Σε έναν τόπο όπου η παράδοση δε χάνεται, απλώς βρίσκει νέους τρόπους να λέγεται, να γράφεται και –γιατί όχι– να μαγειρεύεται, η Μαριέττα Γαλάνη αποτελεί μια από τις πιο ξεχωριστές φωνές που έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στο NaxosPress.
Σε κάθε της ανάρτηση, η Μαριέττα δεν μοιράζεται μόνο αναλογίες και τρόπους. Μοιράζεται παράδοση, καθημερινότητα, συναισθήματα. Συνδυάζει ταπεινά υλικά με γλωσσικές αποχρώσεις, φέρνει στο φως ξεχασμένες λέξεις όπως “σόβολες” και αναδεικνύει τη μαγεία του “φαμελίστικου” φαγητού που ενώνει.
Σήμερα, μέσα από το NaxosPress, μοιράζεται “Το ωραιότερο φτιαστό του καλοκαιριού” – μια συνταγή τόσο απλή, όσο και βαθιά ριζωμένη στη ναξιώτικη καθημερινότητα. Ένα πιάτο που κάποτε γεννιόταν ακόμα και από τα περισσεύματα της προηγούμενης μέρας, αλλά που όταν το μαγειρεύεις με μεράκι και γνώση, σε αγκαλιάζει με γεύση και αναμνήσεις.
Το ωραιότερο φτιαστό του καλοκαιριού
Τι χρειαζόμαστε:
-
5 μελιτζάνες χοντροκομμένες
-
4 κολοκύθια χοντροκομμένα
-
6 πατάτες κομμένες «σόβολες» (βολικά κομμάτια – όχι άτσαλα)
-
4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
-
6 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
-
2 τουρκάκια αλατοπίπερο
-
4 ντομάτες ψιλικομμένες
-
4 κουταλιές σούπας πελτέ
-
βασιλικό φρέσκο
-
λίγη ζάχαρη
-
θυμάρι φρέσκο
-
2 νεμποταράκια (περίπου 100γρ) μπόλικο ελαιόλαδο
-
1 ποτηράκι μπρούσκο κρασί
-
Κατσαρόλα με χοντρό πάτο
Πώς το φτιάχνουμε:
# Ρίχνουμε όλα τα υλικά με τα μπαχάρια και τα μυρωδικά στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 5 λεπτά.
# Έπειτα ρίχνουμε τη ντομάτα, τον πελτέ και το κρασί, αφήνοντάς το στη φωτιά για άλλα 4 λεπτά.
# Προσθέτουμε 4 ποτήρια νεράκι και σιγομαγειρεύουμε για 25–30 λεπτά, μέχρι να μελώσει.
# Δεν ανακατεύουμε άλλο – το φαγητό πρέπει να δέσει μόνο του, να «αγκαλιάσει» τις γεύσεις του αργά και με σεβασμό.
Το φτιαστό της Μαριέττας δεν είναι απλώς ένα πιάτο. Είναι υπενθύμιση πως η παράδοση δεν είναι για να τη βάζεις στο ράφι, αλλά για να την τρως με την οικογένειά σου, να την μυρίζεις στον αέρα του μεσημεριού, να την ξαναγράφεις – και να τη θυμάσαι.
Ευχαριστούμε, Μαριέττα, που συνεχίζεις να μας ταΐζεις ιστορία (φωτογραφίες από τον Frank Kotsos)