Τρίτη, 5 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΗ πόλη που νίκησε τα τροχαία – Ένας χρόνος χωρίς θύματα στο...

Η πόλη που νίκησε τα τροχαία – Ένας χρόνος χωρίς θύματα στο Ελσίνκι. Πως τα κατάφεραν

|

Την ώρα που πολλές ευρωπαϊκές χώρες πασχίζουν να μειώσουν τα τροχαία ατυχήματα και τους θανάτους στους δρόμους, αυτή η ευρωπαϊκή πόλη καταγράφει το εντυπωσιακό ρεκόρ των 0 νεκρών από τροχαία.

Το Ελσίνκι, η πρωτεύουσα της Φινλανδίας, πέτυχε κάτι που φαντάζει αδιανόητο για πολλές μεγαλουπόλεις, αφού συμπλήρωσε έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς ούτε έναν θάνατο από τροχαίο δυστύχημα.

Σύμφωνα με τη φινλανδική δημόσια ραδιοτηλεόραση YLE, από τον Ιούλιο του 2024 μέχρι σήμερα, δεν έχει καταγραφεί καμία απώλεια ζωής στους δρόμους της σκανδιναβικής πόλης.

Το αξιοσημείωτο αυτό επίτευγμα δεν προήλθε από μία και μόνο ριζική πολιτική μεταρρύθμιση, αλλά από έναν συνδυασμό μικρών αλλά στοχευμένων παρεμβάσεων, που σε βάθος χρόνου έφεραν χειροπιαστά αποτελέσματα. Όπως εξήγησε ο Roni Utriainen, μηχανικός κυκλοφορίας της Υπηρεσίας Αστικού Περιβάλλοντος του Ελσίνκι, «πολλοί παράγοντες συνέβαλαν, αλλά τα όρια ταχύτητας είναι από τα πιο καθοριστικά».


Το 2024, η πόλη μείωσε το όριο ταχύτητας γύρω από τα σχολεία στα 30 χλμ./ώρα, ενώ σήμερα πάνω από τους μισούς δρόμους της πόλης φέρουν αυτό το όριο. Πρόκειται για σημαντική διαφοροποίηση, αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από 50 χρόνια οι ίδιοι δρόμοι είχαν όριο 50 χλμ./ώρα.

Ωστόσο, οι αλλαγές δεν περιορίστηκαν στα όρια ταχύτητας. Η πόλη επένδυσε σημαντικά σε υποδομές για πεζούς και ποδηλάτες, ενίσχυσε τους αυτόματους μηχανισμούς ελέγχου κυκλοφορίας (κάμερες ταχύτητας και παραβίασης σηματοδότησης), αύξησε την παρουσία τροχαίας στους δρόμους και επένδυσε στο ήδη ισχυρό σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών. Παράλληλα, η ευρεία χρήση σύγχρονων τεχνολογιών ασφαλείας στα αυτοκίνητα συνέβαλε στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου περιβάλλοντος για όλους.


Η μείωση των τροχαίων δεν αφορά μόνο τους θανάτους. Σύμφωνα με τη YLE, ο αριθμός των τραυματισμών από τροχαία περιστατικά έχει μειωθεί δραματικά: Από σχεδόν 1.000 περιστατικά ετησίως τη δεκαετία του 1980, πλέον η πόλη καταγράφει μόλις 277.

Ο Utriainen απέδωσε τα εύσημα όχι μόνο στις αρχές, αλλά και στους ίδιους τους πολίτες — οδηγούς, ποδηλάτες και πεζούς — για τη συνεπή στάση τους υπέρ της οδικής ασφάλειας. Άλλωστε, όπως υπενθύμισε, το Ελσίνκι δεν είχε ούτε έναν πεζό νεκρό σε τροχαίο το 2019, δείχνοντας ότι η θετική πορεία είχε ήδη ξεκινήσει εδώ και χρόνια.

Το παράδειγμα του Ελσίνκι αποτελεί ηχηρό μήνυμα για την χώρα μας, όπου οι θάνατοι από τροχαία εξακολουθούν να αγγίζουν ιδιαίτερα ανησυχητικά ύψη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το προηγούμενο έτος, μόνο στο πρώτο δεκάμηνο του 2024 σημειώθηκαν 9.696 τροχαία ατυχήματα, αυξημένα κατά 7% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023Οι νεκροί ανήλθαν στους 569, αριθμός αυξημένος σε σχέση με το 2023 (537) και το 2022 (546). Ειδικά τον Οκτώβριο του 2024, ενώ τα συνολικά ατυχήματα παρουσίασαν μικρή μείωση (3,6%), οι θάνατοι αυξήθηκαν δραματικά: 64 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δηλαδή 45,5% περισσότεροι από τον αντίστοιχο μήνα του 2023.


Μάλιστα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα τροχαία, η χώρα κατέγραψε το 2024 αύξηση κατά 4% στους θανάτους εξαιτίας τροχαίων, φτάνοντας τους 64 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκους από 61 το 2023, καθιστώντας την τρίτη χειρότερη μεταξύ των κρατών‑μελών της Ε.Ε.

Η απόσταση ανάμεσα στο όραμα μηδενικών θανάτων που ήδη εφαρμόζουν πόλεις όπως το Ελσίνκι και στην ελληνική πραγματικότητα των καθημερινών δυστυχημάτων παραμένει τεράστια. Τα παραδείγματα όμως υπάρχουν, και αποδεικνύουν ότι με στοχευμένες παρεμβάσεις στην αστική κινητικότητα, τη νοοτροπία και την παιδεία, η ραγδαία μείωση δυστυχημάτων στους δρόμους είναι ένας εφικτός στόχος.

Πληροφορίες από: https://www.carandmotor.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σε τελικό στάδιο η παραχώρηση των 22 μικρών περιφερειακών αεροδρομίων, ανάμεσά τους και της Νάξου

Αναμένεται ο διαγωνισμός για τη μεταβίβαση της διαχείρισης – Το Υπερταμείο αναζητά επενδυτικά σχήματα – Επίκεντρο η τουριστική δυναμική της Νάξου και της Πάρου

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Επικοινωνεί πλέον και ψηφιακά με τους δημότες μέσω του notify.gov.gr

Ειδοποιήσεις για υπηρεσιακά ζητήματα με SMS & email – Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Δημήτρης Ταλιάνης: Ο άνθρωπος που έδωσε ήχο στη φωτογραφία (video)

Το έργο του καταξιωμένου φωτογράφου και δημιουργού «ηχοραμάτων», με σταθμούς το Αιγαίο, τη Λέσβο και τη Σαντορίνη

Μαθαίνουμε Κολύμπι με Ασφάλεια και Παιχνίδι στην Αγιασσό

Δωρεάν μαθήματα κολύμβησης για παιδιά – 10 έως 13 Αυγούστου με πρωτοβουλία του Συλλόγου Σαγκριωτών Νάξου «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»

«Η Σαντορίνη του φωτός: Οι ματιές της Nelly’s πριν τον σεισμό»

Μια φωτογραφική επιστροφή στον αυθεντικό νησιωτικό χώρο του μεσοπολέμου, μέσα από το βλέμμα της Nelly’s — από τις λήψεις του 1928 στα τείχη του Καστελιού Πύργου, καλοκαίρι 2025.

Έλεγχοι για ελεύθερη κατασκήνωση στο Κάτω Κουφονήσι, αυστηρές συστάσεις στους παραβάτες

Μεικτό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού Σώματος απομάκρυνε σκηνές και κατασκευές – Συνεχίζονται οι έλεγχοι στην περιοχή «Νερό»

Γιάννης Πολυχρονάκος: «Η Πορτάρα δεν αξίζει πρόχειρες λύσεις – Χρειάζεται ουσιαστική πολιτιστική διαχείριση»

Έντονη κριτική για την τοποθέτηση συρματοπλέγματος στο εμβληματικό μνημείο της Νάξου – Κάλεσμα για διάλογο και σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά

Μία Νάξος ενωμένη στον συρτό γέφυρα μνήμης και ενότητας (photo)

Όταν ο χορός γίνεται γέφυρα μνήμης, ενότητας και ταυτότητας στην καρδιά του καλοκαιριού

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.