Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠάρος - Παροικιά: Οι επιχειρηματίες Εστίασης κατεβάζουν ρολά αύριο Πέμπτη (05/06)

Πάρος – Παροικιά: Οι επιχειρηματίες Εστίασης κατεβάζουν ρολά αύριο Πέμπτη (05/06)

|

Με μια ηχηρή κινητοποίηση στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, οι επαγγελματίες της εστίασης στην Παροικιά Πάρου προχωρούν την Πέμπτη 5 Ιουνίου 2025 σε απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ζητώντας από την Πολιτεία άμεση παρέμβαση για την επίλυση του ζητήματος νομιμοποίησης των παραλιακών χώρων που χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 π.μ. στο Πλακόστρωτο, κάτω από τον Άγιο Κωνσταντίνο, με τους επαγγελματίες να τονίζουν ότι η απεργία αυτή δεν είναι «κόντρα» σε κάποιον, αλλά «πράξη ευθύνης» για την επιβίωση των τοπικών επιχειρήσεων.

Αιχμή του δόρατος το νομικό αδιέξοδο που έχει προκύψει από τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της διαδικασίας νομιμοποίησης κατασκευών που δημιούργησε το ίδιο το κράτος, με αποτέλεσμα δεκάδες επαγγελματίες να απειλούνται με πρόστιμα και πενταετή αποκλεισμό από την αδειοδότηση κοινόχρηστων χώρων.

Οι επαγγελματίες καλούν σε νομοθετική ρύθμιση που θα «παγώσει» τις κυρώσεις, θα αναγνωρίσει την πραγματική κατάσταση και θα επιτρέψει σε τοπικές επιχειρήσεις να συνεχίσουν τη λειτουργία τους νόμιμα και δίκαια.

Η εστίαση στην Πάρο, τονίζουν, δεν είναι πολυτέλεια – είναι πυλώνας της τοπικής οικονομίας. Και ο αγώνας τους, αγώνας για τη διατήρηση της ταυτότητας του νησιού.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση των Επιχειρηματιών Εστίασης της Παροικιάς Πάρου:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ – ΠΑΡΟΥ – 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2025

«Κλείνουμε γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»

Η παραλιακή ζώνη της Πάρου, που εδώ και δεκαετίες αποτελεί ζωντανό κύτταρο της τοπικής οικονομίας, αντιμετωπίζει σήμερα μια πρωτοφανή κρίση.

Επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα επί πολλά χρόνια, με άδειες και συμβάσεις, κινδυνεύουν με εξοντωτικά πρόστιμα και αποκλεισμό από τη δραστηριότητά τους, όχι λόγω δικής τους παράλειψης, αλλά εξαιτίας της αποτυχίας του κράτους να παρέχει ένα ενιαίο, σαφές και εφαρμόσιμο θεσμικό πλαίσιο.

Το Χρονικό της Αδικίας
Το πρόβλημα ξεκινά από τα έργα (μπαζώσεις–πλακόστρωτα) που κατασκευάστηκαν από τον Δήμο Πάρου στα παραλιακά μέτωπα του νησιού. Παρότι οι κατασκευές αυτές έγιναν «χωρίς την απαιτούμενη άδεια» από τις αρμόδιες υπηρεσίες, και παρέμειναν χωρίς νομιμοποίηση για δεκαετίες, σήμερα οι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν το τίμημα.

Το 2024, πολλές αιτήσεις για αδειοδότηση κοινόχρηστου χώρου – με προθεσμία υποβολής έως το τέλος Μαΐου – απορρίφθηκαν με το αιτιολογικό της «αυθαίρετης κατασκευής».

Η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, ψήφισε τροπολογία που δίνει στους Δήμους τη δυνατότητα νομιμοποίησης αυτών των κατασκευών, με αρχική πρόβλεψη ολοκλήρωσης έως τα τέλη Απριλίου 2024. Ωστόσο, η προθεσμία μεταφέρθηκε για τα τέλη Δεκεμβρίου 2024, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες να μην συγχρονιστούν χρονικά, κάτι που οδήγησε:

Στην επιβολή προστίμων
Στον αποκλεισμό του δικαιώματος χρήσης κοινόχρηστου χώρου για 5 έτη

Τι Ζητάμε
# Ζητάμε άμεση διορθωτική νομοθετική παρέμβαση, ώστε:
# Να παγώσει η ποινή του αποκλεισμού μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία νομιμοποίησης.
# Να εξαιρεθούν οι επαγγελματίες από τις συνέπειες παραλείψεων του Δήμου ή των εμπλεκόμενων φορέων.
# Να υπάρξει δίκαιος επανέλεγχος των περιπτώσεων, υπό το νέο νομικό πλαίσιο.
# Να προχωρήσει η εκλογίκευση των προστίμων.

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Είμαστε εδώ – Θέλουμε να δουλέψουμε

Η τουριστική σεζόν είναι προ των πυλών. Οι επαγγελματίες της εστίασης δεν ζητούν χάρη – ζητούν το αυτονόητο δικαίωμα να λειτουργούν και να προσφέρουν στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.
Η απεργία αυτή είναι κραυγή αγωνίας αλλά και πράξη ευθύνης. Δεν στρέφεται κατά κανενός – αλλά υπέρ της επιβίωσης της τοπικής κοινωνίας και του τουρισμού της Πάρου.

Ζητάμε αλλαγή του νόμου – Όχι ποινικοποίηση της επιβίωσης

Ο Νόμος 5092/2024, ο οποίος προβλέπει πρόστιμα που φτάνουν έως και το 300% του μισθώματος και αποκλεισμό από κάθε νέα άδεια για 5 ή 10 έτη, πλήττει άδικα μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που:
# Πλήρωναν κανονικά τέλη σε δήμο, ΕΤΑΔ και κτηματική
# Λειτουργούσαν σε υποδομές που το ίδιο το κράτος κατασκεύασε με δημόσια χρηματοδότηση
# Αιτούνται κάθε χρόνο νόμιμα τις απαραίτητες άδειες.
# Υφίστανται σήμερα τον παραλογισμό της πολυδιάσπασης αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμου, ΕΤΑΔ, Κτηματικής και Κεντρικής Διοίκησης (ΚΕΔ).

Ζητάμε ενιαία και πρακτική λύση – Όχι τιμωρία της αβεβαιότητας

Η γραφειοκρατική ασυνεννοησία δεν μπορεί να τιμωρείται με οικονομική εξόντωση. Ούτε να μετατρέπεται η επιχειρηματικότητα σε παράβαση, μόνο και μόνο επειδή καμία δημόσια αρχή δεν μπορεί να εγγυηθεί νομιμότητα εκεί που η ίδια έχει νομοθετικά αποτύχει.

Η επιχειρηματικότητα στην Πάρο δεν είναι “βολεμένη”.
Είναι:
# Εποχική, με υψηλό ρίσκο και τεράστιο κόστος.
# Διασυνδεδεμένη με προμηθευτές, παραγωγούς, εργαζόμενους και τουρισμό.
# Κομβικής σημασίας για τη διατήρηση της ταυτότητας του νησιού.

Αυτό που χρειάζεται η Πάρος είναι:

1. Νομοθετική ρύθμιση, που:
# Θα ακυρώσει τις εξοντωτικές ποινές.
# Θα δίνει την δυνατότητα έκδοσης αδειών με βάση την πραγματικότητα και τη λειτουργική ανάγκη.
# Θα αναγνωρίζει τις προϋπάρχουσες κατασκευές και τη δημόσια χρηματοδότησή τους.
# Θα επιτρέπει σε όσους δραστηριοποιούνται διαχρονικά και έντιμα, να αποκτούν άδειες με ενιαίο τρόπο, χωρίς αντικρουόμενες αρμοδιότητες.

2. Πολιτική ενότητα και πίεση από όλους τους θεσμούς:

Από τον Δήμο Πάρου, που έχει ήδη εκδώσει ψήφισμα στήριξης (απόφαση 45/2025).
Από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους Βουλευτές των Κυκλάδων.
Από την ίδια την Κυβέρνηση, που οφείλει να αποδείξει ότι στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα.

