, ο άλλος γιατρός και ο Νικόλας έμεινε στο νησί, ακολουθώντας το δρόμο της κτηνοτροφίας.
Το πρώτο του τυροκομείο το έστησε το 2000, γεμάτος χρέη και δυσκολίες. Τα πρώτα χρόνια ήταν απογοητευτικά, μέχρι που μελέτησε βιβλιογραφία και πειραματίστηκε με τα αδέρφια του, ώσπου κατάφεραν να φτιάξουν τυριά που βγήκαν στην αγορά. Σήμερα, το τυροκομείο Πιτταρά είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της Νάξου, με 200 αρμεγόμενα ζώα, 13 υπαλλήλους και παραγωγή που ξεπερνά τους 250 τόνους τυριών ετησίως.
Η γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ είναι το καμάρι του, ενώ παράγει επίσης κεφαλοτύρι, ξινομυζήθρα, μυζήθρα γλυκιά, ανθότυρο και ξινότυρο. «Το τυρί μας δεν είναι απλά προϊόν. Είναι η ψυχή μας. Θέλω κάθε κομμάτι να είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να φτιαχτεί στις συγκεκριμένες συνθήκες», λέει ο ίδιος.
Με σεβασμό στη φύση, τη γη και τα ζώα – που τα αποκαλεί «τα κορίτσια μας» – ο Νικόλας Πιτταράς αποδεικνύει πως η παράδοση, όταν συνδυάζεται με γνώση, αγάπη και επιμονή, μπορεί να οδηγήσει σε τυριά που θεωρούνται από τα καλύτερα της Ελλάδας.
#Νάξος #Τυροκομείο #ΓραβιέραΝάξου #ΝικόλαςΠιτταράς #Κτηνοτροφία #Παράδοση #ΠΟΠ #Τυριά #Κυκλάδες