Δευτέρα, 18 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΔ. Αθανασούλης: "Δεν είναι απομάκρυνση, είναι προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς" (video)

Δ. Αθανασούλης: “Δεν είναι απομάκρυνση, είναι προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς” (video)

|

Στο επίκεντρο της τοπικής επικαιρότητας έχει βρεθεί η συζήτηση για τη μεταφορά των Κούρων του Φλεριού, των εντυπωσιακών κολοσσικών αγαλμάτων της αρχαϊκής περιόδου που βρίσκονται στο αρχαίο λατομείο των Μελάνων Νάξου.

Ο κ Δημήτρης Αθανασούλης, προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, απαντώντας στις αυξανόμενες φωνές ανησυχίας, διευκρίνισε με σαφήνεια ότι δεν πρόκειται να μετακινηθούν και οι δύο Κούροι, αλλά μόνο ο ένας, ο οποίος μάλιστα θα αντικατασταθεί με πιστό αντίγραφο, πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς σε ανάλογες περιπτώσεις.

«Ο κόσμος θα συνεχίσει να βλέπει αυτό που βλέπει και σήμερα. Στο Φλεριό θα υπάρχει αντίγραφο, όπως συμβαίνει με τις Καρυάτιδες και τους Λέοντες της Δήλου. Το αυθεντικό όμως θα σωθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εξηγώντας τη φιλοσοφία της απόφασης, ανέφερε ότι οι Κούροι δεν βρέθηκαν στα σημεία που λαξευτήκαν αλλά σε τυχαία σημεία εκεί που έσπασαν κατά την απόπειρα μεταφοράς τους. Αντίστοιχα παραδείγματα, όπως αυτό της Κόρης της Θήρας, ενισχύουν τη λογική της μεταφοράς για λόγους προστασίας. «Η κόρη της Θήρας, μολονότι βρέθηκε τελετουργικά τοποθετημένη, δεν έμεινε στο ύπαιθρο. Δεν χτίσαμε μουσείο στη Σελάδα, τη μεταφέραμε για λόγους προστασίας στο μουσείο, όπως επιβάλλουν οι διεθνείς πρακτικές», σημείωσε.

Η απόφαση έχει εγκριθεί ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), το οποίο αναγνώρισε την ανάγκη άμεσης προστασίας των μνημείων. Όπως επεσήμανε ο κ. Αθανασούλης, «υπέστημεν κριτική γιατί αργήσαμε να το κάνουμε». Η μελέτη που εγκρίθηκε, με τη σύμφωνη γνώμη και του κ. Λαμπρινουδάκη, προτείνει την απόσυρση των γλυπτών από την ύπαιθρο και την έκθεσή τους σε ασφαλές περιβάλλον.

Ο Κούρος που θα μεταφερθεί αναμένεται να τοποθετηθεί στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου, εντός της υπό κατασκευή «Νησίδας Μουσείων», σε ευθεία απόσταση μόλις 2,8 χιλιομέτρων από τη σημερινή του θέση,  διαδρομή που, όπως τόνισε, «διανύεται σε μισή ώρα με τα πόδια».

Πρόσθεσε επίσης, ότι όταν κάποιος δει τον έναν Κούρο στο μουσείο, θα θελήσει να αναζητήσει τον άλλο στον φυσικό του χώρο. Θα πάει στο Φλεριό, θα δει τα λατομεία, το περιβάλλον..

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η δημιουργία νέας υποδομής στο Φλεριό, για να στεγαστεί ο αυθεντικός Κούρος επιτόπου, θα αλλοίωνε ένα μοναδικό περιβάλλον, του οποίου η αξία είναι κατά βάση περιβαλλοντική και αρχαιολογική. Αντιθέτως, η μεταφορά στο μουσείο διασφαλίζει την προστασία, ενώ οι ειδικές τεχνικές και επιστημονικές μελέτες που ήδη δρομολογούνται, προβλέπουν αυστηρά πρωτόκολλα για την ασφαλή μετακίνηση και συντήρηση.

«Οι μελέτες που γίνονται είναι επιστημονικές. Η επιτόπου συντήρηση μειώνει τη ραγδαία φθορά την οποία υφίστανται τα αγάλματα. Ο Κούρος δεν θα πάει σε άλλο νησί, θα μείνει στη Νάξο. Άρα δεν μπορώ να φανταστώ ένα Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου να μην θέλει να προστατευτούν τα μνημεία του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο…», δήλωσε με έμφαση.

Ο κ. Αθανασούλης επανέλαβε ότι η μετακίνηση ακολουθεί διεθνή πρότυπα και πρόσθεσε ότι όταν οι πολίτες ενημερωθούν επαρκώς, θα κατανοήσουν την ουσία της απόφασης, η οποία δεν είναι απομάκρυνση, αλλά προστασία ενός πολύτιμου στοιχείου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Δήλωσε επίσης ότι είναι διαθέσιμος για συνομιλία με την τοπική κοινωνία.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στις Κυκλάδες. Ανάμεσα σε αυτά, τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας στις 20 Ιουνίου, η επιστροφή και μόνιμη έκθεση της Αρχαϊκής Κόρης στη θέση της, καθώς και η μεταφορά της μεγάλης έκθεσης «Κυκλαδίτισσες» στη Σαντορίνη – η σημαντικότερη πανκυκλαδική έκθεση που έχει γίνει ποτέ στο Αρχιπέλαγος.