Αν δεν δοθεί λύση σήμερα, αύριο θα έχουν μείνει μόνο αλυσίδες – και ούτε μία τοπική επιχείρηση.
Καλούμε όλους τους κατοίκους, εργαζόμενους, προμηθευτές, επισκέπτες και φορείς να σταθούν στο πλευρό μας.
Γιατί δεν πρόκειται για «τραπεζοκαθίσματα» – πρόκειται για τις ζωές μας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κέντρο Υγείας Αμοργού: Νέα παιδίατρος μετά από χρόνια αναμονής

Η κα Δήμητρα Καλλιτσούνακη αναλαμβάνει καθήκοντα, καλύπτοντας ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και ενισχύοντας τις υπηρεσίες υγείας για γονείς και παιδιά.

Σλοβακία – Γερμανία: Πρεμιέρα με πολλά γκολ στο 1.72!

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Η «νατσιονάλμανσαφτ» ξεκινά με φαβορί κόντρα στη Σλοβακία

Γιάννης Μπουτάρης: «Θα πόνταρα στη Νάξο για το κρασί της» (video)

Ο εγγονός του θρυλικού οινοποιού μιλά για τον Ναξιώτικο αμπελώνα, τις κυκλαδίτικες ποικιλίες και την προοπτική του νησιού στον οινοτουρισμό.

ΣΥΡΙΖΑ Νάξου: «Η μνήμη του Ολοκαυτώματος δεν μπορεί να γίνει ασπίδα για γενοκτονία στη Γάζα»

Ανακοίνωση της Οργάνωσης Μελών Νάξου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την πρόσφατη τοποθέτηση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Στράτος Φουτάκογλου: «Το ΕΕΕΕΚ δεν μπορεί να τσουβαλιάζεται σε άστοχες αποφάσεις»

Σκληρή κριτική του πρώην διευθυντή του ΕΕΕΕΚ Νάξου προς τη δημοτική αρχή για την ακύρωση της μίσθωσης ακινήτου και την πρόταση δημιουργίας σχολικού συγκροτήματος στον χώρο που προοριζόταν για Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος – Μονή: Πρώτη προπόνηση για το Naxos Sphinx Rugby Club

Η νέα ομάδα ράγκμπι της Νάξου καλεί μικρούς και μεγάλους στην πρώτη γνωριμία και προπόνηση, την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Γήπεδο Μονής.

Μικρός θησαυρός στη Νάξο: Κατά Μάρκον Ευαγγέλιο του 1929 παραδόθηκε στην οικογένεια Σαλτέρη

Ο Σπύρος Κάλμπαρης ανακάλυψε τυχαία σε πυργόσπιτο της Ράχης Νάξου ένα σπάνιο σχολικό Ευαγγέλιο του 1929, που ανήκε σε μαθητή του Δημοτικού Σχολείου Χαλκείου.

Καφέ Γκρέκο: Σε κίνδυνο το ιστορικό στέκι διανοουμένων της Ρώμης λόγω ενοικίου (!!!)

Το θρυλικό καφενείο της οδού Κοντότι, σημείο συνάντησης Γκαίτε, Ντίκενς και Λόρδου Βύρωνα, απειλείται ξανά με λουκέτο μετά από αιώνες ιστορίας.

Νέος εκλογικός κώδικας: Ανατροπές στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και εκλογές σε έναν γύρο

Η κατάργηση της δεύτερης Κυριακής, η εισαγωγή ηλεκτρονικής ψήφου και η νέα κατανομή εδρών αλλάζουν ριζικά το τοπίο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Αλυκό Νάξου: Ύστερα από μισό αιώνα, κατεδαφίζεται το ξενοδοχείο–φάντασμα της χούντας

Μια ιστορική δικαίωση για το μοναδικό κεδρόδασος και όσους τόλμησαν να αντισταθούν στην αυθαιρεσία

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.