Κυριακή, 15 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΚουφονήσι - Εκδήλωση: Η Κέρος και το Δασκαλιό στο φως της τιμής...

Κουφονήσι – Εκδήλωση: Η Κέρος και το Δασκαλιό στο φως της τιμής και της επιστήμης

|

Με αφορμή την ιδιαίτερης σημασίας εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Ιουνίου στο Κουφονήσι, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Βασίλης Φλεριανός, ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα προσωπική τοποθέτηση για το έργο των Dr Michael Boyd και του αείμνηστου Λόρδου Colin Renfrew στην Κέρο και το Δασκαλιό, αλλά και για τη συμβολή του ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ στην προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιωτικού Αιγαίου.

Η εκδήλωση, υπό την αιγίδα του Δήμου, ανέδειξε τη σημασία της διεθνούς αρχαιολογικής συνεργασίας και έφερε στο προσκήνιο τη σύνδεση των Κυκλάδων με τα πρώιμα δίκτυα εμπορίου και μεταλλουργίας της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου.

Ακολουθεί αυτούσια η ανάρτηση του Αντιδημάρχου: 

“Την Τετάρτη είχα την τιμή να παρευρεθώ στην τελετή αναγόρευσης του Dr Michael Boyd σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, καθώς και στην εκδήλωση τιμής για τον αείμνηστο Λόρδο Colin Renfrew of Kaimsthorn.

Ο Dr Boyd και η ερευνητική ομάδα του Cambridge Keros Project ανέσκαψαν το Δασκαλιό και το σημείο αποθέσεων στην Κέρο, φέρνοντας στο φως εξαιρετικά αρχαιολογικά ευρήματα: περίτεχνα σκαλοπάτια, προηγμένα δίκτυα αποστράγγισης και εργαστήρια μεταλλουργίας της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου.

Η ανακάλυψη χυτηρίων χαλκού, σε συνδυασμό με την παρουσία εισαγόμενων υλικών — όπως μάρμαρο από τη Νάξο, οψιδιανό από τη Μήλο και μέταλλα από τις Δυτικές Κυκλάδες ή την Αττική — αποκαλύπτει ένα εντυπωσιακό πυκνό και δυναμικό δίκτυο εμπορικών σχέσεων στο αρχαίο Αιγαίο.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Δημήτρης Λιανός, ο Αντιδήμαρχος Κουφονησίου κ. Αντώνης Κωβαίος και η Πρόεδρος της Κοινότητας Κουφονησίου κα Κατερίνα Πρασίνου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση των πιο πρόσφατων ευρημάτων, από την τελευταία φάση των ανασκαφών, που πραγματοποιήθηκαν υπό τη διεύθυνση του Dr Boyd σε συνεργασία με τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Δημήτρη Αθανασούλη και την αρχαιολόγο κα Εύη Μαργαρίτη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκε και η δημοσιογράφος κα Αντριάνα Παρασκευοπούλου για το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Το αίνιγμα της Κέρου», χάρη στο οποίο η Κέρος έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό.

Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε μια ουσιαστική υπενθύμιση της αξίας της επιστημονικής έρευνας, της διεθνούς συνεργασίας και της ευθύνης μας να αναδεικνύουμε και να προστατεύουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Ως τοπική κοινωνία, αισθανόμαστε βαθιά ευγνωμοσύνη προς όλους όσοι συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια: τον αείμνηστο Λόρδο Colin Renfrew of Kaimsthornστον πρωτεργάτη των ερευνών, τον Dr Boyd για τις εμπνευσμένες παρουσιάσεις και την αφοσίωσή του στην Κέρο, στην ΕΡΤ και στην κα Παρασκευοπούλου για το ντοκιμαντέρ που έφερε στο ευρύ κοινό την άγνωστη αυτή πτυχή του Αιγαίου, καθώς και όσους συμμετείχαν ή βοήθησαν στις ανασκαφές”.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κέρος: Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τίμησε δύο σπουδαίους αρχαιολόγους

Σε μια συγκινητική τελετή στο Κουφονήσι, τιμήθηκαν ο αείμνηστος Lord Colin Renfrew και ο Dr Michael Boyd για τη σπουδαία αρχαιολογική τους προσφορά στην Κέρο και το Δασκαλιό – Τιμητική διάκριση και στην ΕΡΤ για το ντοκιμαντέρ «Το αίνιγμα της Κέρου».

