Σάββατο, 26 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΟι μικροί ερευνητές κατέκτησαν τη Νάξο με μικροσκόπια και φαντασία!

Οι μικροί ερευνητές κατέκτησαν τη Νάξο με μικροσκόπια και φαντασία!

|

Με ερωτήσεις γεμάτες περιέργεια, μάτια που έλαμπαν μπροστά στο μικροσκόπιο και αυθόρμητο ενθουσιασμό για το DNA της μπανάνας, οι μαθητές της Στ’ τάξης από 10 Δημοτικά Σχολεία της Νάξου έγιναν… μικροί ερευνητές!

Στις 19 και 20 Μαΐου 2025, υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι Μικροί Ερευνητές ταξιδεύουν στη Νάξο», το οποίο έφερε επιστήμονες, πανεπιστήμια και παιδιά κοντά μέσα από διαδραστικές ομιλίες και βιωματικά πειράματα.

Η δράση, ενταγμένη στη “Βραδιά του Ερευνητή” και την “Εβδομάδα Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο”, άνοιξε ένα παράθυρο γνώσης για το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος, τι κρύβει μια σταγόνα αίμα και πώς ανακαλύπτουμε το DNA.

Οι επιστημονικές ομάδες από τα Πανεπιστήμια Πατρών και Θεσσαλονίκης προσέγγισαν τα παιδιά με τρόπο απλό, φιλικό και εμπνευστικό, μετατρέποντας τη σχολική μέρα σε μια ξεχωριστή εμπειρία εξερεύνησης.

Αναλυτικά, το δελτίο ενημέρωσης αναφέρει: 

Το διήμερο 19 και 20 Μαΐου 2025 υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Οι Μικροί Ερευνητές ταξιδεύουν στη Νάξο». Το πρόγραμμα υλοποίησαν οι καθηγήτριες του Πανεπιστημίου Πατρών (τμήμα Βιολογίας) Μ. Μαργαρίτη και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου (τμήμα Κτηνιατρικής) Α. Τσιγκοτζίδου με τη συνεργασία της υποψήφιας διδακτορικής φοιτήτριας (τμήμα Βιολογίας Πατρών) Κ. Ατσοπάρδη και της Π. Γιαννικοπούλου MSc (τμήμα Ιατρικής Πατρών)

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες της Στ τάξης 10 σχολείων της Νάξου.

Τη Δευτέρα συμμετείχαν οι μαθητές/ τριες από το Δ.Σ. Αγίου Αρσενίου, Δ.Σ. Βίβλου και Δ.Σ. Γλινάδου (το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο Δ.Σ. Αγίου Αρσενίου) και από το Δ. Σ. Φιλωτίου, Δ.Σ. Δαμαριώνα και Δ.Σ. Απειράνθου (το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο Δ.Σ. Φιλωτίου).

Την Τρίτη 20 Μαΐου το πρόγραμμα παρακολούθησαν οι μαθητές/τριες του 1ου Δ. Σ. Νάξου, του 2ου Δ.Σ. Νάξου, του 3ου Δ.Σ. Νάξου και του 4ου Δ. Σ. Νάξου.

Στην αρχή τα παιδιά παρακολούθησαν μια ομιλία τη καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πατρών κυρίας Μαργαρίτη με τίτλο: «Εγκέφαλος η φωλιά της Αγάπης».

Στην ομιλία Ακολούθησε η ομιλία της αναπληρώτριας καθηγήτριας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου κυρίας Τσιγκοτζίδου με τίτλο: «Από τον εγκέφαλο των ζώων στον εγκέφαλο των ανθρώπων».

Ακολούθησε το δεύτερο μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος που βασίζονταν στην πειραματική προσέγγιση με μικροσκόπιο που πέρασαν και είδαν όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. «Μια σταγόνα αίμα» ήταν ο τίτλος του πρώτου πειράματος που ήταν η παρατήρηση κυττάρων του αίματος στο μικροσκόπιο και το δεύτερο πείραμα είχε τίτλο: «Ανακαλύπτω το DNA» και στο πείραμα είχαμε εξαγωγή DNA από ιστούς και συγκεκριμένα από μπανάνα.

Ο πειραματικός και βιωματικός τρόπος μάθησης ενθουσίασε τα παιδιά που έθεσαν ερωτήσεις και απορίες στην επιστημονική ομάδα.

