Η αισθητική, τα σύμβολα, τα καλλιτεχνικά τεκμήρια του κυκλαδίτικου Πολιτισμού της Νάξου, όπως οι Κούροι είναι μεγάλο λάθος να αποτελούν είδος ιδιοκτησίας μιας κοινότητας . Οι Κούροι βρίσκονται διάσπαρτοι σε κάποιες τοποθεσίες , χωρίς να αποτελούν μέρος ενός αρχαιολογικού συμπλέγματος. Η μεταφορά τους στη Χώρα της Νάξου είναι αστείο να χαρακτηρίζεται ως υφαρπαγή.
Του Γιώργου Καρνέζη (#)
Οι Κούροι όπως και το σύνολο των αρχαιολογικών θησαυρών, ακόμη και αυτοί που ακόμη δεν έχουν βρεθεί, αλλά ξέρουμε ότι είναι υπαρκτοί, μεταδίδουν στην ανθρωπότητα μια μοναδική αίσθηση, τολμώ να πω μια έκτη αίσθηση στην πολιτισμική αναγέννηση του κόσμου και της ξεχωριστής προσωπικότητάς μας.
Όπως τα πανεπιστημιακά ιδρύματα εξυπηρετούν τον σκοπό τους σε έναν ενιαίο αδιαχώριστο κύκλο για την αναγκαία άμεση αλληλεπίδραση και ώσμωση όλων των ειδικών τομέων της επιστήμης, το ίδιο συμβαίνει με την ενιαία ύπαρξη σε έναν κύκλο των θησαυρών της αρχαιότητας ενός τόπου. Η ειδική αρχιτεκτονική μουσειακή μελέτη για την ανάδειξη των Κούρων στη Χώρα δεν αποτελεί μια ιδιαίτερη εστία προβολής της, αλλά ολόκληρης της Νάξου.
Η Νάξος ασφαλώς και είναι ένα μεγάλο νησί με βαθιά πολιτισμική ιστορία, αλλά η μεταφορά των Κούρων θα γίνει εντός του Δήμου και όχι σε κάποιον άλλον νομό, όπως είναι για παράδειγμα η Κρήτη, όπου θα μεταφερόταν κάποιο εύρημα από το Λασίθι στα Χανιά. Η Χώρα της Νάξου αποτελεί το βασικό κέντρο για όλους τους Ναξιώτες και τους επισκέπτες.
Εν κατακλείδι, οι αρχαιότητες ενός Πολιτισμού στην εποχή μας αποκτούν μια παγκοσμιότητα ενός αδιαίρετου πολιτισμένου κόσμου. Γι’ αυτό δεν πρέπει να τους χρησιμοποιούμε , για να καλύπτουμε τις δικές μας ευθύνες για την ασχήμια μας. Με άλλα λόγια, αν πραγματικά μας εμπνέει ο αρχαίος Πολιτισμός μας, οφείλουμε να τον αναπαράγουμε, εφαρμόζοντας τις διαχρονικές αξίες του στην καθημερινή μας ζωή, πράγμα το οποίο δε συμβαίνει καθόλο. Βέβαια, αυτά που έγραψα πιο πάνω δεν ισχύουν για τα γλυπτά του Παρθενώνα.
Ωστόσο, το Υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να μας δώσει στοιχεία με ποιον ακριβώς τρόπο θα υλοποιηθεί αφενός η μεταφορά των Κούρων αλλά κυρίως η έκθεσή τους στις νησίδες Μουσείων της Χώρας.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ στο κείμενο της κυρίας Κατερίνας Γιαννακά , το οποίο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Naxos Press.
Η κυρία Κατερίνα Γιαννακά, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και της Γραμματείας Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του Κινήματος Δημοκρατίας, αντιτίθεται στο θέμα της μεταφοράς των Κούρων από το Φλεριό Μελάνων και τον Απόλλωνα στη Χώρα της Νάξου.
Οι Κούροι των Μελάνων στο στόχαστρο της μεταφοράς, αντίδραση από την Κατερίνα Γιαννακά
Βασικό της αντεπιχείρημα είναι ότι, εφόσον οι Κούροι άντεξαν επί 2700 χρόνια, επομένως θα αντέχουν για πάντα, εκτεθειμένοι στην κλιματική κρίση, την οποίαν παραβλέπει αλλά και στις ανεξέλεγκτες , καταστροφικές συμπεριφορές των διαφόρων επισκεπτών.
Η κυρία Γιαννακά προφανώς ξεχνά ότι:
- Για τους ίδιους λόγους μεταφέρθηκαν οι Καρυάτιδες από τον Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρόλο που η Ακρόπολη φυλάσσεται νυχθημερόν (για να αναφέρουμε μόνο ένα, τρανταχτό παράδειγμα).
- Οι Κούροι δε θα μεταφερθούν όλοι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου, όπως τεχνηέντως παραποιεί η κυρία Γιαννακά, αλλά στις «Νησίδες Μουσείων» που είναι εκτός από το αρχαιολογικό Μουσείο, ο Πύργος Γλέζου και το κτίριο της αεροπορίας. Και να προσθέσουμε ότι με την ευκαιρία αυτή, ανακαινίζονται οι χώροι αυτοί, με τις ανάλογες ειδικές μελέτες.
- Η κ. Γιαννακά γράφει στο τέλος: « Επιχειρούν να στερήσουν από τους ναξιώτες την καθημερινή επαφή με αυτά τα δημόσια αγαθά, με τα οποία συμβιώνουν μέσα στους αιώνες και τις χιλιετίες, εμπνέονται από αυτά και συνεχίζουν να δημιουργούν πολιτισμό».
Ένα παράδειγμα δημαγωγίας, καθώς όλοι γνωρίζουμε την πικρή αλήθεια: Πόσοι Ναξιώτες επισκέπτονται τους Κούρους , εκτός από τη γιορτή της Πρωτομαγιάς; Άραγε, οι Αθηναίοι δεν επισκέπτονται το Μουσείο της Ακρόπολης για να θαυμάσουν εκεί τις μεταφερθείσες Καρυάτιδες;
- Και τι εν τέλει προτείνει η κ. Γιαννακά. Να μείνουν ως έχουν εκτεθειμένοι στο έλεος; Ή να κατασκευαστούν δύο (2) Μουσεία στο Φλεριό Μελάνων και στον Απόλλωνα, και να ακολουθούν ευτελείς ξεναγήσεις από άσχετους ή ημιμαθείς ανθρώπους;
Η Χώρα στο σύνολό της αποτελεί ένα Μουσείο και μια βάση για την «περίθαλψη» και την ανάδειξη των Κούρων, μέσα στην ιστορική περιοδολόγηση.
(*) Ο Γιώργος Καρνέζης είναι φίλος της Νάξου και μεταφέρει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο ειδήσεις γύρω από το νησί που αγαπάει..