Πέμπτη, 17 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΗ κεραμική της Σίφνου: Παράδοση αιώνων, τέχνη ζωντανή

Η κεραμική της Σίφνου: Παράδοση αιώνων, τέχνη ζωντανή

|

Ταξιδεύουμε στις Νοτιοδυτικές Κυκλάδες, στη Σίφνο, τη γενέτειρα του μεγάλου δασκάλου της σύγχρονης μαγειρικής Νικόλαου Τσελεμεντέ.

Η Σίφνος πρωταγωνιστεί και για έναν ακόμη λόγο, για την τέχνη της αγγειοπλαστικής, η οποία έχει ιστορία χιλιάδων ετών ενώ στις μέρες μας αποτελεί το σπουδαιότερο κέντρο αγγειοπλαστικής παραγωγής στην Ελλάδα.

Η ανάπτυξη της αγγειοπλαστικής στη Σίφνο οφείλεται κυρίως στην αφθονία της πυρίμαχου αργίλου (προϊόν αποσάθρωσης των σχιστόλιθων), στο βρόχινο νερό, στην ύπαρξη καύσιμης ύλης, στις ήπιες κλιματολογικές συνθήκες, στην τεχνική και την καλή επίδοση των Σιφνιών στην επεξεργασία του πηλού.

Σ’ ότι αφορά τη γεωγραφική θέση των εργαστηρίων με τους απαραίτητους βοηθητικούς και αποθηκευτικούς χώρους, αυτή συνδέεται με τις γενικότερες ιστορικές συνθήκες.

Όταν η πειρατεία μάστιζε τα κυκλαδονήσια, τα αγγειοπλαστεία βρίσκονταν στο εσωτερικό του νησιού και η παραγωγή κάλυπτε τις τοπικές ανάγκες. Αργότερα, όταν ο κίνδυνος εξαφανίστηκε, και κυρίως μετά την ίδρυση του ελεύθερου ελληνικού Κράτους, οι αγγειοπλάστες μετέφεραν τις εγκαταστάσεις τους σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπου υπήρχαν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος και παράλληλα η δυνατότητα ανάπτυξης εξαγωγικού εμπορίου.

Το παραδοσιακό αγγειοπλαστείο του Γιάννη Ατσόνιου (φωτ. Ντέπυ Χιωτοπούλου)

Σε παραθαλάσσια εργαστήριαΣτη θέση Τσόπος, λίγο πριν το Βαθύ συναντήσαμε τον Γιάννη Ατσόνιο και τον πατέρα του Αντώνη.

«Τα εργαστήρια που έφτιαχναν μαγειρικά σκεύη ήταν παραθαλάσσια, γιατί από τη θάλασσα γινόταν όλο το εμπόριο» αναφέρει στο TheOpinion.gr ο αγγειοπλάστης  Γιάννης Ατσόνιος.

Ο ίδιος, τέταρτης γενιάς αγγειοπλάστης, συνεχίζει την τέχνη στο παραδοσιακό εργαστήριο, το οποίο μετράει 155 χρόνια ζωής και είναι από τα ελάχιστα εναπομείναντα που παραμένουν κοντά στη θάλασσα.

Ο 4ης γενιάς αγγειοπλάστης Γιάννης Ατσόνιος (φωτ. Ντέπυ Χιωτοπούλου)

Και στον Πλατύ Γιαλό -την πιο κοσμική παραλία του νησιού- έχει τρία τέσσερα εργαστήρια. Συναντήσαμε τον Αλέξανδρο Λεμονή ο οποίος ασχολείται με την κεραμική από 16 ετών, με δάσκαλο τον θείο του. Εδώ και 31 χρόνια ασχολείται επαγγελματικά με την τέχνη, ενώ στις μέρες μας εμπλέκεται και ο 17χρονος γιός του Κωνσταντίνος, ο οποίος φτιάχνει μικρά αντικείμενα όπως τα σταχτοδοχεία, διακοσμητικά για τον τοίχο κ.ά.Και στην Χερρόνησο στην παραλία της είναι το παραδοσιακό εργαστήριο του Κώστα Δεπάστα, του ‘Νιόνιου’ όπως τον λένε οι Σιφνιοί.

