Η ταβέρνα «Ο Χάρης» στις Εγγαρές Νάξου αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα της αυθεντικής κυκλαδίτικης φιλοξενίας και γαστρονομίας. Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, έχει διακριθεί στα FNL Best Restaurant Awards, γεγονός που υπογραμμίζει τη συνεχή της προσήλωση στην ποιότητα και την παράδοση.
Ο Σπύρος, γιος της κας Ευγενίας Αρσένη – της ψυχής της ταβέρνας – μοιράστηκε με συγκίνηση την ανακοίνωση:
«Η παράδοση δεν είναι για εμάς μόδα – είναι τρόπος ζωής. Σας ευχαριστούμε που γίνεστε κομμάτι της ιστορίας μας, ξανά και ξανά».
Και πράγματι. Δεν είναι τα ακριβά υλικά ή τα εξεζητημένα μενού που κάνουν τη διαφορά – είναι το αγνό λάδι του μποστανιού, το τυρί που έφτιαξε η γιαγιά, τα χόρτα που κόπηκαν το πρωί, η ψυχή που μπαίνει στο μαγείρεμα.
Η παράδοση
Στην καρδιά του χωριού Εγγαρές, στην είσοδο δίπλα στο σχολείο, η ταβέρνα προσφέρει πιάτα που παρασκευάζονται με φρέσκα, τοπικά προϊόντα, πολλά από τα οποία προέρχονται από το ίδιο το μποστάνι της οικογένειας. Με δικά τους ζώα – αρνιά, κατσίκια, μοσχάρια, κουνέλια και κοκόρια – καθώς και περισσότερες από 300 αλανιάρες κότες που τους προσφέρουν καθημερινά αυγά, η κα Ευγενία Αρσένη, η ψυχή της ταβέρνας και σύζυγος του Χάρη, δημιουργεί αυθεντικά πιάτα που ξεχωρίζουν.
Το πιο διάσημο πιάτο τους είναι η θρυλική ομελέτα, φτιαγμένη με τουλάχιστον δέκα αυγά, ντόπιες πατάτες και γραβιέρα Νάξου. Μια γεύση που αγαπήθηκε τόσο, ώστε πολλοί πελάτες να τη ζητούν και σε πακέτο – για να την απολαύσουν και στο πρωινό της επόμενης ημέρας.
Η δουλειά στην κουζίνα είναι μοιρασμένη με αγάπη και εμπειρία. Ο Χάρης, ο οποίος από τα 25 του χρόνια βρίσκεται στις κουζίνες και ίδρυσε την ταβέρνα το 1988, αναλαμβάνει την ψησταριά, όπου μαγειρεύει με μαεστρία παϊδάκια, μπιφτέκια, μπριζόλες και το περίφημο χειροποίητο λουκάνικο από τρία διαφορετικά κρέατα: κατσίκι, μοσχάρι και χοίρο.
Μια οικογένεια, ένα τραπέζι, μια ιστορία
Η ιστορία της ταβέρνας δεν είναι απλώς μια επαγγελματική επιτυχία. Είναι μια διαδρομή χτισμένη πάνω σε αξίες: στον σεβασμό στη γη, στην αγάπη για τη φιλοξενία, στη σταθερότητα και στο ήθος.
Η κα Ευγενία δεν χρειάζεται συστάσεις για όσους την έχουν δει να μαγειρεύει, να σερβίρει, να χαμογελάει. Είναι η μαγείρισσα που θυμίζει μαμά, θεία ή γιαγιά, αλλά με τη φινέτσα επαγγελματία που δεν κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα.
Και ο Σπύρος, πάντα παρών, είναι η φωνή μιας νέας γενιάς που αντί να αλλάξει τον δρόμο, συνεχίζει με πίστη και συγκίνηση το μονοπάτι των δικών του. Με τον ίδιο σεβασμό. Με την ίδια αγάπη.
Το μέλλον μυρίζει… παρελθόν
Η βράβευση του «Ο Χάρης» αποδεικνύει ότι οι ρίζες μπορούν να ανθίζουν ξανά και ξανά, όταν τις φροντίζεις. Το χωριό, το μποστάνι, τα οικογενειακά χέρια, η απλότητα – όλα αυτά γίνονται σήμερα η πιο σύγχρονη γαστρονομική πρόταση.
Όταν το φαγητό σου λέει μια ιστορία – τότε έχεις ήδη κερδίσει. Και η ιστορία αυτής της ταβέρνας αξίζει να τη μοιράζεσαι, όπως μοιράζεσαι ένα πιάτο σπιτικό φαγητό κάτω απ’ τον ίσκιο.