Παρασκευή, 13 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΣυρματοπλέγματα στον Λυώνα και η επικείμενη (14/06) επίσκεψη Μενδώνη στη Νάξο

Συρματοπλέγματα στον Λυώνα και η επικείμενη (14/06) επίσκεψη Μενδώνη στη Νάξο

|

Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε μεγάλη μερίδα κατοίκων της Νάξου η αιφνιδιαστική τοποθέτηση συρματοπλέγματος στον βορινό ορμίσκο του Λυώνα, σε σημείο που ανήκει στον αιγιαλό – έναν από τους πιο πολύτιμους φυσικούς και δημόσιους χώρους του νησιού.

Η απόφαση αποδίδεται σε εντολή της Κτηματικής Υπηρεσίας Πειραιά – Νήσων και Δυτικής Αττικής, η οποία όμως φαίνεται να μην έχει τα μέσα για επιτόπιο έλεγχο και ζήτησε την αυτοψία… από τον ίδιο τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Δηλαδή, από τον φορέα που εμπλέκεται άμεσα στη συγκεκριμένη ενέργεια, κατά τις καταγγελίες.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό, καθώς ούτε η αυτοψία έχει πραγματοποιηθεί, ούτε έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση προς τους κατοίκους ή την κοινότητα Κορώνου.

Παράλληλα, υπάρχει και δεύτερη διάσταση στο θέμα: το παλαιό κτίριο ζύγισης και φόρτωσης της σμύριδας, που γειτνιάζει με την περιοχή όπου τοποθετήθηκε το συρματόπλεγμα, είναι κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1989. Σύμφωνα με την Κοινότητα Κορώνου, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού ενημέρωσε προφορικά πως η αυτοψία μετατίθεται για τα τέλη Ιουλίου, γεγονός που προκαλεί απορία, δεδομένης της σοβαρότητας της υπόθεσης.

Το κλίμα στο νησί είναι ιδιαίτερα φορτισμένο, και οι καταγγέλλοντες απευθύνουν ερωτήματα προς κάθε κατεύθυνση:

  • Είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο το κράτος προστατεύει τους κοινόχρηστους αιγιαλούς και τα διατηρητέα μνημεία;

  • Γιατί δεν υπάρχει κινητοποίηση από τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές;

  • Ποια είναι η στάση των Υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών;

Όλα αυτά, συμβαίνουν λίγες μόλις ημέρες πριν την αναμενόμενη επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη στο νησί, το Σάββατο 14 Ιουνίου.

Οι κάτοικοι περιμένουν απαντήσεις – όχι καθυστερήσεις. Η φωνή του τόπου ζητά δικαίωση, σε ένα νησί που ξέρει να υπερασπίζεται την ιστορία και το περιβάλλον του.

Με πληροφορίες από τη σελίδα e-ota.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Έφυγε» η Κατερίνα Γιουλάκη, Το γλυκό πρόσωπο της ελληνικής κωμωδίας

H αγαπημένη ηθοποιός που χάρισε γέλιο και ζεστασιά σε γενιές θεατών έφυγε σε ηλικία 87 ετών – Η πορεία της στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Hellenic Seaways – Κρήτη: 50% έκπτωση στην επιστροφή με ταχύπλοα από/προς Νάξο και Κυκλάδες!

Από 13 Ιουνίου ξεκινά το νέο πακέτο προσφοράς για τα ταχύπλοα HIGHSPEED 3 & 4 – Ισχύει σε όλες τις θέσεις και για ΙΧ, με έκπτωση και στη μετάβαση για οικογένειες και γκρουπ.

Αμοργός: Πρόγραμμα δωρεάν φροντίδας για γαϊδούρια, άλογα και μουλάρια – 13 έως 15 Ιουνίου

Η Animal Action Hellas, με την υποστήριξη του Δήμου και της Animal Zone International, προσφέρει ιατρική, πεταλωτική και οδοντιατρική φροντίδα σε όλα τα ιπποειδή του νησιού – Δωρεάν μικροτσίπ για ασφάλεια και νομική κάλυψη.

