Σάββατο, 31 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΗ φωνή της κοινωνίας δεν είναι αντίπαλος. Είναι σύμμαχος

Η φωνή της κοινωνίας δεν είναι αντίπαλος. Είναι σύμμαχος

|

Με αφορμή τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων της 28ης Μαΐου 2025, στην οποία συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της ανάγκης ουσιαστικού διαλόγου, αλλά και της ισορροπίας ανάμεσα στην εφαρμογή της νομοθεσίας και τις κοινωνικές ανάγκες, κρίνεται αναγκαίο να κατανοήσουμε όλοι πως ο διάλογος και η επικοινωνία δεν είναι πολυτέλεια, αλλά προϋπόθεση για τη βιώσιμη και ισόρροπη πρόοδο του τόπου.

Σε μια εποχή αυξημένων απαιτήσεων για διαφάνεια, λογοδοσία και ορθή διακυβέρνηση, η τήρηση της νομιμότητας συνιστά βασικό πυλώνα για τη λειτουργία κάθε μορφής διοίκησης, από το κράτος μέχρι την τοπική αυτοδιοίκηση.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε, ιδίως στις μικρές κοινωνίες όπου οι σχέσεις είναι πιο άμεσες, πως ο σεβασμός στον νόμο δεν είναι ποτέ αποκομμένος από την καθημερινότητα των ανθρώπων και γενικότερα το κοινωνικό περιβάλλον. Σε αυτές τις κοινωνίες, η ισορροπία ανάμεσα στην τυπική νομιμότητα και τη λαϊκή βούληση καθίσταται κρίσιμη.

Η εφαρμογή των νόμων και η συμμόρφωση με τις κανονιστικές διατάξεις είναι υποχρέωση όλων. Αυτή η υποχρέωση όμως, πρέπει να λειτουργεί πρωτίστως ως πλαίσιο που εγγυάται τη δικαιοσύνη, την ασφάλεια και την ισότητα. Στις τοπικές κοινωνίες όπως τα νησιά, τα ορεινά χωριά ή τις μικρές πόλεις, η «ψυχρή» εφαρμογή ενός νόμου, χωρίς διάλογο και ενημέρωση, μπορεί να πυροδοτήσει αντιδράσεις, παρεξηγήσεις, δυσαρέσκεια και τελικά δυσπιστία απέναντι στους θεσμούς.

Ο ουσιαστικός διάλογος με τους δημότες και η διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς δεν αποτελούν απλώς δημοκρατική υποχρέωση, αλλά και πολύτιμο εργαλείο για την επιτυχή εφαρμογή κάθε πολιτικής. Η γνώμη των κατοίκων, των τοπικών φορέων, των συλλόγων κ.ο.κ, πρέπει να θεωρείται στοιχείο εμπλουτισμού της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

Η αυτοδιοίκηση και οι κρατικές αρχές οφείλουν να διαμορφώνουν πολιτικές μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες. Η διαβούλευση, η δημόσια ενημέρωση και οι ανοιχτές συζητήσεις δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για κοινωνική συναίνεση, ακόμη και σε ζητήματα που ενδέχεται να προκαλέσουν αντιδράσεις.

Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως για κρίσιμα θέματα όπως η περιβαλλοντική διαχείριση, οι υποδομές, η αξιοποίηση δημόσιων χώρων ή η εφαρμογή νέων κανόνων. Όταν οι φορείς σέβονται την άποψη της κοινωνίας και ενσωματώνουν τη φωνή της στον σχεδιασμό, τότε η νομιμότητα λειτουργεί ως βάση για μια δίκαιη και λειτουργική συνύπαρξη.

Οι μικρές κοινωνίες, αποτελούν ιδανικό πεδίο για να καλλιεργηθεί ένα νέο μοντέλο σχέσης ανάμεσα στους φορείς και τους πολίτες, όπου ο νόμος εφαρμόζεται με σεβασμό και η κοινωνία ακούγεται με ουσία.

