Τρίτη, 12 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΗ Κόρη της Θήρας βρίσκει το νέο της σπίτι, τα εγκαίνια του...

Η Κόρη της Θήρας βρίσκει το νέο της σπίτι, τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Σαντορίνης

|

Η Σαντορίνη αποκτά ξανά το δικό της στολίδι πολιτισμού. Μετά από χρόνια προσμονής και εντατικής εργασίας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας άνοιξε τις πύλες του πλήρως ανακαινισμένο, συνδυάζοντας τη μοντέρνα αρχιτεκτονική του Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα με τις σύγχρονες μουσειολογικές απαιτήσεις.

Στο επίκεντρο, η Κόρη της Θήρας — το αρχαϊκό κολοσσικό άγαλμα που πλέον στέκεται αγέρωχο χάρη σε μια υπερσύγχρονη αντισεισμική βάση, απαλλαγμένο από τις παλιές μεταλλικές ενισχύσεις.

Με αφορμή τα εγκαίνια, ο Δημήτρης Αθανασούλης, διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, μοιράζεται με το κοινό ένα συγκινητικό κείμενο για το νέο κεφάλαιο του μουσείου, το ιστορικό της Κόρης και την περιοδική έκθεση «Κυκλαδίτισσες» που συμπληρώνει το μεγαλείο της στιγμής — μια έκθεση-σταθμός για τον κυκλαδικό πολιτισμό.

Η Σαντορίνη, με αυτό το άνοιγμα, καθίσταται πλέον σημείο αναφοράς για την αρχαιολογία των Κυκλάδων.

Αναλυτικά, η τοποθέτησή του 

Το πιο πρόσφατο διαμάντι στο στέμμα της Σαντορίνης, το ανακαινισμένο και εκσυγχρονισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας άνοιξε τις πύλες του για το κοινό. Οι εργασίες αναβάθμισής του με τις σύγχρονες κτηριολογικές μουσειακές προδιαγραφές συνδυάστηκαν με την ανάδειξη του εμπνευσμένου μοντερνιστικού σχεδιασμού του κτηρίου, όταν οικοδομήθηκε, αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1956, από τον αρχιτέκτονα Κωνσταντινο Δεκαβάλλα.

Από σήμερα, αυτό το Μουσείο θα είναι γνωστό ως το σπίτι της Κόρης της Θήρας. Το κολοσσικό αρχαϊκό άγαλμα, ένα από τα σπουδαιότερα έργα της αρχαίας ελληνικής πλαστικής, το ανέσκαψε ο αείμνηστος σαντορινιός αρχαιολόγος Χαράλαμπος Σιγάλας.

Εδώ εκτίθεται για πρώτη φορά, με την νέα, υπερσύγχρονη αντισεισμική της βάση, η οποία αναδεικνύει τις αρετές του μνημειακού γλυπτού και επιτρέπει στον θεατή να θαυμάσει απερίσπαστος το, σχεδόν ακέραιο, αριστούργημα απαλλαγμένο από τα μεταλλικά δεσμά στήριξής του.

Το απαιτητικό εγχείρημα που μόλις ολοκληρώσαμε αφιερώνεται στην μνήμη του Χαράλαμπου Σιγάλα. Όπως η νέα έκθεση με τις τοιχογραφίες στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, έτσι και η εμβληματική κόρη, αποτελούν, χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής, αυτοτελή λόγο να επισκεφθεί κανείς την Σαντορίνη.

Μετά τον διπλασιασμό της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας με τις θηραϊκές τοιχογραφίες πριν τέσσερα χρόνια, το άνοιγμα του Αρχαιολογικού Μουσείου με την Κόρη οδήγησε στον τριπλασιασμό των μουσειακών αρχαιολογικών εκθέσεων του νησιού. Η συγκεκριμένη ιστορική στιγμή για το νησί, συνδυάζεται με την περιοδική έκθεση Κυκλαδίτισσες.

Αυτή η συμπαραγωγή του Υπουργείο Πολιτισμού, δια της Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Ephorate of Antiquities of Cyclades, και του Museum of Cycladic Art αποτελεί την μεγαλύτερη παγκυκλαδική έκθεση που έχει ποτέ οργανωθεί για το αρχιπέλαγος, αλλά και την μεγαλύτερη περιοδική έκθεση που έχει ποτέ φιλοξενηθεί στις Κυκλάδες. Με το διεθνών διαστάσεων εκθεσιακό γεγονός, συγκεντρώθηκαν στην Σαντορίνη ανεκτίμητα εκθέματα από όλα τα νησιά και όλες τις ιστορικές περιόδους για να πλαισιώσουν την μόνιμη εγκατάσταση της Κόρης της Θήρας στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

φωτο: Ανδράας Σαντρουζάνος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Κακολύρι: Το νέο μαρτυρικό χωριό της Ελλάδας, δικαίωση μνήμης και ιστορίας

Μετά από χρόνια αγώνων, το Κακολύρι Εύβοιας εντάσσεται επίσημα στο δίκτυο μαρτυρικών χωριών, τιμώντας τη θυσία των 30 εκτελεσθέντων κατοίκων στις 24 Μαΐου 1944.

Γιώργος Αγγελόπουλος στη Νάξο, στα «Palatia» της Αγίας Άννας για αξώτικες γεύσεις και ερυθρόλευκες στιγμές

Ο πρόεδρος του μπασκετικού Ολυμπιακού επιστρέφει για ακόμη ένα καλοκαίρι στο "νησί-φρούριο" των ερυθρόλευκων, μοιράζοντας χαμόγελα και φωτογραφίες με φίλους και οπαδούς.

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου καλωσορίζει τον 18χρονο Γιάννη Νικολάου!

Ο νεαρός αθλητής ύψους 2,02 μ. ενισχύει τη ρακέτα της ομάδας – Προέρχεται από την ΑΕΚ με εμπειρία στη Stoiximan GBL.

Αιγαίο: Εκτακτα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 αύριο Τετάρτη (13/08)

Έκτακτα δρομολόγια HIGHSPEED 3 & 4 στις 13 Αυγούστου μετά την άρση απαγορευτικού - Αναλυτικά οι ώρες αναχώρησης και άφιξης για την εξυπηρέτηση των νησιών

Β. Κικίλιας: 103 έργα για το νερό σε απομακρυσμένα και μικρά νησιά

Το Υπουργείο Ναυτιλίας ενισχύει την υδροδότηση 61 νησιωτικών δήμων με έργα αφαλάτωσης και τεχνική υποστήριξη

Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου: Καμπανάκι για τα τροχαία στο νησί

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου καλεί σε υπευθυνότητα, πρόληψη και αιμοδοσία για την προστασία της ανθρώπινης ζωής

Νάξος – Τα παλαιά πιάνα κελαηδούν ξανά, Ρεσιτάλ πιάνου και τραγουδιού στο Πολιτιστικό Κέντρο

Μια βραδιά γεμάτη μουσική και τέχνη στο Κάστρο της Χώρας Νάξου, με είσοδο ελεύθερη. (πρόγραμμα)

Το «μυστικό» πίσω από τον ήχο της θάλασσας στα κοχύλια

Οι επιστήμονες εξηγούν γιατί αυτό που ακούμε δεν είναι ο ωκεανός, αλλά ενισχυμένοι ήχοι του περιβάλλοντος

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Attica Group: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια της Παρασκευής 8/8 λόγω απαγορευτικού απόπλου

Ανακοινώθηκε η αναστολή σημαντικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς και από τις Κυκλάδες – Σε αναμονή νεότερων οδηγιών οι επιβάτες.

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες