Η Μονή Νάξου ετοιμάζεται για ακόμη μία φορά να γεμίσει με πιόνια, βασιλιάδες και βασίλισσες – όχι όμως μόνο πάνω στο ταμπλό. Από το καλοκαίρι του 2023, ο Σύλλογος Μονιατών Νάξου «Η Τέχνη» διοργανώνει ένα ιδιαίτερο τουρνουά που φέρνει κοντά μικρούς και μεγάλους σκακιστές, στο φιλόξενο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Μονής.
Το 2024, το διήμερο των αγώνων είχε πάθος, στρατηγική και συγκινήσεις. Το μεγάλο έπαθλο; Ένα χειροποίητο ξυλόγλυπτο έργο του καλλιτέχνη Νίκου Γιώτη, που ονομάζεται «Το Σκάκι της Μονής». Ένα τρόπαιο που δεν ανήκει για πάντα στον νικητή, αλλά επιστρέφει στην κοινότητα κάθε χρόνο για να ξαναδιεκδικηθεί.
Στην παιδική κατηγορία, το μαρμάρινο πιόνι-έπαθλο της γλύπτριας Δέσποινας Καπίρη κατέκτησε ο Κωνσταντίνος Καλαφάτης.
Στους μεγάλους, ο Δημήτρης Ιερομόναχος επικράτησε απέναντι στον προηγούμενο νικητή Γιώργο Κοντοπίδη και κράτησε το έπαθλο μέχρι και φέτος.
Για άλλους, το έργο συμβολίζει την ομαδική προσπάθεια, την αλληλεγγύη και την προστασία.
Για άλλους, είναι μια υπενθύμιση ότι μπορούμε να φτιάξουμε τον κόσμο που θέλουμε, σπάζοντας τους κανόνες που θεωρούμε δεδομένους.
Στις 16 και 17 Αυγούστου 2025, η κοινότητα της Μονής προσκαλεί όλους – μικρούς και μεγάλους, αρχάριους και έμπειρους – να έρθουν (σ.σ. δεν αποκλείεται να δούμε για μία ακόμη χρονιά τον γιατρό Σωτήρη Τσιόρδα που αποτελεί την .. ατραξιόν των αγώνων, να παίξουν, να ανταλλάξουν ιδέες και να «ρίξουν τον βασιλιά» σε ένα παιχνίδι που γιορτάζει τη συλλογικότητα και τη στρατηγική.
Ας δούμε την αφίσα- πρόσκληση από τα μέλη του Συλλόγου Μονής “Η Τέχνη” μέσω των social media
#ΣκάκιΤηςΜονής #Νάξος #ΜονήΝάξου #Σκάκι #ΤουρνουάΣκακιού #Πολιτισμός #Αλληλεγγύη #Παράδοση #ΝησιάΑιγαίου #Εκδηλώσεις