Ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα της ναξιώτικης κουζίνας, ο Καλόγηρος, παντρεύει τη μελωμένη γεύση του κοκκινιστού μοσχαριού με τη γλύκα της τηγανητής μελιτζάνας και τη μοναδικότητα των ντόπιων τυριών.
Ένα πιάτο με ρίζες στην αγροτική παράδοση, που αναδεικνύει την αυθεντικότητα των Κυκλάδων.
Ο Ναξιώτης chef Δημήτρης Παπαδόπουλος, με βαρύ ιστορικό πάνω στην ανάδειξη της Τοπικής Κουζίνας και με χρήση των προϊόντων του νησιού, παίρνει στα χεριά του μελιτζάνες, μοσχαράκι που έρχονται από το Naxos Meat (σ.σ. τη νέα πρότυπη μονάδα επεξεργασίας κρέατος) και βέβαια προϊόντα από το Τυροκομείο Πιτταρά ώστε να δημιουργήσει ένα υπέροχο ξεχωριστό πιάτο..
Υλικά (για 4 μερίδες)
-
4 μεγάλες μελιτζάνες (φλάσκες)
-
8 κομμάτια μαγειρεμένο μοσχαρίσιο κοκκινιστό (από κιλότο ή ποντίκι)
-
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, κομμένες σε ροδέλες
-
8 κ.σ. ξινοτύρι Νάξου Πιτταρά
-
8 φέτες γραβιέρα Νάξου Πιτταρά
-
Λίγη κανέλα
-
(Προαιρετικά: ελαιόλαδο για το τηγάνισμα, αλάτι, πιπέρι)
Εκτέλεση
-
Ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες: Τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση. Από το πίσω μέρος αφαιρούμε λίγο «σώμα» ώστε να στέκονται καλά στο ταψί. Τις χαράζουμε ελαφρώς και τις τηγανίζουμε μέχρι να μαλακώσουν (όπως για παπουτσάκια). Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
-
Στήνουμε το πιάτο στο ταψί: Τοποθετούμε τις μελιτζάνες με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Πάνω σε κάθε μελιτζάνα βάζουμε ένα κομμάτι μαγειρεμένου μοσχαριού. Από πάνω απλώνουμε 1 κ.σ. ξινοτύρι, έπειτα μία ροδέλα ντομάτας και τέλος μία φέτα γραβιέρα.
-
Αρωματίζουμε: Πασπαλίζουμε ελαφρά με λίγη κανέλα.
-
Ψήνουμε: Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 3-5 λεπτά, μέχρι να λιώσει η γραβιέρα και να πάρει ελαφρύ χρώμα.
-
Σερβίρουμε: Συνοδεύουμε με φρέσκες, τραγανές πατάτες τηγανητές και (προαιρετικά) λίγο φρέσκο βασιλικό.
Σημείωση:
Η χρήση αυθεντικών ναξιώτικων τυριών Πιτταρά δίνει στο πιάτο χαρακτήρα και νοστιμιά που ξεχωρίζει. Η γραβιέρα λιώνει ιδανικά, ενώ το ξινοτύρι προσφέρει δροσιά και οξύτητα που ισορροπεί το πλούσιο κρέας.
Καλόγηρος Νάξου: Ένα πιάτο που σερβίρεται με ιστορία και νοστιμιά!