Με Οδηγό το Διαβήτη: 1.120 ραντεβού ζωής στα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων

Η επετειακή 10η εκστρατεία δωρεάν εξετάσεων και ενημέρωσης χάρισε πρόληψη, ελπίδα και ανθρώπινη φροντίδα σε Κύθνο, Σίφνο, Μήλο, Κίμωλο και Σέριφο

Αμοργός: Όταν οι χοροί κρατούν τη μνήμη ζωντανή, “Μουσικοχορευτικά Μονοπάτια 2025”

Μια μοναδική βραδιά στην Αιγιάλη που συνδέει γενιές, ήθη και μουσικές από τα μονοπάτια του Αιγαίου μέχρι την Κρήτη.

Σαντορίνη: 33 χρόνια ανιδιοτελούς προσφοράς αίματος

Η Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη με βαθιά ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους που σώζουν ζωές

Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής 2025: Διήμερο μουσικών εκδηλώσεων με επίκεντρο το Χαλκί

Διήμερο μουσικών εκδηλώσεων στις 21 και 22 Ιουνίου στο Χαλκί, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής 2025, με καλλιτέχνες από τη Νάξο και την Αθήνα

Η Κόρη της Θήρας επιστρέφει στο φως: Μια νέα εποχή για το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαντορίνης

Από τις στάχτες του χρόνου στην καρδιά της καλντέρας – Τα εγκαίνια της 20ής Ιουνίου σηματοδοτούν την επανέναρξη ενός μουσείου-κόσμημα και την αποκάλυψη μιας μοναδικής Κυκλαδίτισσας

2ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου: Αποχαιρέτησε τη σχολική χρονιά με μια εκδήλωση που έκλεψε τις εντυπώσεις! (video)

Μια ξεχωριστή γιορτή στον αύλειο χώρο του σχολείου έκλεισε το εκπαιδευτικό έτος 2024-2025 με συγκίνηση, χαμόγελα και παρατεταμένο χειροκρότημα.

Ποιες είναι οι 10 πιο σεισμογενείς χώρες στον κόσμο – Tι είναι το «Δακτυλίδι της Φωτιάς»

Από την Ιαπωνία μέχρι το Μεξικό, ποιες χώρες αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο σεισμικό κίνδυνο και πώς προετοιμάζονται οι πολίτες τους

Αεροπορικές πτήσεις: Υποτονική εκκίνηση για τον τουρισμό στη Σαντορίνη

Πτώση 21% στις αφίξεις στη Σαντορίνη, σταθεροποιητική εικόνα στη Μύκονο και ανοδική πορεία για Κέρκυρα, Χανιά και Ρόδο. Οι πρώτες ενδείξεις της σεζόν.

Επανάσταση στο ωράριο: Όταν η εργασία γίνεται υπόθεση εμπιστοσύνης

Η Lumen από την Ουαλία εφαρμόζει μοντέλο απόλυτης ευελιξίας, βασισμένο στην εμπιστοσύνη και στους στόχους

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Νάξος – “Emerald Azzurra”: Η πολυτέλεια “έδεσε” στο νησί των Κυκλάδων

Με 110 μέτρα μήκος και 50 πολυτελείς καμπίνες, το υπερσύγχρονο "Emerald Azzurra" πραγματοποιεί μία ακόμη επταήμερη κρουαζιέρα στο Αιγαίο και φέρνει τη Νάξο στο χάρτη των VIP προορισμών

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Τραγωδία στην Πάρο: Συνελήφθησαν οι γονείς βρέφους 5 μηνών που έχασε τη ζωή του

Υπόθεση θανάτου βρέφους συγκλονίζει την Πάρο – Σε εξέλιξη η έρευνα των Αρχών για τις συνθήκες του περιστατικού και τις ευθύνες των γονέων.

Ο Κύκλωπας της Ηρακλειάς… διαβάζει Ομήρου Οδύσσεια

Στην καρδιά των Μικρών Κυκλάδων, ένας μονόφθαλμος ήρωας του μύθου επανέρχεται με μαγιό και βιβλίο — γιατί και οι Κύκλωπες έχουν δικαίωμα στη δεύτερη ανάγνωση.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος μεθαύριο Παρασκευή 13 Ιουνίου, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Προγραμματισμένες εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ από τις 09:30 έως τις 12:30 – Προειδοποίηση για πρόωρη επαναφορά ρεύματος

Συρματοπλέγματα στον Λυώνα και η επικείμενη (14/06) επίσκεψη Μενδώνη στη Νάξο

Κάτοικοι καταγγέλλουν αυθαίρετη περίφραξη αιγιαλού και προσβολή ιστορικού μνημείου – Σιωπή από τις Αρχές εν αναμονή της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού