Τρίτη, 5 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΒασίλης Λαμπρινουδάκης: Ο αρχαιολόγος που έκανε τη Νάξο παγκόσμιο υπόδειγμα ανάδειξης της...

Βασίλης Λαμπρινουδάκης: Ο αρχαιολόγος που έκανε τη Νάξο παγκόσμιο υπόδειγμα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς

|

Γεννημένος στη Χίο το 1939, με σπουδές Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Βασίλης Λαμπρινουδάκης είναι ένας από τους πιο φωτεινούς ανθρώπους της ελληνικής αρχαιολογίας. Δίδαξε επί δεκαετίες στο πανεπιστήμιο, υπηρέτησε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αναδείχθηκε εμβληματική φυσιογνωμία του Ασκληπιείου της Επιδαύρου και βραβεύτηκε για την προσφορά του στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Όμως ένα μεγάλο κεφάλαιο της ζωής και της καριέρας του γράφτηκε στη Νάξο – όχι μόνο επιστημονικά, αλλά και ανθρώπινα.

Η πρώτη συνάντηση με τη Νάξο

Ο Λαμπρινουδάκης επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Νάξο το 1961, ως τελειόφοιτος φοιτητής Αρχαιολογίας, για να συμμετάσχει στην ανασκαφή στη Γρόττα, κάτω από την καθοδήγηση του Νίκου Κοντολέοντος. Οι πρώτες του επαφές με τα ναξιώτικα εδάφη, όπως αφηγείται, είχαν έναν χαρακτήρα μυθικό: έντονα καιρικά φαινόμενα, απαιτητικό ωράριο, πολλαπλές τοποθεσίες ανασκαφών – από τη Γρόττα και τα Απλώματα έως τον Γύρουλα και την Αγορά. Κι όμως, εκεί γεννήθηκε μια σχέση ζωής.

Η επιστροφή του στη Νάξο τα επόμενα χρόνια δεν περιορίστηκε στις ανασκαφές. Το 1963 γνώρισε και τη μελλοντική του σύζυγο, την Πίτσα Λογαρά από τη Νάξο, με την οποία δημιούργησε οικογένεια. Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, «το σπουδαιότερο εύρημα της Νάξου δεν ήταν αρχαιολογικό, ήταν η γυναίκα μου».

Οι ανασκαφές στα Ύρια και στον Γύρουλα: Διεθνής αναγνώριση για τη Νάξο

Το έργο του Λαμπρινουδάκη στη Νάξο υπήρξε θεμελιώδες. Με τη στήριξη του Πανεπιστημίου Αθηνών και σε συνεργασία με ντόπιους, διηύθυνε σειρά αρχαιολογικών ανασκαφών:

  • Ιερό των Υρίων: Το ιερό κοντά στην πόλη της Νάξου αποκαλύφθηκε με τη βοήθεια των ντόπιων, μέσω προφορικών μαρτυριών. Εντοπίστηκε αρχικά ένα αρχιτεκτονικό θραύσμα σε εκκλησάκι και, με στατιστική τεκμηρίωση, εντοπίστηκε ο αρχαϊκός ναός του Διονύσου, μέσα από ίχνη μιας παλιάς λαθρανασκαφής.

  • Γύρουλας στο Σαγκρί: Στην περιοχή αυτή βρέθηκε προϊστορικό ιερό, σημαντικό τόσο για την αρχιτεκτονική του όσο και για την αρχαία λατρεία που αντιπροσώπευε. Το έργο δεν ήταν απλό, όμως η μεθοδικότητα της ομάδας έφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Οι δύο αυτοί χώροι –τα Ύρια και ο Γύρουλας– απέσπασαν το Α΄ Βραβείο της Europa Nostra, διεθνή διάκριση για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η πρόταση για βράβευση έγινε από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, αναδεικνύοντας τη Νάξο ως φάρο αρχαιολογικής και πολιτιστικής ανάδειξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η αρχαιολογία ως αναζήτηση της αλήθειας και της συνέχειας

Ο Λαμπρινουδάκης δεν στάθηκε μόνο στις μεγάλες ανακαλύψεις. Όπως ο ίδιος λέει, οι σημαντικότερες στιγμές έρχονται όταν οι υποθέσεις επαληθεύονται. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανακάλυψη της νοτιοδυτικής γωνίας του ναού του Διονύσου στα Ύρια, εκεί όπου οι αρχαιοκάπηλοι απογοητευμένοι είχαν εγκαταλείψει «άχρηστα» για αυτούς μάρμαρα. Για τον ίδιο όμως, αυτά τα «άχρηστα» ήταν τα πολύτιμα ίχνη ενός μνημείου της αρχαιότητας.

Η μεθοδολογία του υπήρξε καινοτόμος: χρησιμοποιούσε τη λαϊκή παράδοση και τη συλλογική μνήμη ως εργαλεία αρχαιολογικής έρευνας. «Παίζαμε ντετέκτιβ», θυμάται. Έκανε ερωτήσεις στους κατοίκους, κατέγραφε μαρτυρίες, συνέκρινε δεδομένα. Και έτσι, έφτανε στα σωστά σημεία, πριν πιάσει σκαλιστήρι.

