Στους πρόποδες των Μελάνων, εκεί που το βλέμμα συναντά ξερολιθιές, ελαιώνες και τον αλμυρό αέρα του Αιγαίου, το τυροκομείο Πιτταράς συνεχίζει αθόρυβα αλλά αδιάκοπα μια ιστορία γεύσης και μεράκι που ξεκίνησε το 1970. Ο Νικόλας Πιτταράς και η οικογένειά του, με σεβασμό στον τόπο και στους ανθρώπους, μετατρέπουν το φρέσκο ντόπιο γάλα σε τυριά που κουβαλούν μέσα τους τη γη και την ψυχή της Νάξου.
Η καθημερινότητα εδώ είναι δεμένη με τον ρυθμό της φύσης: τα κοπάδια τρέφονται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, το γάλα συλλέγεται με προσοχή και οι παραδοσιακές συνταγές εφαρμόζονται με σχολαστικότητα. Κάθε κεφάλι γραβιέρας, κάθε κομμάτι ξινομυζήθρας, είναι αποτέλεσμα γνώσης που περνά από γενιά σε γενιά.
Τα προϊόντα του τυροκομείου έχουν ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, κερδίζοντας όχι μόνο τις καρδιές των καταναλωτών αλλά και σημαντικές διακρίσεις. Κι όμως, η μεγαλύτερη επιβράβευση για την οικογένεια Πιτταρά παραμένει η στιγμή που κάποιος δοκιμάζει για πρώτη φορά ένα κομμάτι γραβιέρας τους και χαμογελά.
Αναλυτικά…
Η γραβιέρα Πιτταράς με την έντονη αλλά ισορροπημένη της γεύση, ξεχώρισε στον διεθνή οδηγό γεύσης Taste Atlas, κατακτώντας την πρώτη θέση με τα 100 καλύτερα τυριά του κόσμου από παστεριωμένο γάλα. Με αξιολογήσεις χρηστών του Taste Atlas που ξεπερνούν τις 30.000, το τυροκομείο Πιτταράς αναδεικνύεται ως ο καλύτερος παραγωγός γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π ενώ προϊόντα του όπως η γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π 12μηνης ωρίμανσης, η γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. Πιτταρά καθώς και η γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. Πιτταρά σε μπαστούνι κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις.
Η αναγνώριση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια εντυπωσιακή σειρά διακρίσεων του τελευταίου μόνο έτους όπως:
**World Cheese Awards 2024**
# Ασημένιο μετάλλιο για τη Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ
# Μπρούτζινο για τη Γραβιέρα 12μηνης παλαίωσης
**Mediterranean Taste Awards 2024 – Λονδίνο**
# 7 συνολικά βραβεία, μεταξύ αυτών Πλατινένιο για τη Γραβιέρα ΠΟΠ (κανονική & 12μηνης), και Χρυσό για Κεφαλοτύρι, Ξινοτύρι και Μυζήθρα
**International Taste Institute 2024 – Superior Taste Awards**
# Συνολικά 12 αστέρια για 6 προϊόντα
Μεταξύ αυτών: 3 αστέρια για τη Γραβιέρα Νάξου 12μηνης παλαίωσης
***Excellent Taste Awards 2025**
#Πλατινένια διάκριση για τη Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ
Η γκάμα των προϊόντων περιλαμβάνει τη βραβευμένη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π., την δροσερή Ξινομυζήθρα, το Κεφαλοτύρι, την γλυκιά Μυζήθρα, το Ανθότυρο, με γεύσεις που θυμίζουν άλλες εποχές.
Αναλυτικά τα προϊόντα
Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. Πιτταρά
Ένα από τα λίγα ΠΟΠ ελληνικά τυριά που παράγονται αποκλειστικά από αγελαδινό γάλα. Χαρακτηρίζεται από πλούσια βουτυρένια αρώματα και γλυκιά επίγευση που γεμίζει τον ουρανίσκο.
Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. Πιτταρά – 12 Μήνες Ωρίμανσης
Αφουγκραζόμενοι τους καλοφαγάδες, αφήσαμε αυτό το εξαιρετικό τυρί να ωριμάσει για 12 μήνες. Το αποτέλεσμα είναι ένα τυρί με βαθιά, γεμάτη γεύση και χαρακτήρα – και με διεθνή αναγνώριση.
Κεφαλοτύρι Νάξου Πιτταρά – 12 Μήνες Ωρίμανσης
Με συνταγή που χάνεται στα βάθη του χρόνου, αυτό το τυρί έχει πικάντικο και έντονο χαρακτήρα, ιδανικό για όσους αγαπούν τις πιο «δυνατές» γεύσεις.
Γραβιέρα Πιτταρά σε Μπαστούνι
Παραδοσιακή γραβιέρα σε μπαστούνι, με πλούσια υφή και γεμάτο άρωμα.
Σκληρό Τυρί Σαγανάκι Πιτταρά
Ιδανικό για τηγάνι, διατίθεται σκέτο ή με γεύσεις: Μπούκοβο, Σκόρδο, Βασιλικό, Ρίγανη, Πιπέρι.
Ξινότυρο Νάξου Πιτταρά
Παραδοσιακό τυρί της Νάξου, σκληρό και υπόξινο, με αυθεντικό χαρακτήρα. Κάθε Ναξιώτης το γνωρίζει – και κάθε επισκέπτης το θυμάται.
Ξινότυρο Φρέσκο Νάξου Πιτταρά (Ξινομυζήθρα)
Ένα ελαφρύ, φρέσκο τυρί που παρασκευάζεται εδώ και αιώνες στις Κυκλάδες. Ιδανικό για σαλάτες και παραδοσιακές συνταγές.
Ανθότυρο Νάξου Πιτταρά
Τυρί τυρογάλακτος με προσθήκη γάλακτος και ιδιαίτερη ωρίμανση σύμφωνα με τη ναξιώτικη τεχνογνωσία. Απαλό και πλούσιο.
Μυζήθρα Γλυκιά Νάξου Πιτταρά
Φρέσκο, μαλακό τυρί τυρογάλακτος με λίγη προσθήκη αγελαδινού γάλακτος. Προσφέρει δροσερή, ελαφρώς γλυκιά γεύση – ιδανική για επιδόρπιο ή ελαφρύ γεύμα
Στο τυροκομείο Πιτταράς, η παράδοση δεν είναι απλώς μια λέξη – είναι ο τρόπος που ζουν και δημιουργούν. Και κάθε μπουκιά από τα τυριά τους είναι μια υπενθύμιση ότι η Νάξος δεν φτιάχνει απλώς προϊόντα· φτιάχνει αναμνήσεις.
#Νάξος #ΤυροκομείοΠιτταράς #Παράδοση #ΓραβιέραΝάξου #Ξινομυζήθρα #ΓεύσειςΚυκλάδων #NaxosPress