Όσον αφορά τη «Νησίδα Μουσείων» στη Νάξο, ο κ. Αθανασούλης έκανε λόγο για ένα φιλόδοξο εγχείρημα με χρονοδιάγραμμα: το 2027 προγραμματίζονται τα εγκαίνια των δύο κτιρίων του Μουσείου Κυκλαδικού Πολιτισμού και το 2028 του Μουσείου Ναξιακού Πολιτισμού. «Πρόκειται για ένα έργο που θα αλλάξει το status της Νάξου στον πολιτιστικό χάρτη της Επικράτειας», τόνισε.

Ο κ. Αθανασούλης παραχώρησε συνέντευξη στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3 και στην εκπομπή “Cyclades On Air”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Μάρκος Καφούρος στην Κύθνο για τον Δεκαπενταύγουστο και συναντήσεις με φορείς του νησιού

Θρησκευτικές εκδηλώσεις, επαφές με τη Δημοτική Αρχή και επισκέψεις σε τοπικές παραγωγικές μονάδες – Στο επίκεντρο τα θέματα ακτοπλοΐας, υγείας και πρωτογενούς τομέα.

Μίκης Θεοδωράκης: «Μια Θάλασσα Μουσικής» στην πλατεία Τριπόδων

Μουσικοχορευτική βραδιά αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη από τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Νέων Τριπόδων, στο πλαίσιο του Έτους Μίκη Θεοδωράκη.

Στήριξη στους εκπαιδευτικούς: Ο Δήμος Θήρας αναζητά ξανά στέγη για τους δασκάλους και καθηγητές

Για 3η χρονιά Δήμος, Ένωση Γονέων και ΕΛΜΕ Θήρας ενώνουν δυνάμεις ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς στη Σαντορίνη.

Συζητήθηκε στο ΣτΕ η αίτηση αναστολής για το «Πράσινο Σημείο» στη Νάουσα Πάρου

Ο Δήμος Πάρου υπερασπίστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το έργο που στοχεύει στη βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Πιστοποιήσεις καταλληλότητας για 8 παιδικές χαρές σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Με απευθείας ανάθεση σε εξειδικευμένη εταιρεία προχωρά ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων στη διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης των παιδικών χαρών σε Νάξο, Φιλώτι, Απείρανθο, Κουφονήσι και άλλες κοινότητες.

Γερασμένα και ανεπαρκή τα λιμάνια των νησιών, SOS από τους πλοιάρχους, στο επίκεντρο το λιμάνι της Νάξου

Κατασκευασμένα πριν από 40-50 χρόνια, τα περισσότερα λιμάνια αδυνατούν να καλύψουν τις σημερινές τουριστικές ανάγκες – Σοβαρά προβλήματα σε Νάξο, Πάρο, Τήνο, Λέρο και Σαντορίνη.

Η Solana ανακάμπτει δυναμικά! Τελευταία ανάλυση αγοράς και ευκαιρίες εξόρυξης cloud υψηλής απόδοσης

Λόγω της συνολικής ανάκαμψης της αγοράς και της αυξημένης δραστηριότητας στο on-chain οικοσύστημα, η τιμή του SOL αυξήθηκε κατά 12% σε μόλις μία εβδομάδα, πλησιάζοντας σταθερά το ιστορικό υψηλό του

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι

Μεγάλη τουριστική επένδυση στις Κολυμπήθρες Πάρου από την ΕΚΤΕΡ

Πεντάστερο ξενοδοχείο, τουριστικές κατοικίες και glamping σε έκταση 328 στρεμμάτων – Επένδυση 53 εκατ. ευρώ με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μεγάλη επιτυχία το 2ο HELI PARTY στη Σίφνο, δράση για καλό σκοπό (αεροδιακομιδές) – δείτε video

Μεγάλη επιτυχία το 2ο HELI PARTY στη Σίφνο – 1300 άτομα στηρίζουν τον ιερό σκοπό (δείτε video)

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Νάξος – Κεραμωτή: Μια βραδιά μνήμης και συγκίνησης για την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη (photos)

Ο Σύλλογος Κεραμιωτών Νάξου τίμησε την αξεπέραστη φωνή της νησιώτικης μουσικής με μια εκδήλωση γεμάτη ήχους, αναμνήσεις και αγάπη

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Νάξος – Μενδώνη για Πορτάρα: “θα τοποθετηθεί νέα περίφραξη και θα μπουν κάμερες ασφαλείας”

Περιστατικά βανδαλισμών και έλλειψης σεβασμού σε μνημεία φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για παιδεία, ευαισθητοποίηση και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.