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Αμοργός: Εκδήλωση Ενημέρωσης & Αποφοίτησης στο ΕΠΑ.Λ., ένα σχολείο που ανοίγει δρόμους

Το ΕΠΑ.Λ. Αμοργού προσκαλεί μαθητές, γονείς και αποφοίτους σε μια ξεχωριστή βραδιά με ενημέρωση για τις προοπτικές της επαγγελματικής εκπαίδευσης, παρουσίαση δράσεων και αποχαιρετισμό στους τελειόφοιτους.

Νάξος – Δημοτικό θεατρικό Εργαστήρι: Η Λυσιστράτη ντύνεται με ναξιώτικο φως

Η Λυσιστράτη ντύνεται με ναξιώτικο φως – Στο αρχαίο θέατρο Υρίων και στο Φιλώτι η φετινή παράσταση του Δημοτικού Θεατρικού Εργαστηρίου

Νάξος – Γλινάδο: Τα χτυποκάρδια της τελευταίας γιορτής, συγκίνηση και γέλιο στο Δημοτικό Σχολείο “Ιωάννης Βενιέρης”

Μια απολαυστική σχολική γιορτή με ατάκες από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, γεμάτη νοσταλγία, χειροκροτήματα και αποχαιρετισμούς με δάκρυα στα μάτια.

Η Τήνος αποκτά Κολυμβητήριο, ανακοίνωση του έργου παρουσία του Υπουργού Αθλητισμού και κορυφαίων Ολυμπιονικών

Την Τρίτη 17 Ιουνίου 2025, ο Ιωάννης Βρούτσης θα εξαγγείλει την κατασκευή του Κολυμβητηρίου Τήνου – Μια ιστορική στιγμή για τον αθλητισμό του νησιού, με την παρουσία σπουδαίων Ελλήνων αθλητών

ΠΝΑΙ: Έκτακτη οικονομική στήριξη στους γεωργούς των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου

Μέχρι 17 Ιουνίου 2025 η υποβολή αιτήσεων για το Μέτρο 23 – Ποιοι δικαιούνται ενίσχυση και με ποια ποσά

Γ. Καρνέζης: “Η μεταφορά των Κούρων δεν είναι αποκοπή από την Ιστορία, αλλά συνέχεια του Πολιτισμού”

Ανοιχτή τοποθέτηση για τη μεταφορά των Κούρων από το Φλεριό στο υπό κατασκευή Μουσείο της Χώρας Νάξου – «Ας μην αντιμετωπίζουμε την πολιτιστική διαχείριση με άκαμπτες θέσεις»

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – “Emerald Azzurra”: Η πολυτέλεια “έδεσε” στο νησί των Κυκλάδων

Με 110 μέτρα μήκος και 50 πολυτελείς καμπίνες, το υπερσύγχρονο "Emerald Azzurra" πραγματοποιεί μία ακόμη επταήμερη κρουαζιέρα στο Αιγαίο και φέρνει τη Νάξο στο χάρτη των VIP προορισμών

Μια ιστορική βραδιά: Οι Κονιτοπουλαίοι επανενώνονται στο Άλσος Βεΐκου

Στις 22 Ιουλίου, η οικογένεια-σύμβολο της νησιώτικης μουσικής ανεβαίνει ξανά στη σκηνή, σε μια γιορτή της παράδοσης και των ριζών μας

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

«Το Γλέντι»… αλλιώς! ONIRAMA & Νίκος Οικονομίδης ενώνουν κόσμο, βιολί και καλοκαίρι (video)

Η πιο feel-good διασκευή του καλοκαιριού είναι εδώ: Νησιώτικο βιολί, ηλεκτρική ενέργεια και ρυθμός που δεν κάθεται ποτέ

Τραγωδία στην Πάρο: Συνελήφθησαν οι γονείς βρέφους 5 μηνών που έχασε τη ζωή του

Υπόθεση θανάτου βρέφους συγκλονίζει την Πάρο – Σε εξέλιξη η έρευνα των Αρχών για τις συνθήκες του περιστατικού και τις ευθύνες των γονέων.

Νάξος – Σύλλογος Φιλωτιτών: Προσκύνημα στο Άγιον Όρος, μία πνευματική διαδρομή

Από το Φιλώτι στην «καρδιά» της Ορθοδοξίας – Ένα ταξίδι κατάνυξης και πνευματικής σύνδεσης με τις ιερές ρίζες της πίστης μας