Με τη συμμετοχή πλήθους επισκεπτών, μικρών και μεγάλων, γιορτάστηκε την Κυριακή 18 Μαΐου 2025 η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, με ελεύθερη είσοδο στα τέσσερα Δημοτικά Μουσεία της Απειράνθου.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, το Γεωλογικό Μουσείο, το Φυσικής Ιστορίας, το Λαογραφικό και το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών υποδέχθηκαν επισκέπτες που είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα εκθέματα, να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και να ζήσουν μια βιωματική εμπειρία που αναδεικνύει τη σχέση του τόπου με τη φύση, την παράδοση και την καλλιτεχνική δημιουργία.
Ξεχωριστή θέση στο φετινό πρόγραμμα είχαν οι εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Γεωλογικό Μουσείο Απειράνθου, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Παιδιά και έφηβοι συμμετείχαν σε ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό ταξίδι, με δημιουργικές δραστηριότητες, με αφηγηματικό, εικαστικό και διαδραστικό περιεχόμενο, εξερευνώντας με σύγχρονα μέσα τον γεωλογικό πλούτο της Νάξου.
Για πρώτη φορά αξιοποιήθηκαν εργαστήρια επαυξημένης πραγματικότητας με αυξημένη διαδραστικότητα, που επιτρέπουν στα παιδιά να διαμορφώνουν το ανάγλυφο ενός εδάφους και να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο τις αλλαγές μέσω προβολής χάρτη, προκαλώντας ενθουσιασμό και αδιάκοπη συμμετοχή.
Παράλληλα, μεγάλη απήχηση είχαν τα ειδικά γυαλιά εικονικής πραγματικότητας (VR), τα οποία πρόσφεραν μια εντυπωσιακή εμπειρία εικονικής εξερεύνησης στα ορυχεία σμύριδας. Το σχετικό υλικό παραχωρήθηκε από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να «μπουν» στις στοές και να γνωρίσουν τον κόσμο της σμύριδας μέσα από μια εντελώς νέα οπτική.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσέλκυσε και το εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής, όπου μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία, υπό την καθοδήγηση του Νίκου Βερύκοκκου, να γνωρίσουν τα βασικά εργαλεία και τις τεχνικές της γλυπτικής στο μάρμαρο.
Στον υπαίθριο χώρο του μουσείου, τα παιδιά συμμετείχαν επίσης στο εικαστικό εργαστήριο με την Αγγελική Θεοφίλου, δημιουργώντας τοπία εμπνευσμένα από τη φύση και τη θάλασσα. Με οδηγό τη φαντασία τους και υλικά όπως άμμο, κοχύλια και βότσαλα, κατασκεύασαν πρωτότυπες συνθέσεις, μετατρέποντας φυσικά στοιχεία σε τέχνη.
Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και επιμελήθηκε από την Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και επιστημονικά υπεύθυνη του μουσείου, Νίκη Ευελπίδου, ενώ τις δράσεις υλοποίησαν οι Άννα Δάκου Χασιώτη και Παναγιώτης Σελλής, από το Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Βασίλης Φλεριανός «Η φετινή Διεθνής Ημέρα Μουσείων ήταν μια αληθινή γιορτή πολιτισμού, γνώσης και συμμετοχής. Τα δημοτικά μας μουσεία άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό, αναδεικνύοντας τον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και τη δυναμική τους ως σύγχρονοι χώροι εκπαίδευσης και δημιουργίας.
Οι πρωτότυπες δράσεις στο Γεωλογικό Μουσείο, που σχεδίασε και επιμελήθηκε η Καθηγήτρια Νίκη Ευελπίδου, απέδειξαν πόσο γόνιμη μπορεί να είναι η σύνδεση της επιστήμης με την τεχνολογία και το παιχνίδι. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την επιτυχημένη διοργάνωση, επιστήμονες, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, εθελοντές και, φυσικά, τους επισκέπτες κάθε ηλικίας που αγκάλιασαν τα μουσεία μας με ενθουσιασμό και ενδιαφέρον.»