Στον απόηχο της δημόσιας κατακραυγής και των αντιδράσεων τοπικών φορέων, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων “σπάει” τη σιωπή του και παρεμβαίνει επίσημα στην υπόθεση της περίφραξης στον οικισμό του Λυώνα.
Σε μια εκτενή και αιχμηρή ανακοίνωση, ο Δήμος επιχειρεί να αποκαταστήσει –όπως υποστηρίζει– την πραγματική διάσταση του ζητήματος, αναδεικνύοντας την αυθαίρετη μετατροπή δημόσιου κτιρίου σε πλατεία και τη χρήση του από ιδιώτη, με την ανοχή, όπως τονίζει, προηγούμενων αιρετών.
Η περίφραξη, σύμφωνα με τον Δήμο, έγινε για λόγους δημόσιας ασφάλειας, εν αναμονή της κατεδάφισης των αυθαιρέτων, και δεν επηρεάζει την πρόσβαση στην παραλία. Παράλληλα, απαντά με σφοδρότητα στις δηλώσεις μελών της αντιπολίτευσης και στους παραλληλισμούς με τη Γάζα, τους οποίους χαρακτηρίζει «προσβλητικούς» και «εργαλειακούς».
Η υπόθεση έχει πυροδοτήσει έντονη δημόσια συζήτηση στην τοπική κοινωνία, ενώ φέρνει στο προσκήνιο χρόνιες παθογένειες στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Ο Δήμος, μέσω της ανακοίνωσής του, επιχειρεί να θέσει τέλος στην παραφιλολογία, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
Αναλυτικά, η τοποθέτηση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με τίτλο “Πώς ένα ακίνητο του Ελληνικού Δημοσίου καταλήγει να το εκμεταλλεύεται ιδιώτης με τις ευλογίες των τοπικών αρχόντων!”
” Με αφορμή την ανάδειξη του ζητήματος της περίφραξης δημόσιου κτιρίου (διαμορφωμένης εξέδρας) στον οικισμό του Λυώνα από τον Δήμο μετά από εγκρίσεις των αρμοδίων αρχών, καθώς και τις δηλώσεις που επακολούθησαν από μέλη της αντιπολίτευσης, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Κορώνου και τον πρώην Πρόεδρο αυτής, ο Δήμος οφείλει να αποκαταστήσει την πραγματική διάσταση του ζητήματος.
Ο συγκεκριμένος χώρος ήταν διώροφο κτίριο και στέγαζε στο παρελθόν τα γραφεία των Σμυριδωρυχείων. Το 2004, ο τότε Δήμος Δρυμαλίας ζήτησε από την Κτηματική Υπηρεσία την παραχώρηση τόσο του εν λόγω κτίσματος όσο και ενός παρακείμενου, που χρησιμοποιούνταν ως χώρος ανάπαυσης των σμυριδεργατών, με σκοπό την αποκατάσταση και αξιοποίησή τους ως κομμάτια της ιστορίας του τόπου. Το αίτημα έγινε αποδεκτό. Το ένα ακίνητο ανακατασκευάστηκε και σήμερα αποτελεί τον υποδειγματικό χώρο «Ταρσανά», άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της σμύριδας. Αντίθετα, το δεύτερο ακίνητο μετατράπηκε παράνομα σε πλατεία στο ίδιο επίπεδο με παρακείμενο κατάστημα, αφού πρώτα κατεδαφίστηκε εν μέρει, επιχωματώθηκε, τσιμεντοστρώθηκε, πλακοστρώθηκε από αγνώστους, με την ανοχή των τότε αιρετών, “θεματοφυλάκων” της δημόσιας περιουσίας. Με την ολοκλήρωση των παραπάνω παράνομων εργασιών, ο χώρος παραχωρήθηκε σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, το οποίο τοποθέτησε τραπεζοκαθίσματα, έχοντας ξαφνικά θέα τη θάλασσα ! Όμως, η διαδικασία παραχώρησης κρίθηκε μη νόμιμη!
Πέραν των ανωτέρω, για την πρόσβαση στη διαμορφωμένη πλέον αυθαίρετη εξέδρα είχε κατασκευαστεί, και πάλι με την ανοχή ορισμένων αιρετών, τσιμεντένια σκάλα, η οποία κρίθηκε παράνομη και κατεδαφίστηκε. Στη θέση της τοποθετήθηκε ξύλινη κατασκευή, επίσης αυθαίρετη, ενώ επάνω στην εξέδρα και πέριξ αυτής τοποθετήθηκαν πινακίδες του παρακείμενου καταστήματος. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, ως αρμόδια αρχή για την κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών, ελλείψει τεχνικών μέσων αιτήθηκε τη συνδρομή του Δήμου για την υλοποίηση της απόφασης. Ο Δήμος, και για λόγους ασφάλειας, καθώς πρόκειται για υπερυψωμένο σημείο με αυξημένο κίνδυνο πτώσης, προχώρησε στην περίφραξη του χώρου, ώστε να αποτραπεί η χρήση του από το κοινό μέχρι να υλοποιηθεί κατεδάφιση. Εξυπακούεται ότι δεν έχει διακοπεί η πρόσβαση στην παραλία, όπως πολλοί ισχυρίζονται.
Οι αιρετοί έχουν καθήκον να διαφυλάττουν και να αξιοποιούν τη δημόσια περιουσία προς όφελος της κοινωνίας και όχι να αναρωτιόνται, όπως ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κορώνου δύο χρόνια μετά την εκλογή του, σε ποιον ανήκει το δημόσιο ακίνητο. Οι αιρετοί οφείλουν να σέβονται τις αποφάσεις των αρμόδιων αρχών και να μεριμνούν για την υλοποίησή τους και να μην εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα.
Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ενεργεί με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια των πολιτών. Ο Δήμος συνεχίζει να πορεύεται με υπευθυνότητα, διαφάνεια και σεβασμό στη δημόσια περιουσία.
Τέλος, προσβάλλει βάναυσα η ανάρτηση πανό που εξισώνει τον οικισμό του Λυώνα με τη δοκιμαζόμενη Γάζα. Η αυθαίρετη αυτή σύγκριση δεν είναι απλώς υπερβολική, είναι προσβλητική για έναν τόπο που βιώνει πραγματικές τραγωδίες, με χιλιάδες αθώα θύματα και ανείπωτη ανθρώπινη οδύνη. Η εργαλειοποίηση ενός διεθνούς ανθρωπιστικού δράματος για μικροπολιτική κατανάλωση τοπικού χαρακτήρα δεν τιμά ούτε τους εμπνευστές της ούτε εκείνους που την αποδέχονται”.