Σάββατο, 7 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΟι Χριστιανικές Εκκλησίες στην πρωτοπορία για το περιβάλλον: Από τον Πατριάρχη Δημήτριο...

Οι Χριστιανικές Εκκλησίες στην πρωτοπορία για το περιβάλλον: Από τον Πατριάρχη Δημήτριο έως τον Πάπα Φραγκίσκο

|

OI ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΩΣ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ)

Αρχές Μαΐου 2025 ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συμμετείχε σε εκδήλωση, στην Καζέρτα της Ιταλίας, με αφορμή τη συμπλήρωση, φέτος, δέκα ετών από τη δημοσίευση της «οικολογικής» εγκυκλίου του Πάπα Φραγκίσκου Laudato si.

Είναι γνωστό ότι, στις αρχές του κειμένου της εγκυκλίου, ο Φραγκίσκος αναφέρεται στις προσπάθειες των άλλων χριστιανικών εκκλησιών για την προστασία του περιβάλλοντος και σημαντικός υποστηρικτής της προστασίας του περιβάλλοντος, ήδη από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα, είναι ο, έχων το προσωνύμιο «Πράσινος Πατριάρχης», Βαρθολομαίος.

Ο Πατριάρχης θύμισε ότι κοντεύουν 40 χρόνια από την πυρηνική έκρηξη του Τσέρνομπιλ (Απρίλιος 1986). Το συγκλονιστικό αυτό συμβάν προβλημάτισε σοβαρά τον προκάτοχό του Πατριάρχη Δημήτριο Α΄ ο οποίος, την 1-9-1989 δημοσίευσε εγκύκλιο με την οποία καθιστούσε την 1η Σεπτεμβρίου ως μέρα προσευχής και ικεσίας για την κτίση και τη δημιουργία, καλώντας τη διεθνή κοινότητα, χωρίς χρονοτριβή, να λάβει μέτρα για την προστασία και διάσωση της φυσικής δημιουργίας λόγω της «συντελούμενης εις τας ημέρας μας ανηλεή υπό του ανθρώπου καταπάτησιν και καταστροφήν του φυσικού περιβάλλοντος, με συνέπειας λίαν επικινδύνους για αυτήν την επιβίωσιν του υπό του Θεού πλασθέντος φυσικού κόσμου».

Το 1998 η Αγγλικανική Κοινωνία δημιούργησε Περιβαλλοντικό Δίκτυο (Acen) για να παρακολουθεί εκ μέρους των Εκκλησιών της τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος ενώ, σύντομα, το σύνολο των Εκκλησιών αποφάσισε να επεκταθεί η 1η Σεπτεμβρίου ως την 4η Οκτωβρίου, μέρα μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, δίνοντας το περιθώριο ενός και πλέον μηνός για δράσεις για την προστασία της Δημιουργίας.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και στο Διεθνές Συμπόσιο που ο ίδιος διοργάνωσε στο Manaus της Βραζιλίας, το 2006, με θέμα «Θρησκεία, Επιστήμη και Περιβάλλον», το οποίο έτυχε μεγάλης προσοχής από τον τότε Καρδινάλιο Μπουένος Άιρες, Χόρχε Μπεργκόλιο! Την επόμενη χρονιά, 2007, ο Μπεργκόλιο, ως υπεύθυνος σύνταξης του κειμένου της Aparecida, μετά τη Σύνοδο των Ιεραρχών της Λατινικής Αμερικής, περιέγραψε ένα μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής της Αμαζονίας.

Θυμίζουμε ότι χρόνια αργότερα, ως Πάπας Ρώμης με το όνομα Φραγκίσκος, συγκάλεσε ειδική Σύνοδο Επισκόπων για τα ποιμαντικά και περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής της Αμαζονίας και κυκλοφόρησε, το 2015, την εγκύκλιο Laudato si, η οποία χαρακτηρίσθηκε ως ο καρπός ενός «kairos» (ελληνικής λέξης που χρησιμοποιείται στο Ευαγγέλιο για να εκφρασθεί ο όρος «μια κατάλληλη στιγμή»).

Ο «καιρός» του 2015 ήταν ο συνδυασμός δύο γεγονότων, που θα διαμόρφωναν τον τρόπο με τον οποίο η Εκκλησία και η Ανθρωπότητα θα αντιμετώπιζαν την οικολογική κρίση: η παπική εγκύκλιος Laudato Si, για την προστασία της κοινής μας οικίας και η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Το 2021 οι Προκαθήμενοι Καθολικής, Ορθόδοξης και Αγγλικανικής Εκκλησίας έκαναν κοινή δήλωση για την προστασία του Περιβάλλοντος και, ελπίσαμε, ότι η διεθνής κοινότητα είχε καταλάβει ότι το μέλλον του πλανήτη μας ήταν στα χέρια μας.

Δυστυχώς, στην εποχή μας έχουν επικρατήσει πολιτικές δυνάμεις που δεν έχουν ως προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος.

Όμως οι χριστιανικές εκκλησίες δεν απογοητεύονται.

Εντός της Καθολικής Εκκλησίας, ως αποτέλεσμα της παπικής εγκυκλίου, έχει δημιουργηθεί το ομώνυμο περιβαλλοντικό κίνημα Laudato Si («ομπρέλα» 900 οργανώσεων από 192 χώρες, με 20.000 εμψυχωτές – από οργανώσεις που έχουν παρουσία στη χώρα μας συμμετέχουν οι: Διεθνής Κάριτας, Δικαιοσύνη και Ειρήνη και Jesuit Refugee Service).

Σκοπός: να εμπνεύσει και να ευαισθητοποιήσει την Καθολική κοινότητα, για να φροντίσει το κοινό μας σπίτι και να επιτύχει την κλιματική και οικολογική δικαιοσύνη, σε συνεργασία με όλους τους ανθρώπους καλής θελήσεως.

Στρατηγικοί στόχοι: οικολογική μεταστροφή (αλλαγή στις καρδιές των πιστών) – πλήρη βιωσιμότητα – προφητική συνηγορία ( να κινητοποιήσει την Εκκλησία ώστε να υψώσει προφητική φωνή για το κλίμα που θα αποτρέψει την κατάρρευση της βιοποικιλότητας).

Αξίες: Βασισμένοι στην πίστη – δεσμευμένοι στην οικολογική μετατροπή – φροντίδα ο ένας για τον άλλον – καλλιεργώντας ενότητα στη διαφορετικότητα – αγκαλιάζοντας μια ολοκληρωμένη προφητική προσέγγιση »

Πληροφορίες /φωτογραφίες από Vatican News και ιστοσελίδα Laudato Si

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

Κείμενο στην σελίδα kantam.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Επίσκεψη του Υφυπουργού Δικαιοσύνης στη Νάξο – Συναντήσεις με φορείς και αυτοψία σε δικαστικές εγκαταστάσεις (video)

Σε διαδοχικές συναντήσεις ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης ενημερώθηκε για την πρόοδο έργων και τις ανάγκες της Νάξου στον τομέα της Δικαιοσύνης

Hellenic Seaplanes: Απογειώνονται τα υδροπλάνα στην Ελλάδα, αλλά όχι σε Μήλο και Σαντορίνη

Παρά την ετοιμότητα της Hellenic Seaplanes, δύο εμβληματικά νησιά μένουν εκτός του εθνικού πτητικού χάρτη λόγω αρνητικών γνωμοδοτήσεων από τις Λιμενικές Αρχές

Μύκονος – Γ. Βρούτσης: Αναβαθμίζεται το γήπεδο ποδοσφαίρου στον Κόρφο με χρηματοδότηση 731.500€

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και ο Δήμαρχος Χρήστος Βερώνης ανακοίνωσαν την υλοποίηση του έργου σε ειδική εκδήλωση παρουσία Ολυμπιονικών και αθλητών

«Οι Κούροι ανήκουν στο Φλεριό»: Σαφής αντίθεση στην απομάκρυνσή τους από τη Νάντια Σαλτερή

Δημόσια παρέμβαση της Νάντιας Σαλτερή για την απόφαση του ΚΑΣ – Χωρίς διαβούλευση, χωρίς διάλογο, με κίνδυνο απώλειας της πολιτιστικής ταυτότητας των Μελάνων

Μια Τήνος για όλους: Νέες θέσεις (14) στάθμευσης ΑμεΑ σε κοινότητες του νησιού

Ο Δήμος Τήνου κάνει πράξη την ισότιμη πρόσβαση, με ουσιαστικές παρεμβάσεις για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες σε 11 χωριά του νησιού

Στη Νάξο (και φέτος) το ελικόπτερο αεροπυρόσβεσης, ασπίδα προστασίας για το καλοκαίρι

Το ελικόπτερο Kamov Ka-32 σταθμεύει ξανά στο αεροδρόμιο της Νάξου, έτοιμο να επέμβει άμεσα σε κάθε πυρκαγιά στις Κυκλάδες και το Νότιο Αιγαίο

Νάξος: Συνάντηση συνεργασίας Δημάρχου με νέα διοίκηση νοσοκομείων Σύρου και Νάξου

Με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, Δήμος και Διοίκηση των Νοσοκομείων Νάξου και Σύρου συναντήθηκαν σε θετικό και παραγωγικό κλίμα

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Νίκη Βελγίου με πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από τα Προκριματικά του Μουντιάλ 2026.. Ποια είναι η σημερινή μας επιλογή

Γ. Πολυχρονάκος: «Για τις Κυκλάδες όπως τις αγαπήσαμε, όπως πρέπει να τις παραδώσουμε» (video)

Δήλωση του Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με επίκεντρο τις Κυκλάδες, το νερό και το μέλλον της βιώσιμης ανάπτυξης

Νάξος: Ξεκίνησε η ναυαγοσωστική κάλυψη στις πολυσύχναστες παραλίες

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων επαναφέρει την οργανωμένη ναυαγοσωστική προστασία για το 2025, με έμφαση στην πρόληψη, την ασφάλεια και τον σεβασμό στον άνθρωπο

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.