Η Νάξος ως προσωπικό και επιστημονικό πεπρωμένο

Για τον Βασίλη Λαμπρινουδάκη, η Νάξος δεν είναι μόνο τόπος ανασκαφών – είναι τόπος ζωής. Εκεί έζησε χαρές και δοκιμασίες, όπως το σοβαρό ατύχημα που υπέστη το 1999 όταν χτυπήθηκε από αυτοκίνητο λίγο πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφή του καλοκαιριού. Εκεί γιόρτασε βραβεία, γνώρισε ανθρώπους, άγγιξε μάρμαρα που του «μίλησαν» για αιώνες ιστορίας. Εκεί διδάχτηκε από τη γη και τους ανθρώπους της.

Η συμβολή του στην ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Νάξου είναι τεράστια. Τα ευρήματα που έφερε στο φως, οι ερμηνείες που τους έδωσε και η επιστημονική εγκυρότητα με την οποία τεκμηρίωσε τη σημασία τους αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για τις μελλοντικές γενιές αρχαιολόγων.

Ένας στοχαστής της αρχαιολογίας

Ο Λαμπρινουδάκης βλέπει την αρχαιολογία όχι μόνο ως επιστήμη, αλλά και ως τέχνη και δημόσια πολιτική. Γι’ αυτό και σήμερα ασχολείται ενεργά με τη μουσειολογική πρόταση για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Επιδαύρου – ένα έργο που, όπως και στη Νάξο, συνδέει τον χώρο με την κοινωνία.

Όπως ο ίδιος δηλώνει στην έντυπη έκδοση της lifo

«Το έργο που έχεις παραγάγει δεν μπορεί κανείς να σου το αφαιρέσει. Είναι τελικά αυτό που μένει, όταν όλα τα άλλα παρέλθουν».

#ΒασίληςΛαμπρινουδάκης #Νάξος #Αρχαιολογία #Γύρουλας #Υρία #ΝαόςΔιονύσου #EuropaNostra #ΝάξοςΚληρονομιά #ΑρχαιολογικάΜνημεία #ΝησιωτικήΙστορία #Σαγκρί #ΠολιτισμόςΚυκλάδων


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μια μέρα με τον παγκόσμιο πρωταθλητή: Ο Lennart Neubauer δίδαξε στα παιδιά της Νάξου τα μυστικά του windsurfing

Ο «χρυσός» Ναξιώτης αθλητής μοιράστηκε εμπειρίες, πάθος και έμπνευση με τους μικρούς μαθητές των Naxos Watersports

Νάξος από ψηλά: Ο παλμός του καλοκαιριού στο λιμάνι (video)

Χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά φτάνουν στο νησί – Εντυπωσιακό βίντεο drone από τη 4η Αυγούστου

Μαρίνα Σπανού στη Νάξο: «Θέλω να φέρνω την αίσθηση της παρέας στα live» (video)

Η τραγουδοποιός που ξεκίνησε από τους δρόμους και γέμισε το Πρώτο Γυμνάσιο με φως, μουσική και αναμνήσεις

Πορτάρα Νάξου: Ανάγκη προστασίας ή αλλοίωση της ταυτότητας;

Έντονες αντιδράσεις από πολίτες και επισκέπτες για την τοποθέτηση συρματοπλέγματος – Η απάντηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τα επόμενα βήματα

Κατερίνα Γιαννακά: “Το κοτετσόσυρμα στην Πορτάρα της Νάξου”

Η εικόνα της Πορτάρας πίσω από κοτετσόσυρμα εκθέτει την πολιτεία – Δεν χρειάζονται φράχτες, αλλά στρατηγική, επιτήρηση και παιδεία

Γιάννης Λιγνός: «Η δραματοποίηση της μοριοδότησης ήταν ένας πολιτικός εμπαιγμός»

Παρέμβαση του Γ. Λιγνού για τον τρόπο που χειρίστηκαν οι κυβερνητικοί βουλευτές το θέμα της μοριοδότησης – Έμφαση στην ουσία και όχι στην επικοινωνία ζητά το ΠΑΣΟΚ.

ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε.: Ανάσα για τη Θηρασιά. Ξεκίνησε η λειτουργία του ανακαινισμένου πρατηρίου καυσίμων

Μετά από χρόνια ταλαιπωρίας, οι κάτοικοι και επισκέπτες της Θηρασίας αποκτούν ξανά πρόσβαση σε βασική υποδομή, χάρη στην πρωτοβουλία της ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε. και τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα

Μάρκος Καφούρος: “Δικαιωμένοι οι μαθητές της Αμοργού, της Ανάφης της Ίου, της Θηρασιάς και της Σαντορίνης”

Έμπρακτη στήριξη στους μαθητές των σεισμόπληκτων νησιών – Ειδική ποσόστωση για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ ως αναγνώριση των δυσκολιών που βίωσαν

Παρέμβαση Φίλιππου Φόρτωμα για την προστασία της Πορτάρας Νάξου – Συνάντηση με Δ. Αθανασούλη

Ο Βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας συναντήθηκε με τον Δημήτρη Αθανασούλη και κατέθεσε προτάσεις για την ενίσχυση της φύλαξης και της ενημέρωσης των επισκεπτών

Κατερίνα Μονογυιού: Θεσμοθετήθηκε η ποσόστωση για τους μαθητές των σεισμόπληκτων νησιών

Μετά από παρέμβαση της Κατερίνας Μονογυιού και σε συνεργασία με την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, θεσπίζεται ειδικό ποσοστό 2% για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα