Σε μια εποχή παγκόσμιας αβεβαιότητας και έντονου ανταγωνισμού, η Ελλάδα καλείται να επανασυστηθεί ως τουριστικός προορισμός, με έμφαση στην ποιότητα και την ασφάλεια.
Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του προέδρου της MTC Group, Νότη Μαρτάκη, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο κανάλι της Ναυτεμπορικής. Ο έμπειρος σύμβουλος τουριστικού μάρκετινγκ υπογράμμισε την ανάγκη για στρατηγική αναθεώρηση του τουριστικού αφηγήματος της χώρας, ενόψει των προκλήσεων που δημιουργούν γεωπολιτικές κρίσεις, φυσικές καταστροφές, αλλά και η κλιματική αλλαγή.
«Ο τουρισμός είναι ένας τομέας με πολυπαραγοντική επίδραση. Από τον εμπορικό πόλεμο και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, μέχρι την κλιματική αλλαγή – όλα επηρεάζουν άμεσα την απόφαση του ταξιδιώτη», σημείωσε.
Από την ποσότητα στην ποιότητα
Ο κ. Μαρτάκης εξέφρασε προβληματισμό για τη μειωμένη κατά κεφαλήν δαπάνη και τη μικρότερη διάρκεια παραμονής των επισκεπτών, ενώ επεσήμανε την εξάρτηση της Ελλάδας από παραδοσιακές αγορές όπως η Ευρώπη και οι ΗΠΑ.
«Δεν αρκεί να μετράμε μόνο κεφάλια· πρέπει να μετράμε και κεφάλαια», τόνισε, καλώντας σε μεταστροφή του μοντέλου προς τουρισμό υψηλότερης αξίας.
Παράλληλα, αναγνώρισε πως η εκτόξευση των τιμών σε περιόδους αιχμής, όπως ο Αύγουστος, αποθαρρύνει μεγάλο ποσοστό επισκεπτών, κυρίως από τις ευρωπαϊκές αγορές, απειλώντας την ανταγωνιστικότητα του προορισμού.
Αφήγημα πέρα από τον «ήλιο και τη θάλασσα»
Ο πρόεδρος της MTC Group πρότεινε την επανεστίαση του τουριστικού brand της Ελλάδας σε χαρακτηριστικά που δεν μπορούν εύκολα να αντιγραφούν από άλλες χώρες: πολιτισμό, ιστορία, γαστρονομία, τοπία, μοναδικότητα εμπειριών.
«Οι γείτονές μας πουλάνε ήλιο και θάλασσα φθηνότερα. Η Ελλάδα πρέπει να διαφοροποιηθεί με στοιχεία που αξίζουν τα χρήματα του επισκέπτη».
Υπερτουρισμός ή κακή κατανομή;
Αναφορικά με το φαινόμενο της υπερσυγκέντρωσης τουριστών, ο κ. Μαρτάκης χαρακτήρισε τον όρο «υπερτουρισμός» παραπλανητικό. Κατά την άποψή του, πρόκειται για ζήτημα διαχείρισης και χωρικής κατανομής, δίνοντας ως παράδειγμα τη Μύκονο, όπου εφαρμόζεται σύστημα berthing allocation για την αποφυγή συμφόρησης από τα κρουαζιερόπλοια.
«Το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης μπορείς να το απολαύσεις και μακριά από την Οία – αρκεί να οργανώσεις σωστά τη ροή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η πρόκληση του ανθρώπινου δυναμικού
Ο κ. Μαρτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σοβαρή έλλειψη προσωπικού, τονίζοντας πως ο τουρισμός χρειάζεται συνθήκες πλήρους και ποιοτικής απασχόλησης, με εκπαίδευση και προοπτικές καριέρας.
«Ο τουρίστας πρέπει να νιώθει ότι αξίζει αυτό που πληρώνει και ότι δεν τον ξεγελάμε. Αυτό προϋποθέτει σωστά εκπαιδευμένο προσωπικό που αγαπά αυτό που κάνει».
Η τοποθέτηση του Νότη Μαρτάκη αποτυπώνει την ανάγκη για αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, όχι μόνο ως αντίδραση στις διεθνείς προκλήσεις, αλλά και ως στρατηγική επιλογή. Αν η Ελλάδα θέλει να διατηρήσει και να ενισχύσει τη θέση της στις διεθνείς τουριστικές αγορές, πρέπει να επενδύσει σε ποιότητα, ασφάλεια, διαφοροποίηση και ανθρώπινο κεφάλαιο – όχι μόνο σε αριθμούς αφίξεων.