Ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης και της ισότιμης συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στην καθημερινότητα, κάνει το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Το νέο πρόγραμμα «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον», που αναμένεται να ξεκινήσει εντός Ιουλίου, έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο και διαχρονικό κενό: την οικονομική στήριξη για την αναβάθμιση της προσβασιμότητας σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους.
Επιχορήγηση έως 14.500€ για 2.500 δικαιούχους
Η πρώτη φάση του προγράμματος προβλέπει τη χρηματοδότηση έως 2.500 ατόμων, με μέγιστο ποσό 14.500€ ανά αίτηση. Οι επιλέξιμες δαπάνες καλύπτουν παρεμβάσεις για την προσβασιμότητα τόσο στον χώρο κατοικίας όσο και στον χώρο εργασίας.
Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με απλοποιημένες διαδικασίες, στα πρότυπα του γνωστού «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», αλλά επικεντρώνεται αποκλειστικά στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία – ένα πεδίο που μέχρι σήμερα δεν είχε θεσμική υποστήριξη αυτού του μεγέθους.
Γιατί είναι τόσο αναγκαίο;
Η πλειοψηφία των κτιρίων στην Ελλάδα δεν είναι προσβάσιμη. Για ένα άτομο που χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο, το ίδιο του το σπίτι μπορεί να είναι παγίδα: σκαλιά στην είσοδο, στενοί διάδρομοι, μικρές πόρτες, μπανιέρες χωρίς προσαρμογές, κουζίνες και διακόπτες που βρίσκονται εκτός εμβέλειας.
Παράλληλα, άτομα με προβλήματα όρασης, ακοής ή άλλες αισθητηριακές ή κινητικές δυσκολίες, αντιμετωπίζουν καθημερινές προκλήσεις που δεν έχουν προβλεφθεί στην αρχιτεκτονική σχεδίαση των σπιτιών μας.
Το κόστος αυτών των παρεμβάσεων είναι συχνά απαγορευτικό. Αν δεν υπάρχει υποστηρικτικό οικογενειακό ή οικονομικό πλαίσιο, τα άτομα με αναπηρία κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν μέσα στο σπίτι τους, να εξαρτώνται πλήρως από τρίτους και να στερηθούν τη βασική ελευθερία κινήσεων και αυτονομίας.
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα;
Το πρόγραμμα «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» θα καλύψει δαπάνες όπως:
-
Τοποθέτηση ραμπών, ανελκυστήρων ή αναβατορίων
-
Διαπλάτυνση πορτών και διαδρόμων
-
Προσαρμογές στο μπάνιο (ντουζιέρες, μπάρες στήριξης, καθίσματα)
-
Αυτόματες πόρτες και πατζούρια
-
Έξυπνα συστήματα φωτισμού, ήχου, κουδουνιών, χειρισμού συσκευών
-
Ειδικά έπιπλα ή εξοπλισμός κουζίνας
-
Οπτικοακουστικά βοηθήματα για άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες
Οι παρεμβάσεις δεν αφορούν μόνο κύριες κατοικίες, αλλά και εξοχικά ή δεύτερες κατοικίες, καθώς πολλοί συμπολίτες μας στερούνται την πρόσβαση σε χώρους που τους ανήκουν.
Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής;
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα με αναγνωρισμένη αναπηρία (ΑμεΑ) και σε φροντιστές ή συγγενείς που μένουν μόνιμα με άτομα με αναπηρία. Η επιχορήγηση χορηγείται για ιδιόκτητα ή μισθωμένα ακίνητα και οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, που θα καθοριστούν με την επίσημη προκήρυξη.
Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης
Η υλοποίηση του προγράμματος γίνεται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και φέρει τη σφραγίδα της πρώην Υφυπουργού Εργασίας κ. Δόμνας Μιχαηλίδου, η οποία το σχεδίασε, και της νυν ηγεσίας του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής, που το θέτει άμεσα σε εφαρμογή.
Μια ευκαιρία για ισότητα, όχι για πολυτέλεια
Το πρόγραμμα «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» δεν είναι ένα ακόμα έργο βιτρίνας. Είναι μια απάντηση σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες που δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο: να ζουν με αξιοπρέπεια, ανεξαρτησία και ελευθερία.
Σε μια χώρα που θέλει να αποκαλείται σύγχρονη και κοινωνικά δίκαιη, η προσβασιμότητα δεν είναι προνόμιο. Είναι δικαίωμα.