Η Νάξος, αστείρευτη σε πλούτο και δυνατότητές, μπορεί να ξεχωρίσει. Αρκεί η συνεργασία να αποτελέσει κοινό εργαλείο τόσο για τους θεσμούς όσο και για τους πολίτες. Όταν ο διάλογος δεν είναι τυπικός αλλά ουσιαστικός, τότε το νησί κερδίζει σε συνοχή, πρόοδο και ποιότητα ζωής.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

42 εκατομμύρια ευρώ επιστρέφονται στους νησιώτες μέσω του Μεταφορικού Ισοδύναμου – Ξεκινούν οι πληρωμές

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για το Μ.Ι. – Από Δευτέρα στους λογαριασμούς 325.405 πολιτών η επιστροφή του κόστους μετακίνησης για το 2024.

Νέο πλωτό ασθενοφόρο στους Φούρνους: Σημαντική ενίσχυση για την υγειονομική ασφάλεια του ακριτικού νησιού

Πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός του υπερσύγχρονου περιπολικού σκάφους–ασθενοφόρου που ενισχύει τις διακομιδές από Φούρνους και Θύμαινα. Παρών ο Υφυπουργός Στέφανος Γκίκας.

Μάνος Κόνσολας: Υπέρ της κοινής διεκδίκησης για κρίσιμα νησιωτικά ζητήματα

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου στηρίζει συντονισμένες πρωτοβουλίες για ΦΠΑ, ακτοπλοϊκά εισιτήρια και δημόσια υγεία – Πρόταση για νέες παροχές και κίνητρα σε γιατρούς στα νησιά.

Καινοτόμο έργο διαχείρισης όμβριων υδάτων από το ΕΜΠ στη Νάξο

Η Νάξος στο επίκεντρο ερευνητικού έργου του ΕΜΠ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Horizon – Πιλοτική εφαρμογή συστημάτων συλλογής και αξιοποίησης ομβρίων υδάτων για την καταπολέμηση της λειψυδρίας.

Μύκονος 2025: Ρεκόρ τιμών τον Ιούλιο, αλλά με “κενά” στον Σεπτέμβριο

Παρά τη δυναμική εκκίνηση της σεζόν και τις υψηλές τιμές στα πεντάστερα, η περιορισμένη ζήτηση του φθινοπώρου επαναφέρει το ζήτημα της εποχικότητας

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος – Πύργος Μπαζαίου: Ξεκινάει σήμερα η διήμερη συνάντηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη (πρόγραμμα)

Ειδικοί επιστήμονες, φορείς και πολίτες συνδιαμορφώνουν τις προτάσεις για το μέλλον του νησιού – 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2025 (πρόγραμμα)

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση: Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στο ΕΕΕΕΚ Νάξου

Η ομάδα της Cyberno παρουσιάζει εφαρμογές AI στην τάξη και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα THINKSAFE – Ανοιχτό κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς του νησιού

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Γεύσεις Ναξιώτικες, με υπογραφή: Η συνεργασία του “Φάρου του Αλυκού” με τη “Φάρμα Ρώτα”

Με αγάπη για την τοπική παραγωγή και αφοσίωση στη γαστρονομική ποιότητα, το εστιατόριο του Αλυκού ξεκινά δυναμικά τη σεζόν με πρώτες ύλες από τη φημισμένη φάρμα της Νάξου

Πάρος: «Διακομιδές ντροπής»: Δύο ημέρες ταλαιπωρίας για ηλικιωμένη ασθενή που ταξίδεψε στη Σύρο (!!!)

Σφοδρή κριτική από τον Κώστα Αργουζή για την άρνηση ενεργοποίησης του υγειονομικού ελικοπτέρου Πάρου – Τι καταγγέλλει για την αλυσιδωτή διακομιδή και το κόστος για κράτος και ασθενή

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.