Τα παιδιά που συμμετείχαν έλαβαν όλα ως αναμνηστικό ένα σελιδοδείκτη και τα σχολεία έλαβαν βεβαίωση συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δράσης “Βραδιά του Ερευνητή“ (“Researchers’ Night”) και σε διεθνές επίπεδο στο πλαίσια της “Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο“ ( “Brain Awareness Week”).

Τον συντονισμό του εκπαιδευτικού προγράμματος είχε ο Δρ Σ. Παπαδόπουλος, Επόπτης Ποιότητας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και Σύμβουλος Εκπαίδευσης της 2ης Περιφέρειας Κυκλάδων.

Το πρόγραμμα στήριξαν ο Έπαρχος Νάξου -Αμοργού -Μικρών Κυκλάδων Γιάννης Μαργαρίτης με την πολύτιμη βοήθεια του συνέβαλε τα μέγιστα στην υλοποίηση του, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, η Attica Group, η Blue Star Ferries, η Express Skopelitis, η Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες και το Πανεπιστήμιο Πατρών.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ημέρα γιορτής: Η Αγία Παρασκευή στο Νιο Χωριό, ιστορία, πίστη και ρίζες Κρητικές στη Χώρα Νάξου

Μια μεγάλη γιορτή για τους Νιοχωρίτες – Εκατοντάδες προσκυνητές τίμησαν την προστάτιδα τους Αγία Παρασκευή, σε έναν από τους παλαιότερους ενοριακούς ναούς της Χώρας

Νάξος: Μουσική πανδαισία στον Απόλλωνα, γιορτάζει απόψε (25/07) με μελωδίες, κρασί και χορό!

Το χωριό Απόλλωνας στήνει γλέντι το Σάββατο 26 Ιουλίου με ζωντανή μουσική, ντόπιο κρασί, κεράσματα και την ομάδα «Αξοπατήματα» σε ένα μαγευτικό καλοκαιρινό βράδυ

Νάξος – Οι καρποί του φροντιστηρίου “Παιδεία”: Επιτυχίες μαθητών στις Πανελλαδικές 2025

Με κόπο, επιμονή και την υποστήριξη του φροντιστηρίου «Παιδεία» του Γιώργου Βάβουλα, οι μαθητές της Νάξου κατακτούν τις κορυφαίες σχολές της χώρας.

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Με καρδιά και γνώση: Το σούπερ 13αρι του Φροντιστηρίου “Αντώνη Χερουβείμ” στις Πανελλαδικές 2025

Μαθητές από τη Νάξο κατέκτησαν τις σχολές των ονείρων τους με τη στήριξη του φροντιστηρίου – Πρωτιές, υψηλές θέσεις και πολλή περηφάνια!

Καμίνι η Ελλάδα! Στους 45.8°C η μέγιστη θερμοκρασία (Σκάλα Μεσσηνίας), στους 39°C η Ηρακλειά, 36°C η Σχοινούσα (πίνακας)

Πρωτοφανές θερμικό κύμα έπληξε τη χώρα – Αναλυτικά οι θερμοκρασίες στις Κυκλάδες και η εικόνα της Νάξου

Η Γιορτή του Βοσκού “επιστρέφει” στην Κωμιακή με τυροκόμηση, μουσική και το «ταξίδι του μαλλιού»

Μια αυθεντική εμπειρία παράδοσης και γεύσης στην αυλή της Θεοσκέπαστης, με πρωταγωνιστές τους βοσκούς της Νάξου

Οι ψίθυροι της πέτρας: Η γλυπτική …ποίηση του Γιάννη Φραντζέσκου στον Καλόξυλο

Ο πολυδιάστατος Ναξιώτης δημιουργός σε μια μοναδική έκθεση γλυπτικής, ακολουθώντας το κάλεσμα των λίθων και της μνήμης – 26 και 27 Ιουλίου στην αίθουσα «Δρακούλη»

Κατασκευή Ιστοσελίδων Τουρισμού στη Νάξο με την υπογραφή Prime Digital & iArk Boutique Digital Agency

Η Νάξος, με τον τουρισμό της σε διαρκή ανάπτυξη, εμπιστεύεται την Prime Digital και την iArk Boutique Digital Agency για την επαγγελματική και στρατηγικά σχεδιασμένη κατασκευή ιστοσελίδων

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις