Με δραματικούς τόνους περιγράφει την κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, μετά από επίσκεψή του στη μονάδα, σημειώνοντας ότι το νοσοκομείο λειτουργεί κυριολεκτικά στο όριο. Όπως τονίζει, «αν οι βοηθοί νοσηλευτές αρνηθούν να κάνουν πράξεις που δεν προβλέπονται από το πρωτόκολλο, το νοσοκομείο θα βάλει λουκέτο».
Η τραγική υποστελέχωση —ιδίως σε κρίσιμες ειδικότητες— συνδυάζεται με αγωνιώδη υπερπροσπάθεια του προσωπικού, με κύριο στήριγμα τους ΔΕ Βοηθούς Νοσηλευτές που καλούνται να καλύψουν θέσεις και να επιτελέσουν καθήκοντα νοσηλευτών, ακόμη και σε μονάδες όπως η ΜΑΦ και η Καρδιολογική.
«Το νοσοκομείο Σύρου είναι το βασικό σημείο αναφοράς για όλα τα νησιά των Κυκλάδων. Αν καταρρεύσει αυτό, καταρρέει ολόκληρο το σύστημα υγείας του Αιγαίου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος.
Ενδεικτικά τα στοιχεία:
-
Μόνο ένας χειρουργός υπηρετεί μόνιμα στο νοσοκομείο
-
Αναισθησιολόγοι: 2, Γυναικολόγος: 1, Καρδιολόγοι: 2
-
Καμία κάλυψη στα ΤΕΠ – 4 οργανικές θέσεις, 0 υπηρετούντες
-
Έλλειψη τεχνολόγων στο ακτινολογικό και κανένας αιματολόγος
-
Ογκολογική κλινική ξεκινά χημειοθεραπείες με μία μόνο ογκολόγο
«Κλείνει το ΕΚΑΒ τη νύχτα»
Η κατάσταση είναι εξίσου κρίσιμη και στο ΕΚΑΒ:
Μόλις δύο ασθενοφόρα επιχειρούν το πρωί και ένα το βράδυ, γεγονός που αφήνει το νησί χωρίς επαρκή κάλυψη σε περίπτωση δεύτερου έκτακτου περιστατικού.
Μονόδρομος τα κίνητρα και οι αυξήσεις
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ζήτησε γενναία μέτρα ενίσχυσης, όπως:
-
Οικονομικά κίνητρα
-
Ένταξη στα ΒΑΕ
-
Μονιμοποίηση συμβασιούχων
-
Αναβάθμιση μισθών γιατρών, νοσηλευτών, διασωστών
«Δεν προσελκύεις γιατρούς με 2.000 ευρώ και διασώστες με 800 ευρώ τον μήνα», τόνισε, επισημαίνοντας ότι οι επαγγελματίες υγείας προτιμούν το εξωτερικό και ιδίως την Κύπρο, με καλύτερους μισθούς και συνθήκες.