Σε μια μέρα που καταγράφεται ήδη ως πολιτικός σεισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο, πέντε κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης –ανάμεσά τους και υπουργός– υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, με φόντο την ογκώδη δικογραφία για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ που βρίσκεται πλέον στα χέρια της Βουλής.
Η πολιτική ευθύνη, η σκιά των ερευνών και οι δηλώσεις περί ενδείξεων αξιόποινων πράξεων που προηγήθηκαν, οδήγησαν σε μια συλλογική κίνηση αποχώρησης, με ισχυρό συμβολισμό.
Ο Μάκης Βορίδης, υπουργός Μετανάστευσης, δήλωσε πως δεν προκύπτει εις βάρος του κανένα στοιχείο, αλλά, επικαλούμενος την ανάγκη προστασίας του θεσμικού κύρους της κυβέρνησης, αποχώρησε. Μαζί του, και οι υφυπουργοί Τάσος Χατζηβασιλείου, Διονύσης Σταμενίτης, Χρήστος Μπουκώρος, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Στρατάκος.
Ανακοίνωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη
Ανακοινώνεται ότι ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Μάκης Βορίδης υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, για τους λόγους που αναφέρονται στην επιστολή και η οποία επισυνάπτεται. Ο Πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτησή του.
Παράλληλα, τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν οι Υφυπουργοί Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Χρήστος Μπουκώρος, οι οποίες επίσης έγιναν δεκτές από τον Πρωθυπουργό.
Τέλος, την παραίτησή του υπέβαλε και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος.
Οι αντικαταστάτες των ανωτέρω θα ανακοινωθούν στις επόμενες ημέρες».
Τι αναφέρει ο κος Βορίδης στην επιστολή παραίτησή του
«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Την 19-6-2025, μόλις ανακοινώθηκε η διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας περί «ΟΠΕΚΕΠΕ» στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και χωρίς να έχω δει το περιεχόμενό της, δήλωσα ότι ουδέν επιλήψιμο έχω πράξει.
Χθες διαβάστηκε η δικογραφία στην Βουλή και έλαβα γνώση της δικογραφίας.
Επιβεβαιώθηκε αυτό που ήδη γνώριζα, ότι ουδέν σχετικό στοιχείο υφίσταται στη συγκεκριμένη δικογραφία που να μαρτυρά περί τελέσεως αξιόποινης πράξης από εμένα.
Ωστόσο, χθες το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι, κατά την κρίση του, η δικογραφία περιέχει ενδείξεις τελέσεως ποινικών αδικημάτων από εμένα και προτίθεται να υποβάλει σχετικό αίτημα σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής, κάτι που με καθιστά ύποπτο τελέσεως αξιόποινων πράξεων.
Μετά ταύτα, και επειδή η ιδιότητά μου υπόπτου τελέσεως αξιόποινων πράξεων δεν συνάδει με την ιδιότητα του μέλους της Κυβερνήσεως και προκειμένου να μην παρακωλύσω το Κυβερνητικό έργο, σας υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων»
Η επόμενη κίνηση
Η κυβέρνηση καλείται πλέον να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, ενώ η αντιπολίτευση ανεβάζει τους τόνους, βλέποντας «σοβαρές ενδείξεις». Ο πολιτικός χρόνος πυκνώνει, η αλήθεια θα αναζητηθεί θεσμικά, όμως η δημόσια σιωπή μετατρέπεται ήδη σε βόμβο ανησυχίας.
Τα Κοινοβουλευτικά και Δικαστικά βήματα που ακολουθούν θα κρίνουν πολλά – όχι μόνο για τα πρόσωπα, αλλά και για την εικόνα του πολιτικού μας συστήματος στο κατώφλι μιας δύσκολης περιόδου.