Δευτέρα, 25 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδες6ο Περιφερειακό Συνέδριο ΠΟΞ στη Σαντορίνη: Ο τουρισμός σε σταυροδρόμι προκλήσεων και...

6ο Περιφερειακό Συνέδριο ΠΟΞ στη Σαντορίνη: Ο τουρισμός σε σταυροδρόμι προκλήσεων και στρατηγικών

|

Χρήσιμα στοιχεία και συμπεράσματα για τον ελληνικό τουρισμό αλλά και τον τουρισμό της Σαντορίνης που φιλοξένησε με επιτυχία και κερδίζοντας τις εντυπώσεις το 6ο Περιφερειακό Συνέδριο της Π.Ο.Ξ. , προέκυψαν κατα τις εργασίες του το απόγευμα της Τετάρτης 4 Ιουνίου στο Συνεδριακό Κέντρο Νομικού στα Φηρά της Σαντορίνης.

Το συνέδριο που συνδιοργάνωσε η Π.Ο.Ξ. με την Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός Τουρισμού ως εκπροσωπος του πρωθυπουργου Όλγα Κεφαλογιάννη.

Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους, πέραν των οικοδεσποτών του προέδρου της ΠΟΞ κ. Γιάννη Χατζή και του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης κ. Αντώνη Παγώνη, η Υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Παράσχης, ο πρόεδρος της AEGEAN Airlines κ. Ευτύχης Βασιλάκης, ο πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ (Costa Navarino, The Ilisian -πρώην Hilton της Αθήνας) Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, η αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Αγάπη Σμπώκου, η Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βασιλική Κουτσούκου, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών κ. Ευγένιος Βασιλικός, η γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Μαριάννα Νικολαϊδου, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) κ. Κωνσταντίνα Σβύνου, οι βουλευτές Κυκλάδων κ. Κατερίνα Μονογυιού, κ. Μάρκος Καφούρος και κ. Φίλιππος Φόρτωμας, η βουλευτής Λασιθίου και υπεύθυνη του Τομέα Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κυρία Κατερίνα Σπυριδάκη, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης, ο δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος, ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αντωνης Χαλαρης η έπαρχος Θήρας κ. Ιουλία Καραμολέγκου, το σύνολο του Δ.Σ της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, πρώην πρόεδροι της ΕΞ.Σ., μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.Ξ. , πρόεδροι Ενώσεων Ξενοδόχων απο όλη την Ελλάδα, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι του Δήμου Θήρας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εκπρόσωποι του Τύπου τοπικών και περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης καθώς και πλήθος επιχειρηματιών του τουρισμού από τη Σαντορίνη και τις Κυκλάδες.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τη σύσταση και λειτουργία του Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMMO) στη Σαντορίνη μεταξύ της Υπουργού Τουρισμού κ. Κεφαλογιάννη, του δημάρχου Θήρας κ. Ζώρζου και του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης κ. Παγώνη.

Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, από το βήμα του 6ου Περιφερειακού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) έστειλε μήνυμα ανθεκτικότητας, βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και συλλογικής στήριξης του νησιού σε μια απαιτητική χρονιά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αποφασιστικής αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων στον τουρισμό.

Η κ. Κεφαλογιάννη σημείωσε πως ο Ελληνικός τουρισμός, κατέγραψε δεύτερο διαδοχικό ρεκόρ το 2024 με 21,6 δις. ευρώ τουριστικές εισπράξεις και διψήφια ποσοστιαία αύξηση στις αφίξεις και στα έσοδα και κατά τους «πλάγιους» μήνες, δεν είναι απλώς ένα success story αλλά αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, επιμονής και προγραμματισμού, με επίκεντρο τον στρατηγικό στόχο του υπουργείου για μια ποιοτική και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, 12 μήνες τον χρόνο, σε όλη την χώρα.

Στάθηκε στις πολιτικές που υλοποιεί το υπουργείο με έμφαση στις υποδομές, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσω της τουριστικής κατάρτισης και εκπαίδευσης, την αναβάθμιση της ταξιδιωτικής εμπειρίας, αλλά και την προώθηση νομοθετικών παρεμβάσεων για στρατηγικούς στόχους και την ανάπτυξη της αγοράς.

Στο θέμα των υποδομών όμως εστίασαν άπαντες οι ομιλητές με τον πρόεδρο των ξενοδόχων του νησιού κ. Παγώνη να δηλώνει ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για παγκοσμίου φήμης νησιά όπως είναι η Σαντορίνη με αυτές τις υποδομές, θα πρέπει να επενδυθούν δημόσιοι πόροι για τον προορισμό. Το νησί λειτουργεί χωρίς σύγχρονο λιμένα, δεν έχει μαρίνα, έχει μηδενικές υποδομές στην υγεία, είναι υποστελεχωμένες οι υπηρεσίες, ενώ, την ίδια στιγμή, γίνεται λόγος για υπερτουρισμό– μία έννοια που τελικά έρχεται να καλύψει τα ζητήματα των υποδομών και τα μεγάλα προβλήματα σε αυτό το κομμάτι. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δεί έργα υποδομής που έχουν μείνει στα χαρτιά, για έναν στρατηγικό σχεδιασμό βιώσιμης ανάπτυξης για τον τόπο που ανακοινώθηκε το 2020 στην εποχή της πανδημίας και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει. Το 50% των ξενοδόχων του νησιού είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και δεν έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν- μιλάμε για ξενοδοχεία μικρών κατηγοριών που στερούνται του δικαιώματος στήριξης από τον αναπτυξιακό».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Χατζής έθεσε κι αυτός το θέμα των υποδομών που είναι απαραίτητες για την υποστήριξη και βιωσιμότητα του τουρισμού, αναφέροντας πως “ο τουρισμός παράγει εξαγώγιμη αξία. Το 2024, τα έσοδα από τον εισερχόμενο τουρισμό προσέγγισαν τα 22 δισ. ευρώ, με το ποσοστό απασχόλησης νέων κάτω των 30% στον κλάδο να φτάνει το 34%, έναντι μόλις 12% στο σύνολο της οικονομίας.”

Η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης εκφράζει την ικανοποίησή της για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του 6ου Περιφερειακού Συνεδρίου της Π.Ο.Ξ. στη Σαντορίνη που έδωσε την ευκαιρία σε εκπροσώπους της Πολιτείας και ανθρώπους του τουρισμού να ανταλλάξουν χρήσιμες απόψεις και να εξάγουν αποτελεσματικά συμπεράσματα, και ευχαριστεί θερμά όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή της και παρακολούθησαν το συνέδριο, αλλά και όσους δεν τα κατάφεραν να από κοντά, αλλά παρακολούθησαν τις εργασίες του σε ζωντανή μετάδοση από τον υπολογιστή τους.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Διακοπή σήματος της ΕΡΤ από τις 13 Αυγούστου – Χωρίς κρατικά κανάλια και ραδιόφωνα

Στο «σκοτάδι» η κεντρική Νάξος λόγω βλάβης στις κεραίες αναμετάδοσης στο όρος Ζας. Τα ιδιωτικά κανάλια εκπέμπουν κανονικά.

24ωρη απεργία ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 28 Αυγούστου – Συγκέντρωση στο Σύνταγμα και αλλαγές πτήσεων

Πανελλαδική απεργία στο Δημόσιο με αφορμή το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο. Στάση εργασίας από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας – Τι ανακοίνωσαν AEGEAN και Olympic Air.

Εκλογικός νόμος: Σενάρια αλλαγών στη Ν.Δ., ο πήχης, το μπόνους και οι …χαμένες έδρες

Παρά τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη, στο εσωτερικό της Ν.Δ. φουντώνει η συζήτηση για παρεμβάσεις στον εκλογικό νόμο και την αυτοδυναμία. (παραδείγματα)

Δωρεάν μετακινήσεις για ερασιτεχνικά σωματεία Αιγαίου & Ιονίου από το 2026, τι αναφέρει ο κος Βρούτσης

650 σωματεία και 35.000 αθλητές ωφελούνται από την απόφαση για δωρεάν ακτοπλοϊκές μετακινήσεις στα νησιά. - Το σχόλιο του κου Βρούτση

200 χρόνια «Ελπίς» – Σημαντικό αρχειακό έργο για το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

18.000 έγγραφα και εκατοντάδες φάκελοι ταξινομήθηκαν, φωτίζοντας την ιστορία της δημόσιας υγείας στη Σύρο και τις Κυκλάδες.

Η πατρίδα στην καρδιά – Το ταξίδι, η ξενιτιά και η επιστροφή (video)

Μια λογοτεχνική αφήγηση από την Στέλλα Νικολάκη για τον καημό της ξενιτιάς και τη γλυκιά ελπίδα της επιστροφής (video)

Νάξος: Αγνοείται η «Κανέλλα», έκκληση από τα μέλη του ταξιδιωτικού πρακτορείου Naxos Tours

Η αγαπημένη μασκότ της παραλίας λείπει εδώ και πέντε ημέρες – Πώς μπορείτε να βοηθήσετε.

Εγκρίθηκε: Δωρεάν μετακίνηση για τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα

Μεγάλη νίκη για τον νησιωτικό αθλητισμό μετά το αίτημα του Γ. Λεονταρίτη – Τα σωματεία θα ταξιδεύουν χωρίς κόστος με τα επιδοτούμενα πλοία.

Πάρος: Σύλληψη 33χρονου για τον βιασμό 24χρονης Γαλλίδας

Συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής 33χρονος αλλοδαπός στην Πάρο, μετά από καταγγελία 24χρονης Γαλλίδας για βιασμό.

Νάξος – Κατερίνα Καμπανέλλη: «Στόχος η δημιουργία φεστιβάλ στη Νάξο με επίκεντρο το έργο του πατέρα μου» (video)

Συγκινητική συνέντευξη της κόρης του Ιάκωβου Καμπανέλλη για το Θεατρικό Μουσείο στη Νάξο και τα σχέδια για ένα ετήσιο φεστιβάλ.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί