Πέμπτη, 3 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνή"Θαλάσσια Πάρκα": Αρχή από Νότιες Κυκλάδες αλλά με το βλέμμα στην Αγκυρα

“Θαλάσσια Πάρκα”: Αρχή από Νότιες Κυκλάδες αλλά με το βλέμμα στην Αγκυρα

|

Με προσεκτικά βήματα ανοίγει η Αθήνα τον φάκελο των εθνικών θαλάσσιων πάρκων. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε τη δημιουργία δύο πάρκων σε Ιόνιο και νότιες ΚυκλάδεςΣύμφωνα με πληροφορίες, κρίσιμη είναι η οριοθέτηση μεταξύ Ανάφης και ανατολικά της Αμοργού  που θα καταδείξει και τις προθέσεις της  Τουρκίας. Πριν το τέλος του μήνα αναμένεται η δημοσιοποίηση των χαρτών, ενώ η Αγκυρα τηρεί στάση αναμονής για περισσότερα στοιχεία.

Οι ανακοινώσεις που έγιναν από τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της ομιλίας του στην παγκόσμια διάσκεψη για τους ωκεανούς κατέδειξαν ότι υπάρχει μια διαφοροποίηση όσον αφορά το νέο θαλάσσιο πάρκο του Αιγαίου σε σχέση με σχέδια που είχαν δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, φρόντισε να επισημάνει στην ομιλία του ότι τα δύο πάρκα ανακοινώνονται «σε πρώτη φάση, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα».

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας δημιουργίας των εθνικών θαλάσσιων πάρκων κλείνει μια εκκρεμότητα αρκετών μηνών. Η ελληνική πλευρά δρομολόγησε τις σχετικές κινήσεις πριν από περίπου ένα χρόνο, γνωστοποιώντας την πρόθεσή της να προχωρήσει στην ανακήρυξη των θαλάσσιων πάρκων. Υπήρξε άμεση αντίδραση της Τουρκίας, η οποία με βάση τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε νησίδες και βραχονησίδες.

Βεβαίως σε πρώτη φάση, καθώς το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο αφορά την περιοχή των νότιων Κυκλάδων, δεν αναμένεται ότι θα προκύψει κάποιο ζήτημα. Εκτιμάται ότι η τουρκική αντίδραση θα επικεντρωνόταν στην περιοχή των Δωδεκανήσων, η οποία σύμφωνα με κάποιες προτάσεις που είχαν δημοσιοποιηθεί θα μπορούσε να αποτελεί μέρος του σχεδιασμού για τα θαλάσσια πάρκα, με ένταξη σε αυτά αρκετών βραχονησίδων που θεωρούνται κρίσιμες για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προστασία της άγριας ζωής. Φαίνεται ότι εκείνη η περιοχή και οι βραχονησίδες θα συμπεριληφθούν στον μελλοντικό σχεδιασμό.

Το επόμενο βήμα όσον αφορά τα εθνικά θαλάσσια πάρκα είναι η ανάρτηση των μελετών σε δημόσια διαβούλευση, οπότε και θα γίνει η επίσημη παρουσίαση των χαρτών με τις εκτάσεις που καταλαμβάνουν. Και εκεί θα διαπιστωθεί εάν υπάρχει από την τουρκική πλευρά διάθεση για αμφισβήτηση και σύγκρουση.

Ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε, πάντως, από τη Νίκαια να διαμηνύσει το πλαίσιο εντός του οποίου κινείται η Αθήνα και το πλαίσιο εντός του οποίου αντιλαμβάνεται οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα: «Για την προστασία και την ασφάλεια των ωκεανών και των θαλασσών μας, τα νομικά πλαίσια είναι απαραίτητα. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) είναι το μοναδικό διεθνές πλαίσιο που διαθέτουμε για τον θαλάσσιο τομέα και μια σταθερή βάση για την παγκόσμια διακυβέρνηση στη θάλασσα, η διαρκής σημασία της οποίας επιβεβαιώνεται σήμερα με τη συμφωνία BBNJ, την τρίτη συμφωνία εφαρμογής της», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, στο πλαίσιο της διάσκεψης για τα έργα και τις επενδύσεις συνδεσιμότητας στη Μεσόγειο, που οργάνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν παράλληλα με τη διάσκεψη για τους ωκεανούς, και στο θέμα του καλωδίου ηλεκτρικής σύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ (GSI), το οποίο χαρακτήρισε «ζωτικό κρίκο της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας», ενώ επισήμανε ότι είναι και στρατηγικής σημασίας για τον επιπλέον λόγο ότι εμπλέκονται ευρωπαϊκές εταιρείες στην ανάπτυξή του.

Η ελληνική πλευρά προχωρεί με προσεκτικά βήματα στα ανοιχτά ζητήματα, καθώς παράλληλα εξελίσσεται η διαδικασία ελληνοτουρκικής προσέγγισης, με απώτερο στόχο τη συμφωνία ημερομηνίας για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, που θα γίνουν στην Αγκυρα. Αύριο και μεθαύριο θα πραγματοποιηθούν στην τουρκική πρωτεύουσα οι συναντήσεις για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα. Είναι πιθανόν οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, στις 24-25 Ιουνίου.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Καθημερινή” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

AEGEAN 600: Ο διεθνής αγώνας ιστιοπλοΐας που κάνει το Αιγαίο παγκόσμια σκηνή

Από τις 6 έως τις 12 Ιουλίου, η καρδιά της παγκόσμιας ιστιοπλοΐας χτυπά στην Ελλάδα – Ένας αγώνας 605 ναυτικών μιλίων ανάμεσα σε νησιά-σύμβολα του ελληνικού καλοκαιριού

Πορτογαλία: Νεκρός ο Ντιόγκο Ζότα – άσος της Λίβερπουλ – σε τροχαίο, είχε παντρευτεί πριν 10 μέρες

Τραγική ειρωνεία για τον αστέρα της Λίβερπουλ και της Εθνικής Πορτογαλίας, που σκοτώθηκε σε δυστύχημα με Λαμποργκίνι στην Ισπανία – Είχε παντρευτεί πριν από 10 ημέρες και αφήνει πίσω του τρία παιδιά

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Η Πάρος στο προσκήνιο μέσα από το «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» (video)

Από τη Χρυσή Ακτή μέχρι τις Λεύκες, από τα καΐκια των ψαράδων ως τα τραμπολίνα και τα τυροκομεία, η Πάρος αποκαλύπτει το πολύπλευρο πρόσωπό της μέσα από την κάμερα του «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»

Ο Γιώργος Χατζημάρκος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η νησιωτικότητα ως πρότυπο ευρωπαϊκής πολιτικής

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου αναδεικνύει τις πρωτοποριακές νησιωτικές πολιτικές σε διεθνές βήμα, ζητώντας από την Ε.Ε. όχι εξαιρέσεις αλλά ευκαιρίες και στοχευμένη στήριξη για τα νησιά της Ευρώπης.

Τουρισμός στα ύψη, ξενοδοχεία σε πώληση: Διπλή εικόνα πίσω από τα ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού (πίνακας)

Παρά τα ιστορικά ρεκόρ επισκεπτών και εσόδων, εκατοντάδες ξενοδοχεία και καταλύματα σε όλη την Ελλάδα πωλούνται ή οδηγούνται σε πλειστηριασμό — Ανησυχητική τάση για την «καρδιά» της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Σαφές “όχι” στη μεταφορά των Κούρων λέει ο Σύλλογος Μελάνων “Κούρος ο Έλληνας”

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στις δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού για τη μεταφορά των Κούρων στο νέο μουσείο – “Η αποκοπή τους είναι ιστορική ασέβεια”

Βαγγ. Κατσαράς: «Η συνταγή της επιτυχίας είναι η φιλοξενία που υπάρχει μέσα μας» (video)

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Νάξου και Μικρών Κυκλάδων μιλά για την εξαιρετική πορεία της σεζόν, τις προκλήσεις και τις παρεμβάσεις σε υποδομές, ύδρευση, λιμάνι και ποιότητα ζωής

Νάξος – ΑΠΑΣ: Ο Γιάννης Σαρρής στα Φανάρια Νάξου!

Με σημαντικές εμπειρίες και αξιόλογες επιδόσεις, ο 20χρονος γκαρντ ενισχύει το ρόστερ του ΑΠ.Α.Σ. Νάξου «Τα Φανάρια» ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Πάρος: Το ήσυχο πρόσωπο των Κυκλάδων γοητεύει Βρετανούς και Αμερικανούς ταξιδιώτες

Express και Culture Trip αποθεώνουν την αυθεντική πλευρά του νησιού – Μακριά από τον μαζικό τουρισμό, κοντά στην ουσία του καλοκαιριού

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.

BLUE STAR 1: Με καθυστέρηση και αλλαγές το αποψινό δρομολόγιο, χωρίς προσέγγιση στην Ανάφη

Λόγω του απαγορευτικού απόπλου, το πλοίο αναχωρεί τελικά στις 22:00 από Πειραιά, με τροποποιημένες ώρες άφιξης και χωρίς στάση στην Ανάφη

Fast Ferries: Λόγω καιρικών συνθηκών “δεμένα” αύριο τα πλοία…

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες καθηλώνουν τα πλοία της Fast Ferries και το ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ – Αναλυτικά τα ακυρωμένα δρομολόγια για την Κυριακή 29 Ιουνίου

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)