Δευτέρα, 23 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΣυρία - Μακελειό στη Δαμασκό: Τουλάχιστον 22 νεκροί από επίθεση σε ελληνορθόδοξη...

Συρία – Μακελειό στη Δαμασκό: Τουλάχιστον 22 νεκροί από επίθεση σε ελληνορθόδοξη εκκλησία

|

Συρία – Δαμασκός: Φονική επίθεση σε ελληνορθόδοξη εκκλησία από καμικάζι – Τουλάχιστον 22 νεκροί

Μια αδιανόητη τραγωδία σημειώθηκε την Κυριακή στη συνοικία Ντουέλα της Δαμασκού, όταν ένοπλος καμικάζι εισέβαλε στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Ηλία και πυροδότησε εκρηκτικά, προκαλώντας τουλάχιστον 22 θανάτους και 63 τραυματισμούς, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας.

Οι de facto αρχές της χώρας κατηγόρησαν την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) για την επίθεση, τη χειρότερη που έχει υποστεί η συριακή πρωτεύουσα μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου 2024.

Σοκ και πένθος – Οι πρώτες μαρτυρίες

Η εικόνα μέσα και γύρω από την εκκλησία ήταν αποκαρδιωτική: εικονίσματα πεσμένα, αίματα στο δάπεδο, τραυματίες που απομακρύνονταν σε φορεία. Η Ουμ Τζορτζ, δακρυσμένη, έψαχνε το παιδί της ανάμεσα στα θύματα:

«Ο γιος μου προσεύχεται σε αυτή την εκκλησία. Το κινητό του είναι κλειστό. Φοβάμαι ότι δεν θα ακούσω ποτέ ξανά τη φωνή του», είπε συντετριμμένη.

Σύμφωνα με μαρτυρία του Λόρενς Μααμάρι, αυτόπτη μάρτυρα, ο δράστης «μπήκε στην εκκλησία με όπλο» και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως. Όταν οι πιστοί προσπάθησαν να τον σταματήσουν, πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχε ζωστεί.

Καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα

Την επίθεση καταδίκασαν άμεσα ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ελλάδα, εκφράζοντας την ανάγκη για προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της πολιτικής μετάβασης στη Συρία.

Το υπουργείο Εξωτερικών στη Δαμασκό επιβεβαίωσε πως ο δράστης ανήκε στην οργάνωση Ντάες (Ισλαμικό Κράτος), ενώ οι αρχές φέρονται να έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις μελών πυρήνα του ΙΚ κοντά στην πόλη, τα οποία σχεδίαζαν νέες επιθέσεις.

Το Ισλαμικό Κράτος και η “επιστροφή” του

Το ΙΚ, που είχε καταλάβει τεράστιες περιοχές σε Συρία και Ιράκ το 2014 και είχε ανακηρύξει το δικό του «χαλιφάτο», ηττήθηκε στρατιωτικά το 2019. Ωστόσο, παραμένει ενεργό σε μορφή υπόγειων δικτύων και πυρήνων, κυρίως στη συριακή έρημο.

Η συγκεκριμένη επίθεση είναι η πρώτη τόσο αιματηρή ενέργεια του ΙΚ στη νέα πολιτική φάση της Συρίας και καταγράφεται ως προειδοποιητικό σήμα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μεταβατικές αρχές, ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας και της κοινωνικής συνοχής.

Η διεθνής κοινότητα καλεί τις νέες συριακές αρχές να αναλάβουν άμεση δράση για τη θωράκιση των μειονοτήτων, την αποτροπή της επανενεργοποίησης του εξτρεμισμού και την ενίσχυση της πολιτικής συμμετοχής όλων των κοινωνικών ομάδων στο νέο μέλλον της Συρίας.

📌 Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, dpa


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ελλάδα: Παραβατικότητα 77% στη χρήση κοινόχρηστων χώρων από καταστήματα

Το Ελεγκτικό Συνέδριο καταγράφει σοβαρές αδυναμίες στον έλεγχο, τη διαφάνεια και την αποκατάσταση των παραβάσεων σε δήμους της χώρας

ΥΠΑ: Αυξήθηκε κατά 24,8% η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Νάξου το Μάιο

Θεαματική άνοδος της κίνησης στα μικρά περιφερειακά αεροδρόμια – Πρωτιά για Νέα Αγχίαλο, σημαντική αύξηση και στα Ιωάννινα και τον Άραξο

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος (24/06) στις Τρίποδες και την περιοχή Μπλουμάς

Η διακοπή θα πραγματοποιηθεί από τις 10:00 έως τις 13:30 λόγω τεχνικών εργασιών στο δίκτυο – Ανακοίνωση του Πρακτορείου της ΔΕΔΔΗΕ στη Νάξο.

Στα πορτοκαλί φανάρια… φρενάρουμε ή περνάμε; Τι λέει ο νέος ΚΟΚ

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας διευκρινίζει πότε ο οδηγός πρέπει να σταματά, πότε μπορεί να συνεχίσει και τι κυρώσεις προβλέπονται.

Ανεβαίνοντας… στο ποδήλατο: Η Μυτιλήνη επενδύει στον εναλλακτικό τουρισμό

Με επίσημη πιστοποίηση και στρατηγικές παρεμβάσεις, ο Δήμος Μυτιλήνης αναδεικνύει το νησί ως προορισμό φιλικό προς το ποδήλατο, επενδύοντας σε ήπιες μορφές τουρισμού και αειφορία

Ο ζωγράφος της θάλασσας: Ο Ιγκόρ Μπορίσοφ και το όνειρο της Κιμώλου

Από τις πασαρέλες της μόδας στα τιρκουάζ νερά των Κυκλάδων, ο Γάλλος καλλιτέχνης αφηγείται πώς η Ελλάδα, η μυθολογία και ένα μικρό νησί τον οδήγησαν στην απόλυτη έμπνευση και προσωπική αναγέννηση.

Ανδρος – Γαύριο: Ένα έργο πνοής για το νέο λιμάνι ξεκινά να γίνεται πραγματικότητα

Με χρηματοδότηση 700.000 ευρώ ξεκινά η μελέτη για την αναβάθμιση και επέκταση του λιμανιού – Το έργο βάζει τέλος στις δυσλειτουργίες και στηρίζει το μέλλον της Άνδρου

Νάξος – Καλοκαίρι δημιουργίας για παιδιά και εφήβους, ξεκινούν τα θερινά εργαστήρια

Μουσική, θέατρο, εικαστικά και δημιουργική γραφή για παιδιά 5 έως 17 ετών – Δωρεάν δράσεις σε Χώρα, Φιλώτι, Βίβλο και Χαλκί

«Βαρκάκια χωρίς δίπλωμα» και ανεξέλεγκτες ταχύτητες: SOS για την ασφάλεια στις ελληνικές θάλασσες

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Θαλαμηγών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Καμία οριοθέτηση, καμία επίβλεψη, κανένα δίπλωμα – μόνο τύχη

Νάξος: Ο Κλήδονας στον Άγιο Αρσένιο αναβάλλεται για αύριο (24/06) λόγω ανέμων

Η φωτιά του Αϊ-Γιαννιού θα ανάψει με ασφάλεια – Μουσική, κεράσματα και παράδοση στην καρδιά του καλοκαιριού

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Τραγωδία στο Κουφονήσι: 88χρονη ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε ηλικιωμένη γυναίκα από τη θαλάσσια περιοχή «Άμμος» στο Κουφονήσι. Ο θάνατός της διαπιστώθηκε στο Ιατρείο Κουφονησίου. Προανάκριση από το Λιμεναρχείο Νάξου.