Από αυστηρές απαγορεύσεις στο κάπνισμα έως πρόστιμα για… σαγιονάρες, οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί της Ευρώπης παίρνουν μέτρα για να περιορίσουν την κακή συμπεριφορά των επισκεπτών και να προστατεύσουν τα τοπικά οικοσυστήματα.
Με την Ευρώπη να αναμένει αριθμούς-ρεκόρ επισκεπτών το 2025, πολλές πόλεις και δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί θεσπίζουν αυστηρούς κανόνες με στόχο την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού και την προστασία του πολιτισμού και του περιβάλλοντος. Οι νέες ρυθμίσεις κυμαίνονται από σχετικά ήπιες οδηγίες μέχρι εκπλήξεις που μπορεί να κοστίσουν ακριβά στους απρόσεκτους ταξιδιώτες.
Ακολουθεί μια ανασκόπηση μερικών από τους πιο ενδιαφέροντες ή και ασυνήθιστους κανόνες που ισχύουν φέτος στην Ευρώπη, όπως τους συγκέντρωσε το travelpulse.com
Ισπανία: Πρόστιμα για τσιγάρο, σαγιονάρες και… δημόσια ούρηση
Η Ισπανία ηγείται της αυστηρής γραμμής με μερικούς από τους πιο σκληρούς τουριστικούς κανονισμούς. Το κάπνισμα απαγορεύεται πλέον σε πολλές παραλίες, όπως στην Κόστα ντελ Σολ, στη Βαρκελώνη και στις Βαλεαρίδες Νήσους, με πρόστιμα που φτάνουν τα 2.000 ευρώ. Ακόμη και το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις.
Στις παραθαλάσσιες πόλεις, η δημόσια ούρηση –ακόμη και στη θάλασσα– επισύρει πρόστιμα έως 750 ευρώ, ενώ το «κράτημα» ξαπλώστρας χωρίς παρουσία μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο 250 ευρώ. Ακατάλληλη ένδυση, όπως κυκλοφορία με μαγιό στους δρόμους ή οδήγηση με σαγιονάρες, μπορεί επίσης να κοστίσει έως 200 ευρώ. Στα νυχτερινά κέντρα της Ίμπιζα και της Μαγιόρκα, οι υπερβολές πλέον τιμωρούνται με πρόστιμα έως 3.000 ευρώ.
Ιταλία: Εισιτήριο για τη Βενετία, απαγορεύσεις στα σέλφι και αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες
Η Ιταλία αντιμετωπίζει το δικό της κύμα υπερτουρισμού. Στη Βενετία, οι επισκέπτες χωρίς κράτηση σε ξενοδοχείο πληρώνουν εισιτήριο εισόδου 5 έως 10 ευρώ, ενώ η μη πληρωμή μπορεί να επιφέρει πρόστιμο 300 ευρώ. Στο Πορτοφίνο, το πολύωρο «στήσιμο» για σέλφι μπορεί να κοστίσει 275 ευρώ.
Σε Σορρέντο και Σαρδηνία, η κυκλοφορία με μαγιό στους δρόμους ή η συλλογή κοχυλιών από προστατευμένες παραλίες επισύρει πρόστιμα από 500 έως 3.000 ευρώ. Ακόμα και η επιλογή υποδημάτων μπορεί να είναι κοστοβόρα: τα τακούνια απαγορεύονται σε αρχαιολογικούς χώρους όπως το Κολοσσαίο και η Ακρόπολη.
Πορτογαλία: Ακριβές παραβάσεις για ηχορύπανση και ακατάλληλη εμφάνιση
Στην Πορτογαλία, το περπάτημα με μαγιό σε πόλεις όπως το Αλμπουφέιρα μπορεί να κοστίσει έως 1.500 ευρώ, ενώ το ποτό ή το φτύσιμο στο δρόμο επισύρει επίσης πρόστιμα. Η χρήση ηχείων σε παραλίες μπορεί να οδηγήσει σε εξωφρενικά πρόστιμα έως 36.000 ευρώ.
Γαλλία: Απαγορεύσεις για κάπνισμα και ποτό στους δρόμους
Η Γαλλία ενισχύει τους κανονισμούς σε δημόσιους χώρους. Το κάπνισμα απαγορεύεται από την 1η Ιουλίου 2025 σε παραλίες, πάρκα και κοντά σε σχολεία με πρόστιμο 114 ευρώ. Στο Παρίσι, η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμο 135 ευρώ. Ακόμη και το ντύσιμο με αποκαλυπτικά μαγιό σε πόλεις όπως οι Κάννες τιμωρείται με πρόστιμα.
Ελλάδα: Λιγότερες ξαπλώστρες, πρόστιμα και περιορισμοί στις κρουαζιέρες
Σαντορίνη και Μύκονος περιορίζουν τις αφίξεις κρουαζιέρας και εισάγουν «πράσινο τέλος» 20 ευρώ. Το 70% των ελληνικών παραλιών πρέπει να μένει ελεύθερο από ξαπλώστρες, ενώ η συλλογή πετρών και κοχυλιών τιμωρείται με πρόστιμα έως 1.000 ευρώ. Τα τακούνια απαγορεύονται σε μνημεία όπως η Ακρόπολη.
Κροατία: Τέλος στην κακή συμπεριφορά
Στο Σπλιτ και τη Χβαρ, η κυκλοφορία με μαγιό στους δρόμους ή η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα από 150 έως 600 ευρώ. Το Ντουμπρόβνικ έχει εφαρμόσει το πρόγραμμα «Respect the City», με απαγορεύσεις για κατανάλωση φαγητού ή ποτού κοντά σε μνημεία.
Άλλες χώρες με αυστηρά μέτρα:
Αυστρία: Απαγορεύονται οι κάμερες στο ταμπλό του αυτοκινήτου, με πρόστιμα έως 25.000 ευρώ.
Κύπρος: Απαγορεύεται το φαγητό ή το ποτό στο τιμόνι – ακόμη και το νερό μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμο 85 ευρώ.
Τσεχία (Πράγα): Απαγόρευση στα beer bikes, δημόσιο ποτό και άτακτες bachelor βραδιές.
Γερμανία: Οδική αγένεια και προσβλητικές χειρονομίες μπορεί να κοστίσουν έως 4.000 ευρώ.
Ισλανδία: Απαγόρευση της εκτός δρόμου οδήγησης με πρόστιμα έως 500.000 ISK (περίπου 4.100 δολάρια).
Ολλανδία (Άμστερνταμ): Απαγορεύεται το κάπνισμα κάνναβης στους δρόμους της Red Light District.
Ελβετία: Αυστηρές περιβαλλοντικές ρυθμίσεις και απαγόρευση βενζινοκίνητων οχημάτων στο Ζερμάτ.
Το μήνυμα της Ευρώπης στους επισκέπτες
Καθώς η αντίδραση στον υπερτουρισμό αυξάνεται, οι ευρωπαϊκές πόλεις δίνουν σαφές μήνυμα: σεβαστείτε τα μέρη που επισκέπτεστε ή αντιμετωπίστε τις συνέπειες. Οι κανόνες που κάποτε αγνοούνταν, πλέον εφαρμόζονται με αυστηρότητα, ενώ οι παραβάτες καλούνται να πληρώσουν—κυριολεκτικά—για τη συμπεριφορά τους.
Πληροφορίες από: https://www.tornosnews.gr