Μια σημαντική πρωτοβουλία για το μέλλον της ελληνικής οινοποιίας παρουσιάζεται στις 20 Ιουνίου 2025 στη Σαντορίνη, με τη διοργάνωση ειδικής ημερίδας από την ΚΕΟΣΟΕ και την Επιχειρησιακή Ομάδα «ΟΙΝΟS». Στο επίκεντρο της ημερίδας τίθεται η καινοτόμος τεχνολογία αποαλκοόλωσης οίνων, με εφαρμογή στους κορυφαίους Π.Ο.Π. Σαντορίνης και Π.Γ.Ε. Κυκλάδων.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (SANTOWINES), στον Πύργο της Σαντορίνης, στις 12:00 το μεσημέρι, και θα φιλοξενήσει επιστήμονες, οινοποιούς, συνεταιριστές και λάτρεις του κρασιού, με στόχο την ενημέρωση και γευστική αξιολόγηση των πρώτων αποτελεσμάτων από την τριετή πιλοτική εφαρμογή.
Το έργο, που υλοποιείται μέσω του Μέτρου 16 του Π.Α.Α. και της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας, συνδυάζει τη γνώση του Πανεπιστημίου Πατρών (που κατέχει την κατοχυρωμένη τεχνολογία), την εμπειρία της SANTOWINES και την εφαρμοσμένη τεχνογνωσία της MASTER AE.
Η τάση για κρασιά χωρίς ή με μειωμένο αλκοόλ καταγράφει ανοδική πορεία στις παγκόσμιες αγορές. Η Ελλάδα κάνει το δικό της βήμα, όχι μόνο για να ακολουθήσει, αλλά και για να πρωτοπορήσει με προϊόντα που σέβονται την παράδοση, ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις και διευρύνουν τη δυναμική των τοπικών ποικιλιών.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν και να αξιολογήσουν τους πειραματικούς οίνους που δημιουργήθηκαν, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση για τις προοπτικές και τις αγορές που μπορούν να ανοίξουν.
Η ημερίδα είναι ανοιχτή στο κοινό και η παρουσία εκπροσώπων του κλάδου αναμένεται δυναμική. Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές έως τις 6 Ιουνίου 2025.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2025
ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΘΗΡΑΪΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΠΥΡΓΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
11:00 – 12:00 | Προσέλευση-Εγγραφές |
12:00 – 13:00 | Χαιρετισμοί:
Χαιρετισμός βουλευτή και Προέδρου Ε.Σ. Θηραϊκών Προϊόντων Μάρκου Καφούρου Χαιρετισμός Προέδρου ΚΕΟΣΟΕ Χρίστου Μάρκου Χαιρετισμοί εκπροσώπων υπουργείου ΑΑΤρ. – Φορέων |
13:00 – 13:30 | Ίδρυση Επιχειρησιακής Ομάδας «ΟΙΝΟS» Σημασία και Στόχοι του Προγράμματος
Παρασκευάς Κορδοπάτης Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ |
13:30 – 14:00 | Περιγραφή διαδικασιών καινοτόμου τεχνολογίας ολικής ή μερικής αφαίρεσης αλκοόλης – πλεονεκτήματα
Κωνσταντίνος Πουλάς Αναπληρωτής Καθηγητής Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας Πανεπιστημίου Πατρών |
14:00 – 14:30 | Περιγραφή αποτελεσμάτων στους οίνους ΠΟΠ Σαντορίνης και ΠΓΕ Κυκλάδων
Νικόλαος Βαρβαρίγος Οινολόγος ΕΣ Θηραϊκών Προϊόντων |
14:30 – 15:00 | Γευστική δοκιμή αποαλκοολωμένων οίνων |
15:00 – 16:00 | Ερωτήσεις-Συζήτηση
Ελαφρύ Γεύμα |
Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, επικοινωνήστε με την ΚΕΟΣΟΕ ή επισκεφθείτε το keosoe.gr.