Θυμωμένη και απογοητευμένη με τη στάση του Βρετανικού Μουσείου απέναντι στο ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα εμφανίστηκε η πολυδιαβασμένη συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, σε τηλεοπτική της συνέντευξη στο Action 24 το βράδυ της Δευτέρας.
«Είμαι θυμωμένη όταν σκέφτομαι όχι μόνο ότι ο Έλγιν έκλεψε τα Μάρμαρα, αλλά και γιατί στη Βρετανία – στο μουσείο – δεν πιστεύουν ότι έγινε έτσι. Είναι ακόμα πάρα πολύ πίσω και γι’ αυτό είμαι πιο πολύ θυμωμένη», δήλωσε χαρακτηριστικά η Χίσλοπ, καταγγέλλοντας την άρνηση της ιστορικής πραγματικότητας εκ μέρους ενός από τα μεγαλύτερα μουσεία στον κόσμο.
Η συγγραφέας, που έχει τιμηθεί με ελληνική υπηκοότητα το 2020, δεν δίστασε να κάνει λόγο για στενοκεφαλιά και φόβο από την πλευρά των υπευθύνων του μουσείου:
«Οι άνθρωποι που είναι στην κορυφή σε ένα τεράστιο μουσείο δεν είναι ανοιχτόμυαλοι. Ίσως φοβούνται ότι αν φύγουν τα Μάρμαρα θα φύγουν και άλλα αντικείμενα. Αλλά αυτό δεν θα γίνει».
Παρά ταύτα, η Χίσλοπ παρατηρεί πως το κλίμα αλλάζει στη βρετανική κοινωνία:
«Μετά την πίεση που έχει ασκηθεί από τα χρόνια της Μελίνας Μερκούρη, η γνώμη των Άγγλων έχει αλλάξει. Σχεδόν το 70% πιστεύει ότι τα Γλυπτά πρέπει να επιστραφούν. Όμως, το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να αδιαφορήσει και να πει “είναι δική μας απόφαση”».
«Ανατρίχιασα όταν έγινα Ελληνίδα»
Η γνωστή συγγραφέας μίλησε με ιδιαίτερη συγκίνηση και για τη στιγμή που απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα, κάνοντάς την να νιώσει πλήρες μέλος της χώρας που τόσο αγάπησε και τίμησε με το έργο της.
«Όταν ήρθα για την απονομή της υπηκοότητας, ανατρίχιασα», ανέφερε χαρακτηριστικά, συγκρίνοντας τη στιγμή αυτή με τις πιο καθοριστικές της ζωής της.
«Πονούσα πολύ όταν ήρθαν τα παιδιά μου, αλλά η απονομή της ελληνικής υπηκοότητας ήταν μια υπέροχη ημέρα. Ήταν περίεργες στιγμές, καθώς ήταν η εποχή του Brexit. Σκεφτόμουν ότι ίσως να μην μπορούσα να ταξιδέψω ποτέ ξανά στην Ελλάδα. Με την απόφαση αυτή απέκτησα ξανά το δικαίωμα να έρθω».
Η Βικτόρια Χίσλοπ συνεχίζει να αποτελεί φωνή υποστήριξης και αγάπης για την Ελλάδα, ενώ δεν διστάζει να αναμετρηθεί ανοιχτά με τα κακώς κείμενα στην ίδια της τη χώρα, υπερασπιζόμενη με σθένος το αυτονόητο αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών εκεί όπου ανήκουν: στην Ακρόπολη.