Τα στάδια και ο χρόνος ολοκλήρωσης ενός κεραμικού

Για να φτάσει στον καταναλωτή το τελικό προϊόν, υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία: ο αγγειοπλάστης έχει μία μπάλα πηλό και αφότου γίνει η φόρμα στον τροχό -που πλέον δεν είναι ποδοκίνητος αλλά ηλεκτρικός- θα παραμείνει για λίγη ώρα έξω για να στεγνώσει.

Στη συνέχεια, πριν στεγνώσει το αντικείμενο τελείως, θα προστεθεί η διακόσμηση. Την επόμενη μέρα θα παραμείνει στον ήλιο για να στεγνώσει τελείως, και στη συνέχεια θα ψηθεί, μετά θα γυαλωθεί και μετά πάλι θα ψηθεί.

Ψήνονται περίπου στους 1.000 βαθμούς Κελσίου και η θερμοκρασία πρέπει να ανέβει σταδιακά.

Στο παραδοσιακό εργαστήρι του Γιάννη Ατσόνιου, ξεναγήθηκα και στο παλιό καμίνι που κάποτε έψηναν τα κεραμικά με τα ξύλα. Τώρα τα καμίνια είναι ηλεκτρικά.

«Τα τσικαλοκάμινα ήταν διώροφα, κάτω έμπαινε το δεύτερο ψήσιμο, πάνω το πρώτο, και η φωτιά έκαιγε όλη μέρα, από το πρωί έως το βράδυ. Η διαδικασία ήταν, να γεμίσει το καμίνι, να κλείσουν οι πόρτες, να ξεκινήσει από το πρωί με λίγη φωτιά και σιγά σιγά να ζεσταίνεται όλος ο χώρος. Το μεσημέρι προς το απόγευμα του έδινες περισσότερη φωτιά και στο τέλος ήθελε 4-5 ώρες φουλ καύσιμη ύλη για να ανεβάσει θερμοκρασία» μου εξηγεί την διαδικασία των παλαιότερων ετών.

Η Κεραμική Παράδοση της Σίφνου είναι ενταγμένη στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 2022 (φωτ. Ντέπυ Χιωτοπούλου)

Χρηστικά αντικείμενα και διακοσμητικάΣτα 15 εργαστήρια κεραμικής της Σίφνου παρασκευάζονται χρηστικά αντικείμενα για το μαγείρεμα ή την αποθήκευση.

Χαρακτηριστικά είναι το μαστέλο, το τσικάλι, η κανάτα, η φουφού, το κουρούπι, το πιθάρι, η κατσαρόλα – το γιουβέτσι που τη λένε-, ο αρμεός και χαρακτηριστικότερο όλων ο φλάρος (πήλινη καμινάδα). Παράλληλα με τις παραδοσιακές φόρμες, οι Σιφνιοί αγγειοπλάστες κατασκευάζουν διακοσμητικά αντικείμενα, δοκιμάζοντας νέες φόρμες και νέα χρώματα.

Φλάρος, χαρακτηριστικό πήλινο διακοσμητικό της Σίφνου (φωτ. Ντέπυ Χιωτοπούλου)

Να σημειώσουμε ότι από το σκεύος μαστέλο, πήρε το όνομά του το παραδοσιακό σιφναίικο φαγητό. Δηλαδή κατσικάκι ή αρνάκι μαγειρεμένο με άνηθο, κρασί, αλάτι και πιπέρι, ψημένο στον ξυλόφουρνο, και πάνω σε κλιματόβεργες οι οποίες λειτουργούσαν ως σχάρα.

Το μαστέλο ήταν το πασχαλινό φαγητό των Σιφνιών, όμως στις μέρες μας υπάρχει, καθημερινά, σε όλους τους καταλόγους των εστιατορίων του νησιού, στην κατηγορία ‘παραδοσιακά πιάτα της Σίφνου’.

Στο δε τσικάλι, συνήθιζαν να μαγειρεύουν κάθε βράδυ Σαββάτου, τη ρεβυθάδα στον ξυλόφουρνο. Την έτρωγαν την Κυριακή το μεσημέρι, «ήταν το ‘καλό’ μας το φαγητό, το κυριακάτικο» λένε χαρακτηριστικά στο TheOpinion.gr.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Μήλος στο «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Ορυκτός πλούτος, σύρματα και ιστορίες του Αιγαίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ταξιδεύουν σήμερα στον ΣΚΑΪ στις 14:45 σε έναν από τους πιο ιδιαίτερους προορισμούς των Κυκλάδων

