Προϋποθέσεις για να γνωμοδοτήσει θετικά στη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την πρώτη από τις τρεις σχεδιαζόμενες μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στο νησί έθεσε το δημοτικό συμβούλιο της Ιου.
Οπως αποφάσισε, θα πρέπει –μεταξύ άλλων– οι τρεις επενδύσεις να εξεταστούν στο πλαίσιο του υπό εκπόνηση πολεοδομικού σχεδίου και να συνεκτιμηθούν ως προς τις περιβαλλοντικές, πολεοδομικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις τους.
Από την πλευρά του επενδυτή εκφράζεται η εκτίμηση ότι η γνωμοδότηση έχει θετικό χαρακτήρα, καθώς θέτει προϋποθέσεις που η πλευρά του ιδιώτη σέβεται και σκοπεύει να αντιμετωπίσει στο πλαίσιο της διαδικασίας αδειοδότησης και με τη συνεργασία του δήμου.
Η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων τέθηκε σε κλειστή δημόσια διαβούλευση από τη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης μέχρι το τέλος του μήνα. Αφορά το πολεοδομικό πλαίσιο-ομπρέλα (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης – ΕΣΧΑΣΕ) το οποίο κατέθεσε η εταιρεία 105 Α.Ε., συμφερόντων του επιχειρηματία Αγγελου Μιχαλόπουλου.
Αφορά δύο περιοχές στην Ιο: την περιοχή Κουμπάρας – Διακοφτού και την περιοχή Φάρου – Φαναρίου, όπου σχεδιάζεται να αναπτυχθούν δύο πεντάστερα ξενοδοχεία, τουριστικό χωριό (σύνθετο τουριστικό κατάλυμα) με βίλες προς ενοικίαση ή πώληση, σπα, συνεδριακό κέντρο, ελικοδρόμιο, μαρίνες και άλλες τουριστικές υποδομές, καθώς και να «δημιουργηθούν» δύο κολυμβητικές παραλίες.
Η υπόθεση αυτή έχει παρελθόν. Το 2014 είχε αδειοδοτηθεί η κατασκευή τουριστικού χωριού στην περιοχή Κουμπάρας – Διακοφτού, το έργο «πάγωσε» το 2016 έπειτα από προσφυγή στο ΣτΕ και το 2022 το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε την περιβαλλοντική του αδειοδότηση. Παράλληλα υπήρξε και πλήθος καταγγελιών εις βάρος της επιχείρησης για περιβαλλοντικές και πολεοδομικές παρανομίες – οι περισσότερες κατέληξαν στην επιβολή προστίμου και κάποιες απορρίφθηκαν.
Το σχέδιο αναθεωρήθηκε το 2020 και ξανά το 2022 και πλέον έχει νέα χαρακτηριστικά: προστέθηκε η περιοχή του Φάρου, αλλά με μείωση της έκτασης στην Κουμπάρα, με αποτέλεσμα η συνολική έκταση να μειωθεί κατά 5%. Σύμφωνα με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ιητών, η δόμηση παρέμεινε περίπου η ίδια σε σχέση με το 2014 (αρχικά ήταν 13.600 τ.μ., το 2020 αυξήθηκε σε 23.800 τ.μ. και τώρα ξαναμειώθηκε σε 12.600 τ.μ.). Οι δε κλίνες, που ήταν 249 το 2013, είχαν αυξηθεί σε 652 το 2020 και μειώθηκαν σε 270 στο νέο σχέδιο.
Πριν από δύο ημέρες, η νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Ιου. «Δώσαμε αρνητική γνωμοδότηση. Ο τόπος μας χρειάζεται ανάπτυξη, αλλά με όρους. Η συγκεκριμένη επένδυση γίνεται σε ένα κεντρικό σημείο, “βιτρίνα” του νησιού και μας ενδιαφέρει πολύ τι θα γίνει. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ότι δεν μπορεί να συναινέσει αν δεν υπάρξουν μια σειρά από προϋποθέσεις. Το ΕΣΧΑΣΕ να περιμένει τα σενάρια του πολεοδομικού σχεδίου, να δούμε αν και πού χωράνε οι στρατηγικές επενδύσεις, πού χωράμε όλοι εμείς και οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Ζητήσαμε επίσης να εξεταστούν συνολικά οι επιπτώσεις και από τις τρεις σχεδιαζόμενες επενδύσεις, όπως και το θέμα της κατοικίας των εργαζομένων σε αυτές», αναφέρει στην “Καθημερινή”, ο δήμαρχος Ιητών, Γκίκας Γκίκας. «Σε εμάς παίζει ρόλο και το συναίσθημα. Είμαστε εδώ και αγαπάμε τον τόπο μας, παρά τις δύσκολες συνθήκες. Στις Κυκλάδες έρχονται από όλο τον κόσμο για να δουν αυτό που είναι. Δεν πρέπει να τις προστατέψουμε; Δεν λέμε δογματικά όχι, είμαστε εδώ για να το συζητήσουμε».
“ΟΧΙ” από τον Δήμο Ιητών στο Σχέδιο Στρατηγικής Επένδυσης Κουμπάρα – Διακοφτό – Φάρος
«Οι απόψεις του δημοτικού συμβουλίου φαίνονται λογικές, αν και σε πολλά σημεία τα οποία εκθέσαμε δεν συμφωνούμε νομικά και πολεοδομικά. Ωστόσο τις σεβόμαστε και είμαστε σε στενή συνεργασία με τον δήμο. Και αυτό καθώς επιθυμία μας είναι να ακούσουμε την κοινωνία, καταγράψαμε τα σημεία που την ενδιαφέρουν και ήδη εργαζόμαστε πάνω σε αυτά για να προσαρμόσουμε το σχέδιο», λέει στην “Καθημερινή” η Ερρικα Μιχαλόπουλου, εταιρικός εκπρόσωπος της οικογένειας του επενδυτή.
«Μπορεί η τοποθέτηση του δήμου να είναι γνωμοδοτική, αλλά θέλουμε τη συναίνεσή του ώστε να μπορούμε να συνυπάρχουμε», λέει η κ. Μιχαλοπούλου, σημειώνοντας ότι η γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου δεν είναι αρνητική, αλλά «μη θετική» μέχρι να αποσαφηνιστούν τα θέματα που θέτει. «Αν ήταν αρνητική δεν θα έθετε προϋποθέσεις ώστε να γίνει θετική», αναφέρει.
«Είμαι χαρούμενη γιατί έχει τεθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας για να προχωρήσουμε ως συνοδοιπόροι σε ένα σχέδιο ήπιας τουριστικής ανάπτυξης για το όφελος του νησιού, το οποίο αποδεικνύει και η μειωμένη κατά το ήμισυ προτεινόμενη δόμηση στο ΕΣΧΑΣΕ».