Το Τυροκομείο Πιτταρά δεν είναι απλώς μια τυροκομική μονάδα στις Μέλανες της Νάξου. Είναι η επιτομή της σύγχρονης, βιώσιμης κτηνοτροφίας με ρίζες στην παράδοση και βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.
Από μια οικογενειακή ανάγκη ξεκίνησε αυτή η διαδρομή πριν από μισό αιώνα, όταν ο Μανώλης Πιτταράς αγόρασε (αρχές δεκαετίας του 70) μια μοσχίδα για να έχουν τα παιδιά του γάλα. Από τότε μέχρι σήμερα, η επιχείρηση εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη μονάδα αγελαδινού γάλακτος στο Αιγαίο και σε έναν από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της γεύσης και της ποιότητας των Κυκλάδων.
Η αυθεντική Νάξος «γράφει» μέσα σε κάθε κομμάτι γραβιέρας Πιτταρά. Με πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής — από την καλλιέργεια των ζωοτροφών στα οικογενειακά χωράφια, έως την τυροκόμηση — η οικογένεια Πιτταρά εγγυάται 100% έλεγχο της ποιότητας, χωρίς γενετικά τροποποιημένες ουσίες, χωρίς εκπτώσεις στη γεύση και στη φιλοσοφία της παράδοσης.
Η πολυβραβευμένη γραβιέρα 12μηνης ωρίμανσης Π.Ο.Π. έφτασε να θεωρείται «η ελληνική Παρμεζάνα», αποσπώντας το Πλατινένιο Βραβείο στα Excellent Taste Awards 2025, αλλά και τον τίτλο “καλύτερο ελληνικό τυρί” στα World Cheese Awards.
Μαζί της βραβεύτηκαν επίσης το κεφαλοτύρι 12μηνης ωρίμανσης, η μυζήθρα γλυκιά, το ξινοτύρι και η νέα είσοδος της σειράς: το Ανθότυρο Νάξου, που ξεχώρισε από την πρώτη του εμφάνιση με χρυσή διάκριση.
Και όλα αυτά, όχι σε κάποια απρόσωπη μονάδα, αλλά σε έναν τόπο όπου η φροντίδα των ζώων, η αγάπη για τη γη και η ευθύνη προς τον καταναλωτή είναι αξίες καθημερινές.
Στην πολυβραβευµένη γκάµα τυριών του Τυροκοµείου Πιτταρά ανήκουν η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ Πιτταρά, ένα από τα λίγα ΠΟΠ ελληνικά τυριά που φτιάχνονται µόνο από αγελαδινό γάλα και γεµίζει το στόµα µε βουτυρένια αρώµατα, η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ Πιτταρά 12Μηνης Ωρίµανσης, µε γεύση και χαρακτήρα που θα ζήλευε η καλύτερη Παρµεζάνα.
Και συνεχίζουμε: το Κεφαλοτύρι Νάξου Πιτταρά 12Μηνης Ωρίµανσης, προϊόν µε συνταγή που έρχεται από την προηγούµενη χιλιετία µε έντονη και πικάντικη γεύση, η Γραβιέρα Πιτταρά σε Μπαστούνι, το Σκληρό Τυρί Σαγανάκι Πιτταρά (σκέτο και µε γεύσεις: Μπούκοβο, Σκόρδο, Βασιλικό, Ρίγανη, Πιπέρι, Θυµάρι).
Αλλά και το Ξινοτύρι Φρέσκο Νάξου Πιτταρά, ένα τυρί που φτιάχνεται από πάντα στις Κυκλάδες γνωστό ως Ξινοµυζήθρα, το Ξινότυρο Νάξου Πιτταρά και η Μυζήθρα Γλυκιά Νάξου Πιτταρά.
Παράλληλα η επιχείρηση συµµετέχει στο δίκτυο της Aegean Cuisine για τα προϊόντα Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, Γραβιέρα Πιτταρά σε Μπαστούνι, Μυζήθρα Γλυκιά Νάξου, Κεφαλοτύρι Νάξου Πιτταρά 12µηνης ωρίµανσης και Ξινοτύρι Φρέσκο Νάξου.
Από τις Μέλανες της Νάξου, το Τυροκομείο Πιτταρά παράγει όχι μόνο εξαιρετικά προϊόντα, αλλά και έναν τρόπο ζωής που συνδυάζει την οικογενειακή συνέχεια, τον σεβασμό στο περιβάλλον και την αγνή γεύση της Νάξου.
Με πληροφορίες από τη σελίδα tyrokomos.gr