Λιμενικό έργο ουσίας για την Ηρακλειά, ανακοίνωση του Έπαρχου Ι. Μαργαρίτη

Ο νέος προβλήτας πρυμνοδέτησης απαντά σε χρόνια ανάγκη και ενισχύει τη νησιωτική σύνδεση, ασφάλεια και λειτουργικότητα του λιμανιού

“Χωρίς Πυξίδα”: Επιστρέφει στην ΕΡΤ2 η ταξιδιωτική εκπομπή με Φραγκίσκο και Πλάκα

Γιάννης Φραγκίσκος και Πηνελόπη Πλάκα ξεκινούν νέα τηλεοπτική περιπλάνηση με 12 επεισόδια σε ελληνικούς προορισμούς – Σύντομα η πρεμιέρα στην ΕΡΤ2 και στο ERTFLIX.

Keftikas: Σεφαραδίτικοι κεφτέδες με μαϊντανό και σάλτσα ξηρών καρπών

Από τις εβραϊκές κουζίνες της Μεσογείου στο σημερινό τραπέζι – Οι μοσχαρίσιοι κεφτέδες με πλούσια σάλτσα από αμύγδαλα και φουντούκια γίνονται ο πρωταγωνιστής του καλοκαιρινού σας μενού

Ψηφιακή Πανοραμική Δοντιών: Επαναστατικό Εργαλείο Διάγνωσης για Όλο το Στόμα

Ανώδυνη, γρήγορη και υψηλής ακρίβειας εξέταση που αναβαθμίζει την οδοντιατρική φροντίδα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εξέταση που αλλάζει τα δεδομένα.

Έργο πνοής για την Ηρακλειά: Εντάχθηκε στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου η βελτίωση του λιμανιού

Με προϋπολογισμό 740.000 ευρώ, ξεκινά το 2025 το κρίσιμο έργο αναβάθμισης του μοναδικού λιμένα της Ηρακλειάς – Χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021–2027

Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο: «Οτι κρατάει στο χρόνο, θέλει κόπο και συνέπεια» (video)

Λίγο πριν τη συναυλία του -- χθες Τετάρτη 16 Ιουλίου - στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου, ο αγαπημένος ερμηνευτής μιλά στο NaxosPress για την αγάπη του για τη Νάξο, την πορεία του στο τραγούδι και τις συμβουλές προς τους νέους καλλιτέχνες.

Στις Κυκλάδες ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Στέφανος Γκίκας, πρώτη επίσκεψη στην Αντίπαρο

Επίσκεψη σε Πάρο, Αντίπαρο, Νάξο και Σύρο από 17 έως 19 Ιουλίου – Στο επίκεντρο τα λιμάνια, οι υποδομές ύδρευσης και η νησιωτικότητα

Το Ethereum επιστρέφει πάνω από τα 3.200 δολάρια, το OurCryptoMiner γίνεται μια νέα επενδυτική τάση

Το Ethereum επιστρέφει πάνω από τα 3.200 δολάρια, το κλίμα στην αγορά είναι υψηλό και το OurCryptoMiner γίνεται μια νέα επενδυτική τάση

Σύμη: Ειδικό τέλος 3 ευρώ για ημερήσιους επισκέπτες ζητά ο Δήμος, αντίδοτο στην υπερτουριστικοποίηση

Πρόταση για θεσμική κατοχύρωση εισιτηρίου 3€ για κάθε ημερήσιο επισκέπτη – Στόχος η ενίσχυση υποδομών και η προστασία του νησιού από τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού.

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Σε τροχιά εκσυγχρονισμού τα κρατικά αεροδρόμια, βελτιώσεις και στη Νάξο από την ΥΠΑ

Ολιστική στρατηγική για τη συντήρηση και αναβάθμιση των κρατικών αεροδρομίων υιοθετεί η ΥΠΑ – Στο επίκεντρο η καθαριότητα, οι χώροι υγιεινής και η εμπειρία των επιβατών, με άμεσες παρεμβάσεις και στη Νάξο

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Νάξος – ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: Καταγγελία για το Final 4 Παγκορασίδων Κ16, “Αδικημένες οι αθλήτριές μας”

Ο σύλλογος της Νάξου ζητά εξηγήσεις από την Τοπική Επιτροπή για την απουσία οργάνωσης, την παραγνώριση των κανονισμών και την άρνηση απονομής μεταλλίων στην ομάδα